StoryEditorOCM
4 kantunaPIŠI PROPALO...?!

Iz Ministarstva državne imovine ‘podsjećaju‘ župana Longina: ‘Zadarska nadbiskupija nije odustala od Doma županije‘! Zgrablić: Bez komentara

Piše Iva Ivanac
25. ožujka 2023. - 17:35

Zadarska nadbiskupija još uvijek nije odustala od Doma županije kao jedne od nekretnina koju bi trebala dobiti u zamjenu za crkvenu imovinu oduzetu za vrijeme Jugoslavije.

Ovu informaciju nam je potvrdilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, unatoč drugačijoj izjavi župana Božidara Longina.

Naime, u posljednjem razgovoru za portal Zadarski.hr na upit je li Vlada donijela odluku o budućnosti zgrade Doma županije te hoće li Dom pripasti Nadbiskupiji kao kompenzacija za oduzetu imovinu, župan Božidar Longin je rekao kako prema njegovim saznanjima "Dom županije nije dio kompenzacije s Nadbiskupijom".

Istaknuo je usto kako je vrijedna zgrada na atraktivnoj lokaciji pod zaštitom kao spomenička baština.

- Zna se što u takvim zgradama može biti, a za njenu budućnost ključan će biti Plan upravljanja povijesnom jezgrom koji donosi Grad Zadar. Njime bi se trebala odrediti buduća namjena ove zgrade, kazao je krajem veljače zadarski župan.

Tragom njegove izjave da Dom županije nije dio kompenzacije s Nadbiskupijom provjerili smo je li Zadarska nadbiskupija uistinu popustila pod pritiskom javnosti i odlučila građanima prepustiti vrijednu nekretninu.

image

Zgrada Doma zupanije na Poluotoku
 

Luka Gerlanc/

Međutim, prema odgovorima iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izgleda da Zadarska nadbiskupija ipak nije popustila unatoč brojnim kritikama građana kako Dom županije nikako ne bi trebao pripasti Crkvi. I portal Zadarski.hr objavio je niz tekstova pod sloganom "#ostavite nam dom" u kojima su brojni ugledni građani govorili kako bivši Dom JNA nikako ne bi trebao pripasti Crkvi, no odustajanje Nadbiskupije još uvijek se nije dogodilo...

- Ministarstvo nije zaprimilo dopis kojim bi Zadarska nadbiskupija obavijestila Ministarstvo da je odustala od Doma županije, kratko i jasno odgovorili su iz resornog ministarstva.

Kako bi dodatno provjerili je li Nadbiskupija čula molbe građana i odustala od Doma županije poslali smo im upit u kojem navodimo što je župan Longin kazao za Zadarski.hr, ali i pitanja je li Zadarska nadbiskupija i zbog čega odustala od Doma županije kao kompenzacije za oduzetu imovinu, te ako je odustala od Doma županije, koju zamjensku nekretninu će Nadbiskupija tražiti kao vrstu kompenzacije za oduzetu imovinu?

Na naša pitanja novi nadbiskup Milan Zgrablić odgovorio je pismeno i to s jednom rečenicom.

- Zadarska nadbiskupija nema komentara na spomenutu izjavu župana Božidara Longina u vezi Doma županije u Zadru, napisao je.

image

Božidar Longin, župan
 

Jure Miskovic/

Župana Lonigna smo obavijestili da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nije upoznato s tim da je Nadbiskupija odustala od Doma županije te tražili komentar kako bi provjerili odakle mu ta saznanja te kome bi građani trebali vjerovati, njemu koji govori kako Dom županije nije dio kompenzacije Nadbiskupije za oduzetu imovinu ili resornom Ministarstvu koje nikakvo pismo, dopis ili neki drugi dokument u kojem se Crkva odriče Doma županije nije primilo.

Do zaključenja ovog teksta županov komentar nismo dobili, a ako ga pošalje, objavit ćemo ga.

Do tada, budući status Doma županije i dalje je upitan...

27. travanj 2024 03:48