StoryEditorOCM
4 kantunaNEOBIČAN SUKOB: POŠTANSKA MARKA ZADARSKE DIZAJNERICE NOMINIRANA ZA NAJLJEPŠU U EUROPI

Ljubica Marčetić Marinović: „Sve je to pokvareno i primitivno, Hrvatska pošta me prevarila!“

Piše L.Burčul
24. siječnja 2018. - 21:33
Ljubica Marčetić Marinović

Poštanska marka iz serije „Hrvatski turizam“, koja prikazuje zadarsku instalaciju Pozdrav Suncu i koju je Hrvatska pošta izdala 1.lipnja 2016.godine, nominirana je za najljepšu poštansku marku Europe u 2016. godini.

Osim što je motiv na markici zadarska atrakcija koju je projektirao Nikola Bašić, marku je Hrvatska pošta izdala po fotografiji čiji je autor Zadranin Stipe Surać, a dizajn je za Hrvatsku poštu napravila Zadranka Ljubica Marčetić Marinović. Marka je tiskana u nakladi od 100 tisuća komada.

Izbor provodi njemački filatelistički časopis „Deutsche Briefmarken-Revue“, koji tradicionalno bira najljepšu europsku marku za određenu godinu, a Hrvatska pošta je od 44 poštanske marke izdane u Hrvatskoj 2016. godine za ovaj izbor nominirala poštansku marku sa motivom Pozdrava Suncu. Izbor za najljepšu marku Europe za 2016. traje do 31. ožujka ove godine. Glasanje za najljepšu marku provodi se na web stranici ovog njemačkog filatelističkog časopisa.

Iako „uspješna priča“, dizajnerica Ljubica Marčetić Marinović nazvala ju je „primitivnom i pokvarenom“, te je istaknula da ju je Hrvatska pošta prevarila.

- Vijest da je moj i Stipin autorski rad, marka Pozdrav suncu, postigla taj “neobičan” uspjeh u Njemačkoj sam saznala od novinarke „Slobodne Dalmacije“. Nitko od strane Hrvatske pošte me nije izvijestio o mom uspjehu. Od prošle Nove godine, 2017., kontaktirala sam Hrvatsku poštu, kolegu Feđu Vukića koji me je i pozvao da oblikujem marke, Društvo dizajnera Hrvatske čiji sam član, broj 102, te Hrvatsku agenciju za autorska prava da upozorim da me je Pošta prevarila i podvalila lihvarski ugovor broj HP-05/9/1-003699/16D u kojem u članku 7, stavku 2, piše: “Potpisom ovog Ugovora Autor izričito i neopozivo ovlašćuje Korisnika da bez bilo kakve daljnje suglasnosti i/ili odobrenja Autora korisnik prerađuje Autorsko djelo ili izvrši bilo kakvu drugu preinaku Autorskih djela, neovisno o svrsi za koju su Autorska djela prerađena.” Za ukupan rad mi je prema istome Ugovoru isplaćeno 6.800kn, a vrijednost posla je: (2,80 kn + 4,60kn x 100.000 kom, samo prve naklade(!) 740.000kn. Tražila sam da se Aneksom na sporan Ugovor ispravno reguliraju odnosi prema Smjernicama za izračun cijena djela dizajna, HDD, 2016., no baš svi se oglušuju. Također, koliko je meni poznato komisija za izbor marki nije javna, a pošte su krcate trivijalnih i neukusnih preslika obiju maraka sa mojim imenom i prezimenom preko jeftinih kineskih materijala da je to zaista jedna vrlo primitivna i pokvarena priča – zaključila je Ljubica Marčetić Marinović, doc.art.

U seriji „Hrvatski turizam“ tiskana je i marka sa motivom Morskih orgulja, također u nakladi od 100 tisuća komada. I za ovu je marku korištena fotografija Stipe Suraća, a dizajnirala ju je također Ljubica Marčetić Marinović.

Nominalna vrijednost marke s motivom Pozdrava Suncu je 2,80 kuna, a vrijednost marke s motivom Morskih orgulja je 4,60 kuna. Marke su izdane na prijedlog Hrvatskog filatelističkog društva Zadar.

Iz Hrvatske pošte su kao povod za izradu prigodnih poštanskih maraka sa dva poznata motiva iz Zadra naveli proglašenje Zadra najboljom europskom destinacijom u 2016. godini.

07. srpanj 2024 00:26