StoryEditorOCM
4 kantunaPRIČE IZ SUDNICE

Krijumčarili migrante u Donjem Lapcu. Policajac je pitao je li Srbin propjevao, pa zaprijetio: "Propjevat će ili će pišati krv!"

Piše Božana Sviličić
17. listopada 2024. - 22:27

Državljani Srbije – 61-godišnji menadžer za sigurnost i 32-godišnji elektrotehničar za računarstvo – osuđeni su na kazne zatvora od jedne godine i šest mjeseci zbog organiziranja i provođenja šverca deset migranata iz Indije, Somalije i Šri Lanke. Prema optužnici, migrante su preuzeli 1. prosinca 2018. oko 15 sati uz dogovorenu novčanu naknadu s ciljem njihova ilegalnog prebacivanja kroz Hrvatsku. Za ovaj posao, prema dogovoru, prvooptuženik je trebao primiti 700 eura, dok je drugooptuženik dogovorio iznos od 50 eura po osobi.

Prema optužnici, 32-godišnjak je vozilom marke "Ford Mondeo" sa srbijanskim registracijama vozio ispred prvooptuženika, čuvajući stražu i dojavljujući moguće policijske ophodnje. Prvooptuženik je upravljao vozilom marke "Lancia Phedra" sa švicarskim oznakama, u kojem su se nalazili migranti. Iako su obojica bili svjesni da su migranti ilegalno prešli granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, nastavili su s krijumčarenjem. Ubrzo su naišli na policijsku patrolu u Donjem Lapcu, gdje je prvooptuženik uhvaćen, dok je drugooptuženik pobjegao.

Tokom suđenja, 32-godišnjak je ispričao svoju verziju događaja, tvrdeći da je uhićen na graničnom prijelazu Terezino Polje, gdje su ga granični policajci pretresli, stavili u malu prostoriju i obavijestili ga da je za njim raspisana tjeralica. Potom su ga dva policajca iz Donjeg Lapca prevezla do pritvorske jedinice. Tijekom vožnje, drugooptuženik je naveo da je automobil jurio 150 do 160 km/h, te da su policajci bili grubi i prijetili mu riječima: "Propjevat će ili će pišati krv."

- Došla su dvojica policajaca, jedan je bio ćelav i krupan, a drugi je bio niži, crne kose. Stavili su me u Seat i krenuli prema Donjem Lapcu. To je bila dosta neudobna vožnja, sjedio sam na stražnjem sjedalu, padala je kiša, automobil je išao brzinom od 150-160 km/h, nisu išli autocestom, bila je to jedna divljačka vožnja. Putem su mi govorili da ne znam što me čeka. Njihov šef, koji je telefonski s njima razgovarao, čudio se kako će brzo doći, na što mu je onaj policajac koji je s njim razgovarao rekao: "znate da smo mi Gonzalesi" - posvjedočio je na sudu 32-godišnjak.

Kad su došli u Lapac, jedan policajac, koji je bio maksimalno ljubazan, uzeo je njegove podatke nakon čega je, oko pola sata po ponoći, čuo kako jedan niži policajac pita drugoga: "je li propjevao Srbin?", te kako potom komentira "propjevat će ili će pišati krv". - ispričao je.

Potom je sproveden u pritvorsku jedinicu. Dok je bio ondje nisu mu dali ni vode ni hrane. Kada je već bio dan, sproveli su ga do jednog mladog inspektora, zatim do policajca koji se zove i još jednog inspektora u crnom s madežom na licu i velikim trbuhom.

Migranti, njih deset – devet muškaraca i jedna žena – izjavili su da su porijeklom iz Indije, Somalije i Šri Lanke. Jedan od migranata, državljanin Šri Lanke, ispričao je kako je napustio svoju zemlju 2017. godine i kroz nekoliko zemalja stigao u Bosnu i Hercegovinu, gdje je u Bihaću dogovorio prelazak u Italiju za 2500 eura. Migrante je vodič uputio prema Hrvatskoj, a nakon što su prešli granicu, ukrcani su u vozilo prvooptuženika. Na putu prema Italiji, policija ih je zaustavila i uhitila. Prema njegovoj izjavi, večer prije nego što su uhvaćeni, cijela skupina je krenula na put iz kampa u Bihaću prema nepoznatom odredištu. Nakon nekoliko sati hoda uz željezničku prugu i prelaska preko rijeke, stigli su do mjesta gdje su ih krijumčari pokupili vozilom. 

U svojoj obrani, prvooptuženik je pak posvjedočio kako je slučajno ušao u ovaj posao, nakon što je u Somboru upoznao osobu po imenu Saša, koja mu je ponudila da preveze nekoliko migranata za 700 eura. Iako je znao da je riječ o ilegalnim migrantima, iz koristoljublja je pristao na posao. Kada je došao po migrante, iznenadio se njihovim brojem, ali nije ih odbio prevesti jer mu ih je bilo žao.

Tijekom suđenja izrazio je kajanje zbog svojih postupaka, navodeći da je zbog ovog incidenta njegova obitelj pretrpjela velike posljedice, uključujući gubitak posla i prihoda. Također je naglasio da se bavi poslovima sigurnosti više od 30 godina i da nikada ne bi svjesno ugrozio nečiji život.

- Upao sam u veliku glupost. Inače se bavim poslovima sigurnosti proteklih 30 godina. Posao mi je zaštita ljudi, dakle nikada ne bi bio u stanju nekoga ugroziti, jer mi je posao da radimupravo suprotno - rekao je.

Policija je na mjestu događaja preuzela migrante i prevezla ih u policijsku postaju u Donjem Lapcu radi utvrđivanja identiteta. Svjedok iz policijskih redova opisao je kako je procesuiranje bilo dugotrajno zbog potrebe da se obavi kriminalistička obrada i konzultacije s nadređenima. Migranti su ispunili obrasce na engleskom jeziku, a prema njihovim izjavama, planirali su nastaviti put prema Italiji.

17. listopad 2024 22:35