StoryEditorOCM
4 kantunaTREĆA SREĆA?

Na natječaj za uređenje i koncesiju nad odmorištem Marune nije stigla niti jedna ponuda...

Piše Iva Ivanac
9. siječnja 2023. - 21:44

Na natječaj za davanje u koncesiju odmorišta Marune na autocesti A1 nije pristigla niti jedna ponuda. 

Rezultat je to natječaja koje su Hrvatske autoceste raspisale po drugi puta s jednakim uvjetima kao i od prvog natječaja. A uvjeti su takvi da budući koncesionar objekta od gotovo 2000 četvornih metara, Marune mora uzeti na rok od 25 godina i po početnoj cijeni od 41.598 kuna mjesečno, što znači da će od odmorišta Marune HAC u četvrt stoljeća uprihoditi ukupno 12,5 milijuna kuna. 

- Za navedeni postupak javnog nadmetanja, do roka za dostavu ponuda nije pristigla niti jedna ponuda te će postupak biti poništen. Hrvatske autoceste u vrlo kratkom roku planiraju ponovo provesti javno nadmetanje za istu lokaciju, istaknuli su iz Hvrtaski autocesta no nisu znali odgovoriti na pitanje hoće li i treći puta ponoviti iste uvjete natječaja. 

Prvi natječaj za davanje u koncesiju odmorišta Marune odvijao se tijekom veljače i ožujka ove godine te je kao i drugi natječaj poništen zato jer na njega nije pristigla nijedna ponuda. 

Ako treći put HAC budu imale sreće, budućem će koncesionaru početi teći rok od od godine i pol dana za dovršetak izgradnje I. faze objekta te početak obavljanja djelatnosti smještaja, trgovine i ugostiteljstva. Jedan dio objekta tako će se revitalizirati, a drugi dio objekta, u kojem se nalaze smještajni kapaciteti, otići će u zaborav.

- Dio objekta koji bi se uklanjao, odnosi se na dodatne smještajne kapacitete za koje nema interesa niti potrebe te čija izgradnja nije opravdana potražnjom korisnika autoceste. Dovršetak i održavanje navedenog djela objekta predstavljaju pretjeran i neopravdan trošak koji u konačnici nije isplativ te bi ponovno mogao dovesti do istih poslovnih problema u kakve je zapao investitor objekta te je nakon stečaja prestao postojati, pojasnili su iz HAC-a. 

Podsjetimo kako je ovo odmorište, popularnog naziva "Velebitska kraljica", bila investicija hrvatskog kralja pršuta Mladena Nekića, koji je 2006. godine s tvrtkom "Mataš M.N.“ od HAC-a za 32.000 kuna mjesečno dobio pravo na koncesiju. No, njegova se tvrtka vrlo brzo našla u problemima pa je Nekić ugovor s HAC-om prebacio na svoju drugu tvrtku "Jasen". No i ta se tvrtka ubrzo našla u sličnim problemima. 

05. srpanj 2024 20:51