StoryEditorOCM
4 kantunaXXL FOTO: SVEČANO OBILJEŽEN DAN SVEUČILIŠTA

Nagrađeni studenti, djelatnici, tvrtke i sportaši. Nadbiskup Puljić: protokol je prekrasan, sliči na liturgiju!

Piše L.Burčul
26. ožujka 2018. - 18:01
dan_sveucilista40-260318

- Sveučilište je grad u gradu Zadru. Na svaki način smo opravdali osnivanje Sveučilišta u Zadru 2002. godine, u ovu godinu ušli smo sa stabilnim razvojem svih područja, te sa pet i pol tisuća studenata, 600 djelatnika i 25 sveučilišnih odjela dostojno kročimo putem koji je utemeljen 1396. godine, osnivanjem Sveučilišta u Zadru kao jednim od prvih u Europi – kazala je u ponedjeljak rektorica Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Dijana Vican na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta na kojoj se okupio zavidan broj uzvanika. Bilo je iznimno svečano i osvježeno nastupima sveučilišnog Akademskog pjevačkog zbora i Gudačkog kvarteta Zadarskog komornog orkestra. To nije promaklo ni zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću.

- Protokol je prekrasan, treba ga pohvaliti jer sliči na liturgiju. Ne znam kako je na drugim sveučilištima, ali ovo je izvanredno napravljeno – rekao je nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, koji se uzvanicima obratio i na latinskom jeziku.

U svečanu dvoranu redom su, mahom u posebnim svečanim odorama, ulazili prema prozivci: pročelnici odjelâ Sveučilišta, prodekani i dekani hrvatskih fakulteta i sveučilišta, te rektori i prorektori hrvatskih i inozemnih sveučilišta. Posljednji su ušli prorektori dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, dr. sc. Josip Faričić, dr. sc. Ivanka Stričević i dr. sc. Slaven Zjalić, te rektorica Sveučilišta u Zadru dr. Vican.

Posebno svečano bilo je uručivanje počasnog zvanja „professor emeritus“ prof.dr.sc. Brunislavu Marjanoviću, redovitom profesoru u miru s Odjela za arheologiju, o kojem je govorio bivši rektor zadarskog Sveučilišta prof.dr.sc. Ante Uglešić, naglasivši da je Senat ovu odluku donio zbog posebnih Marjanovićevih zasluga za razvoj i djelovanje Sveučilišta u Zadru.

Nazočnima su se na svečanosti obratili izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka Petešić, izaslanica predsjednika Sabora dr.sc. Vesna Bedeković, izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja, državna tajnica Branka Ramljak, predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, župan Božidar Longin, te zamjenik zadarskog gradonačelnika Ante Babić. Prisutni su bili i rektori i prorektori sa brojnih hrvatskih i inozemnih sveučilišta, dekani i prodekani, te počasni doktori Sveučilišta u Zadru Doris Pack i Stjepan Krasić.  

- Zadarska sveučilišna jezgra je prepoznata na nacionalnoj razini, ovo Sveučilište je postalo svojevrstan brend na području znanosti o otocima. Ovoliko studenata pravo je bogatstvo za jedan grad, oni su graditelji budućnosti – rekao je Frka Petešić.

Na kraju svečane sjednice rektorica Vican je uručila godišnje nagrade najboljim studentima, djelatnicima, tvrtkama i uspješnim sportašima sa Sveučilišta.

 

NAGRADE REKTORICE

NAGRAĐENI NAJUSPJEŠNIJI STUDENTI: Sara Bojić, Ivan Braica, Paula Pedić, Matej Požarina, Ana-Marija Prpić, Mateo Karko Rados, Josip Šetka, Marija Škegro, Lucija Žilić i Mario Zulić.

U ime nagrađenih zahvalio je Mario Zulić. - Nadam se, iskreno, da će naše sjećanje nakon studija biti vezano za Zadar, a ne za zemlju iz koje smo otišli nakon studiranja – rekao je Zulić.

NAGRAĐENI STUDENTI ZA SPORTSKA POSTIGNUĆA U 2017: Ženska ekipa Studentskog košarkaškog kluba, muška ekipa Studentskog futsal kluba, te studentice Ana Bajok (plivanje) i Martina Žarković (džudo).

ZASLUŽNI DJELATNICI: Voljena Mađerić, Zdravko Parač, Marijo Pinčić, Nenad Martinović, Natali Hrunčev, dr.sc. Ante Šiljeg i dr. sc. Zvjezdan Penezić.

PRIZNANJA USTANOVAMA: Cromaris, tvrtka Prehnit i djelatnik Vlatko Roland, te tvrtka Teodolit i predstavnik Marko Fabulić.

20. rujan 2024 18:29