StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKO SVEUČILIŠTE

Logopetkinja o zastrašujućim pokazateljima porasta broja djece s govornim poremećajem; ‘Jedan od glavnih razloga je...‘

Piše Mišel Kalajžić
22. listopada 2024. - 19:00

Danas, 22. listopada obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju. Što znači svjesnost o mucanju, koliko su ljudi zapravo svjesni tog problema i na koji se način odnose prema mucanju, ali i drugim teškoćama u govoru, osobito izraženim kod mlađih naraštaja, razgovarali smo s Tajanom Cvjetković Grginović, magistricom logopedije koja je završila Kliničku europsku specijalizaciju na području tečnosti govora, a trenutno je doktorandica na poslijediplomskom doktorskom studiju Neuroznanost, pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

POVEZANO: Dirljiva ispovijest žene koja cijeli život muca: ‘Težak sam slučaj, a mucaju i moje kćeri. Najgore je kad dođem u kafić‘

Imali ste svoju privatnu praksu StabLo, nakon toga ste radili kao logopetkinja na zadarskoj pedijatriji, kakva su vaša iskustva, zašto sve više djece ima problema s govorom, disleksijom i drugim tegobama?

- Budući da sam prošla gotovo sve sustave, a prije toga sam radila i u osnovnoj školi, uviđam koliki je porast djece s određenim komunikacijskim, jezičnim i govornim poremećajem. Razlog je zasigurno i sve bolja i ranija dijagnostika, no smatram kako na takav trend porasta utječe uvelike način života, premalo međusobne interakcije i sveprisutnost ekrana već kod male djece. Ekranitis je ozbiljan problem koji je sve više prisutan.

Više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

22. listopad 2024 19:01