StoryEditorOCM
4 kantunaDŽABA STE KREČILI

Grad u novoj "proračunskoj aritmiji": nije lako izabrati najbesmisleniju sjednicu Gradskog vijeća Zadra u ovom mandatu, ali ona u petak je u TOP 5

Piše Predrag Opačić
28. prosinca 2023. - 19:21

Birati najbesmisleniju sjednicu Gradskog vijeća Zadra u tekućem mandatu je jedan od najbesmislenijih mogućih poslova. Konkurencija je žestoka, ali sjednicu sazvanu za petak već sada treba uvrstiti u najuži izbor.

Pocijepani klubovi vijećnika reagirat će različito: jedni neće ni doći, drugi će doći i bit će protiv vađenja proračuna iz zone nezakonitosti, a jedino će HDZ-ova koalicija podići ruke. Što je također besmisleno, jer to ni približno nije dovoljno. Zašto je sjednica onda uopće sazvana?

Zbog navodnih „političkih razloga”, zbog toga da ne ispadne da je i HDZ glasao za nezakoniti proračun i na tome stao, jer će ovako procedura „ozakonjivanja proračuna” biti kako-tako, makar i samo formalno, provedena. Ishod? Zadar će sljedećih mjeseci ponovno reciklirati lanjsku situaciju i neće imati proračun, beskrajni pregovori će biti nastavljeni, svi će dodatno miksati već poznatu priču, a grad će navodno patiti od još jedne „proračunske aritmije”.

-Mi se nećemo pojaviti na sjednici, nego ćemo pola sata prije održati konferenciju za novinare. Za nas, nakon drugog glasanja na prošloj sjednici, proračun je pao, a sve poslije je izborni inženjering HDZ-a i SDP-a. Pritom je, vidi slučaja, SDP glasao samo za navodno nezakonite amandmane iako jako dobro znaju da mi u kreiranju amandmana nemamo asistenciju stručnih službi, a neki pročelnici maksimalno „maskiraju” stavke u proračunu. Oni su u suradnji izazvali moguću blokadu proračuna i mi u tome nećemo sudjelovati jer HDZ i SDP slušaju stranačke središnjice na štetu građana i pripremaju se za izbornu super godinu, kaže Ante Rubeša iz Akcije mladih.

-Ne mogu računati na naše glasove. Uostalom, HDZ je već glasao za „nezakonite” amandmane. Ni ove godine nismo na vrijeme sjeli i razgovarali oko proračuna, nego se HDZ pojavio sa svojim prijedlogom proračuna i dao nam sedam dana, a onda su naše amandmane skresali sa 7,5 na svega pola milijuna eura. Ništa od toga, zaključuje Enio Meštrović.

Osim toga, Meštrović je već objavio da ga prvenstveno zanima Prostorni plan, pa će neizglasavanjem proračuna svakako nastojati dodatno ojačati svoju poziciju u razgovorima oko Prostornog plana. Kako je gradska uprava produžila rok za „primjedbe i nadopune” na prijedlog Prostornog plana do kraja siječnja, za očekivati je paralelni slalom u kojemu će se istodobno pregovarati i oko proračuna i oko Prostornog plana.

Za razliku od Akcije mladih, SDP će se pojaviti na sjednici Gradskog vijeća, ali neće podržati usvajanje „zaključka o otklanjanju uočenih nedostataka u proračunu Grada Zadra”. I Daniel Radeta podsjeća da je HDZ glasao za nezakonite amandmane.

-Uostalom, mi smo bili protiv izvornog prijedloga proračuna, a HDZ-ova gradska uprava je onda još i izmijenila iznose iz amandmana. Sada se HDZ pokušava izvući iz greške koju su napravili izglasavanjem nezakonitog proračuna, ali upadaju u nove dubioze. Dodatni razlog zbog kojeg ćemo biti protiv jest i činjenica da su gradska poduzeća do kraja ove godine trebala uvesti aplikaciju za transparentan proračun, ali su to uradili samo Čistoća i Liburnija, kaže Daniel Radeta navodeći razloge zbog kojih SDP sutra neće podržati zaključak o „ozakonjivanju proračuna”.

27. travanj 2024 22:31