stdClass Object ( [id] => 1146362 [title] => Napada li Branko Katić državno odvjetništvo u Zadru zbog optužnice za prijetnju? „Jeb** ću ti unuku i zapaliti, uništit ću ti obitelj...” [alias] => napada-li-branko-katic-drzavno-odvjetnistvo-u-zadru-zbog-kaznenog-postupka-za-prijetnju-jeb-cu-ti-unuku-i-zapaliti-unistit-cu-ti-obitelj [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Današnju konferenciju za novinare sazvao sam zbog uznapredovanog institucionalnog kriminala koji je već duže vrijeme prisutan u Zadru i Zadarskoj županiji. Zbog institucionalnih kriminalaca koji vrše svojevrsni teror nad građanima više ne možemo govoriti o pravosudnoj hobotnici, već pravom krakenu koji je začet, sad već daleke 1997. godine neviđenom krađom izbora na policijskom brodu „Brzi“ i nastavio se i na izborima iz svibnja ove godine. Baš zato sam kao županijski vijećnik pokrenuo inicijativu i objasnio zašto bi notorni Ivica Škara, u najmanju ruku, trebao podnijeti ostavku na mjesto glavnog općinskog državnog odvjetnika u Zadru – rekao je u petak Branko Katić, vijećnik zadarske Županijske skupštine (nezavisni na listi MOST-a).

Katić je postao vijećnik nakon što se Frane Vučetić iz udruge Vir bez podjela odlučio povući, a Katić, koji je bio na zadnjem mjestu na listi Mosta, došao je na njegovo mjesto.

Katić u petak ispred Trgovačkog suda nije baš najjasnije objasnio svoje motive i razloge prozivanja općinskog državnog odvjetnika u Zadru i njegovih zamjenika. Novinarima je podijelio i dopis koji je 13. rujna uputio ODO-u u Zadru, ali se iz njega ne uspijeva razabrati zbog čega im Katić odgovara, odnosno zbog čega se uopće obraća. Na novinarska pitanja da to pojasni Katić je ostao zaključan. Na koncu je novinarima podijelio primjerke dopisa koji vrve vulgarnim rječnikom, ali ništa ne govore o razlozima i povodima za prozivanje ODO-a kriminalnom skupinom. 

Katić je na konferenciji nastavio iznositi uvrede i diskvalifikacije na rad Ivice Škare i njegovih zamjenika, a sve navodno zbog toga što mu ODO ne daje na uvid dokaze temeljem kojih je donesena odluka o izlučenju dokumentacije vezane uz kaznenu prijavu za navodnu krađu izbora u Zadru 1997. Ti su dokumenti, nastupom zastare, uništeni, no Katić insistira da Škara pokaže relevantnu dokumentaciju temeljem koje je proveden postupak njenog uništenja. 

- Pored Ivice Škare, tu su još i Branka Rukavina, Igor Vulić i Josip Pedišić koji institucionalno reketare, kradu dokumente, vrijeđaju, izmišljaju dokaze, a svi se kriju iza diskrecijske ocjene, tj. diskrecijskog prava, što predstavlja uzurpiranu povlasticu institucionalnog kriminala, a time i institucionalnih kriminalaca. Institucionalni kriminal je najgori i puno opasniji od izvaninstitucionalnog kriminala, za sustav i državu. Stoga ću i ja iskoristiti diskrecijsko pravo da ih sve skupa nazovem institucionalnim kriminalcima koji žele da postanu naša sudbina koja je svemoćna, a to ne želimo, i ovo je glas za dostojanstvo. Pored njih tu je još jedna banka kao njihov VIP pouzdanik i poneki odvjetnik, no o tome ću detaljno govoriti naknadno – zaključio je županijski vijećnik.

Nakon što je Katić krajem listopada na gotovo identičan način prozvao Škaru na sjednici županijske skupštine, Škara je reagirao izjavom u kojoj navodi sljedeće:

„Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 9. lipnja 2020. podnijelo je Prijedlog za izlučivanje arhivskog gradiva Državnom arhivu u Zadru na temelju čl. 14. st. 2. Pravilnika o vrednovanju te postupku odabira i izlučivanja arhivskog gradiva te čl. 21. Pravilnika o zaštiti i obradi arhivskog i dokumentiranog gradiva Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Prijedlog se odnosi na arhivsko gradivo Općinskog državnog odvjetništva u Zadru za razdoblje od 1994. do 2014., a sve sukladno člancima od 351. do 356. Poslovnika državnog odvjetništva.

Državni arhiv u Zadru je, povodom navedenog prijedloga, donio rješenje kojim se Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru odobrava izlučivanje i uništenje dokumentarnog gradiva čiji je rok čuvanja istekao i nema nikakve važnosti za daljnji rad pismohrane te povijesno i znanstveno-stručna istraživanja. 

