StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRO SRCE

Mladi humanitarac iz Benkovca spasio Zadranina koji je sa mačkom Kikom ostao bez krova nad glavom: evo gdje su smješteni, a Kika je pronašla i ljubav...

Piše B. S.
20. lipnja 2024. - 19:45

Zahvaljujući velikodušnosti 18-godišnjeg Borne Mamića iz Benkovca, Zadranin Ivan Barešić, koji je ostao bez krova nad glavom, pronašao je privremeni smještaj za sebe i svoju mačku Kiku, nakon što je u svojoj objavi zamolio nekoga da privremeno preuzme brigu o Kiki, dok se on nekako ne snađe. Zajedno s Kikom, smjestio se u Ninu, kraj Zadra, zahvaljujući akciji koju je organizirao mladi humanitarac.

- Nakon što sam vidio objavu, odmah sam se aktivirao. Prošle subote sam organizirao humanitarnu akciju. Ivan je ostao bez krova nad glavom i bio je smješten samo par dana kod jedne gospođe, a to vrijeme sam iskoristio da mu pronađem smještaj, - ispričao je 18-godišnjak.

Borna je kontaktirao mnoge stanove i apartmane, čak nudio plaćanje najma, no zbog početka sezone nije uspio odmah pronaći rješenje. Nakon dugotrajnog traženja, ipak je uspio pronaći privremeni smještaj za Ivana i Kiku. Na njegove molbe odazvala se mještanka Nina koja je ponudila privremeni smještaj dok sezona ne prođe.

- Organizirao sam kombi i došao po Ivana, njegovu mačku i njegove stvari. Uspješno smo ga prevezli u Nin kod žene koja ga je primila. Iza nas je išla moja majka koja je u autu donijela sve potrebne stvari, higijenske potrepštine i hranu za mačku, kako bi imao sve za naredni period. Uselili smo ga i ostavili sve potrepštine, omogućivši mu krov nad glavom kako ne bi završio na ulici. Važno je naglasiti da je Ivan imao moždani udar koji mu je ostavio posljedice, što me još više potaknulo da mu pomognem - ispričao je Borna naglašavajući kako bi volio da se ova priča objavi kako bi potaknula i druge na pomoć i solidarnost.

Ivan Barešić ostao je 31. svibnja bez doma, a njegova objava u kojoj je molio da netko privremeno preuzme brigu o njegovoj mački Kiki bila je dirljiva.

- Još jednom molim za moju mačku Kiku. Imam dva dana, najviše. Ako ima netko tko voli mačke - ona je tako dobra: ne grebe, ne može imati mačiće, voli biti vani i unutra, malo jede. Ja više ne mogu, ni sam nemam dom. Postoji li netko da bi je uzeo, ja sam u Zadru... napisao je tada.

Napisao je kako je njegova životna priča komplicirana i puna je krivih odluka, kaže, zbog čega više nema krova nad glavom. Zbog toga je bio očajan, ali ga najviše brinulo što će biti s njegovom Kikom.

- Nije mi toliko do mene, umoran sam više od svega, ali žao mi je moje Kike. Znate, tijekom života sam pomagao svima - i ljudima i psima i mačkama. Nisam navikao moliti za pomoć i jako mi je teško zbog toga, ali voda mi je došla do grla. Nemam izbora i moram zavapiti da mi netko pomogne. Meni nije bitno gdje smo smješteni, samo da smo nas dvoje zajedno. Možemo i na kraju svijeta biti, svejedno mi je - napisao je tada u svojoj objavi.

Borna, pak, ističe kako sudbina Ivana Barešića nije izoliran slučaj, već da je sve više osoba suočenih s gubitkom doma. Naglašava kako mu nije cilj isticati sebe, već potaknuti mlade na to da pomažu ljudima u nevolji.

Zadranin Ivan Barešić beskrajno je zahvalan svojim dobročiniteljima, pri čemu Bornu naziva svojim - anđelom. Rekao je kako je ostao bez riječi jer mu je mladić pomogao, iako se prije toga nikada nisu vidjeli.

Kika je pak u novom domu pronašla i ljubav - mačka Musola.

image

Zadranin Ivan Barešić

Facebook/
image

Kika i Musolo

Facebook/Slobodna Dalmacija
image

Kika i Musolo

Facebook/Slobodna Dalmacija
image

Borna Mamić

/Slobodna Dalmacija
image

Ivan Barešić u novom domu u Ninu

Facebook/Slobodna Dalmacija
image

Ivan Barešić u novom domu u Ninu

Facebook/Slobodna Dalmacija

 

20. lipanj 2024 20:09