StoryEditorOCM
4 kantunaSNIZILI CIJENU

Hoće li "Velebitska kraljica" konačno dobiti novo ruho? HAC iz četvrtog pokušaja konačno dobio ponude za koncesiju

Piše Iva Ivanac
30. lipnja 2023. - 22:06

Hrvatske ceste su tek iz četvrtog pokušaja uspjele dobiti dvije ponude na natječaju na kojem u koncesiju daju odmorište Marune. 

Dosadašnja tri natječaja nisu urodila plodom, pa su u HAC-u prilikom četvrtog natječaja odlučili promijeniti uvjete i sniziti cijene koncesije. Naime, u protekla tri natječaja budući je investitor HAC-u trebao isplaćivati 5.521,03 eura, a prema novom natječaju će budući investitor plaćati oko 1.500 eura manje, odnosno 4.027,26 eura.

Iz novog natječaja izbačen je i uvjet prema kojem investitor mora ukloniti drugu fazu objekta koja se odnosi na dodatne smještajne kapacitete za koje, prema objašnjenju iz HAC-a, nema interesa niti potrebe te čija izgradnja nije opravdana potražnjom korisnika autoceste.

- Na nadmetanju za povjeravanje prava korištenja cestovnog zemljišta za dovršetak gradnje pratećeg uslužnog objekta i obavljanje pratećih djelatnosti u ugostiteljsko-smještajnom objektu na lokaciji odmorišta Marune zaprimljene su dvije ponude; ponuda društva TRCZ Automobili d.o.o. i ponuda društva PAG SPA HOTEL d.o.o., ali odabir još nije izvršen, kazali su nam iz HAC-a dodajući kako je u tijeku obrada ponuda i pripadajuće dokumentacije koje će se ocijeniti te na koncu donijeti odluka o odabiru u roku od 60 dana od otvaranja ponuda.

Tek nakon što se provede odabir ponuda, dodali su iz HAC-a, javni će postati iznosi koje su za odmorište Marune predložile dvije tvrtke. 

Ostali uvjeti natječaja nisu se mijenjali pa će tako koncesija trajati 25 godina, a investitor će nakon sklapanja ugovora dobiti rok od godinu i pol dana za dovršetak izgradnje I. faze objekta te početak obavljanja djelatnosti smještaja, trgovine i ugostiteljstva.

Ovo odmorište, popularnog naziva "Velebitska kraljica", bila je investicija hrvatskog kralja pršuta Mladena Nekića, koji je 2006. godine s tvrtkom "Mataš M.N.“ od HAC-a za 32.000 kuna mjesečno dobio pravo na koncesiju. Njegova se tvrtka vrlo brzo našla u problemima pa je Nekić ugovor s HAC-om prebacio na svoju drugu tvrtku "Jasen". No i ta se tvrtka ubrzo našla u sličnim problemima. 

04. srpanj 2024 12:37