StoryEditorOCM
4 kantunaDALMATINSKO PROLJEĆE

Marko Vučetić: "Enio Meštrović nema nikakvog izbora osim da formira antihadezeovsku većinu u zadarskom Gradskom vijeću!"

Piše L.Burčul
22. svibnja 2021. - 11:38

- Rezultati izbora su pokazali da su se građani Zadra odlučili za političku promjenu, ali ne za moralnu promjenu po kojoj bi se naknadnim dogovorima rezultati izbora potpuno promijenili. Enio Meštrović nema nikakvog izbora osim da formira većinu u Gradskom vijeću i da ta većina bude antihadezeovska većina - rekao je u subotu na konferenciji za novinare Marko Vučetić, esdepeov kandidat za gradonačelnika koalicije pet stranaka (SDP, Akcija Mladih, HSS, Centar, GLAS). Vučetić je u prvom krugu osvojio 26,3 posto glasova birača, te će Zadrani u drugom krugu odlučivati između njega i HDZ-ovog kandidata, dosadašnjeg gradonačelnika Branka Dukića koji je osvojio 38,4 posto glasova.

Oporbena koalicija u Vijeću je osvojila osam mandata, HDZ-ova 11, a Nezavisna lista Enija Meštrovića sedam, te bez ruku vijećnika Nezavisne liste Enija Meštrovića u Zadru ne može biti formirana vlast.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Događa se 'dalmatinsko proljeće.' Očito je da su rezultati izbora u prvom krugu pokazali da se u Dalmaciji događa buđenje, političko i demokratsko buđenje prema HDZ-ovoj vlasti, HDZ-ovom upravljanju Hrvatskom i HDZ-ovom izrabljivanju Dalmacije. Isto tako se dogodilo i u Zadru. Ovdje su građani, u Zadru i u Zadarskoj županiji, pokazali svoje neslaganje s HDZ-ovom vlašću koji je Zadar sveo na prosjaka prema Zagrebu. Prošlotjedni dolazak Plenkovića u Zadar pokazao je nešto sramotno, a to je da Plenković i HDZ Zadar doživljavaju kao provinciju. On je u Zadar došao kao gubernator, grad je sveo na razinu prosjaka koji treba biti zahvalan onome što centralna država daje. Dalmacija i Zadar imaju ponos. Pokazali su ga na izborima u prvom krugu, i taj ponos će pokazati i u drugom krugu ovih izbora - rekao je Vučetić.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Demokracija počiva na ravnopravnosti, a ravnopravnost je u ovih 30 godina, svođenjem grada Zadra na stranačku utvrdu, u potpunosti onemogućena. Zato su Dalmacija i Zadar odlučili reći 'ne' HDZ-u i neravnopravnosti. Na izborima u drugom krugu za gradonačelnika biramo ideju ravnopravnosti, demokracije i otpora prema tome da nas se doživljava kao provinciju i da u sebi njegujemo prosjački status u odnosu na stranačke oligarhije. Grad Zadar ulazi u područje slobode zahvaljujući Zadranima, ali i pokrtetu 'dalmatinskog proljeća' koji je zahvatio sva područja Dalmacije - zaključio je Vučetić.

image
Jure Miskovic/Cropix
24. travanj 2024 18:12