Dakle, izlučivanje i uništavanje arhivske građe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru provedeno je u skladu sa Zakonom i uz odobrenje Državnog arhiva u Zadru.

Državno odvjetništvo ne komentira političke istupe i izjave političara. No, u konkretnom slučaju slobodni smo reći kako netočne i neprovjerene informacije, a ponajviše nepoznavanje postupanja državnog odvjetništva, pri čemu mislimo na nepoznavanje relevantnih zakona i podzakonskih akata, predstavlja ciljano političko djelovanje u čemu državno odvjetništvo neće sudjelovati jer nije vrijedno posvećivati vrijeme na uvrede i pravno neznanje pojedinaca” - izjavio je Škara.

Kaznenu prijavu za sumnju na krađu izbora u Zadru 1997. podnio je osobno Ivica Račan, bivši predsjednik SDP-a. Prijava se godinama razvlačila državnim odvjetništvom dok je njim žario i palio Ivan Galović, a današnji državni odvjetnik Ivica Škara u to je vrijeme još bio student. Zašto je Škara početkom 2020. tražio dozvolu za uništavanje tog, ali i drugih dokumenta iz svog arhiva, nije najjasnije, ali je činjenica da sporna dokumentacija o istrazi navodne krađe izbora nikada ne bi mogla biti arhivirana da nije pravomoćno okončana. I nije arhivirana u Državnom arhivu, nego u arhivu DORH-a. Prema Zakonu o arhivskoj građi, istekom 12 mjeseci od pravomoćnog zaključenja, takvi se predmeti mogu uništiti. Zašto to nije napravljeno prijašnjih godina, nije poznato, ali je činjenica da je istraga oko „krađe” izbora 1997. zatvorena prije desetak i više godina. Spis o tome stajao je pohranjen u arhivu državnog odvjetništva i godinama nitko nije pokazivao interes za njega, sve dok ga Škara prošle godine nije dao uništiti.

Zanimljivo je da u cijeloj ovoj halabuci koju je podigao, vijećnik Katić prešućuje jednu važnu činjenicu. Činjenicu da se protiv njega na Općinskom sudu vodi kazneni postupak za prijetnju. Katić je 2017. optužen za prijetnju prema Ž.V., a presuda u prvom stupnju, koja je bila oslobađajuća za Katića, donesena je 15. siječnja 2021.. Županijski sud u Osijeku, međutim, 4. ožujka 2021. ukida oslobađajuću presudu sutkinje Danijele Zubčić i predmet vraća na ponovno suđenje u Zadar. Novo suđenje još nije počelo, a vodit će ga sutkinja Ksenija Bratković.

Ako se zna da je početkom prošle godine došlo do izmjene Zakona o lokalnim izborima prema kojoj nitko s pravomoćnom presudom u kaznenim predmetima ne može sudjelovati na izborima, možda postaje jasnija žestina s kojom Katić nastupa prema Škari, što se može iščitati i u dopisu kojeg je predao novinarima. U njemu Katić na nekoliko mjesta zahtijeva od Škare da „konačno konkretno odgovorite po mojim zahtjevima”, odnosno „da odustanete od daljnjeg progona obzirom da ne postoje ni dokazi, ni vjerodostojni svjedoci”.

„Ukoliko budete motivirani da formalizirate svoju prijetnju, sam ću prikupiti predmete u kojima ste usred sudskih postupaka odustajali od daljnjih pravnih radnji, žalbi i sl., a poglavito kada nakon prvostupanjskih oslobađajućih presuda niste ulagali žalbu što kod mene nije slučaj. Čak naprotiv, dva puta nakon dvije oslobađajuće prvostupanjske presude ulažete žalbu” piše Katić u svom dopisu. 

Škara, naime, nakon ukidanja oslobađajuće presude nije htio odustati, naprotiv, upravo je njegova žalba srušila oslobađajuću presudu za Katića koji se sad nalazi pred novim, izgleda trećim, suđenjem u kaznenom postupku za prijetnju. 

Na koncu ostaje pitanje, istupa li Katić uistinu u javnom interesu ili samo koristi političku ulogu u privatnom obračunu jer se boji da bi mogao biti pravomoćno osuđen u kaznenom postupku i tako zauvijek izbačen iz politike?

---

Katiću se sudi zbog prijetnje: „Jebat ću ti unuku i zapaliti, uništit ću ti kompletnu obitelj”

Od Općinskog suda zatražili smo podatke o kaznenom postupku koji se vodi protiv Branka Katića, evo što su nam odgovorili:

„U svezi Vašeg upita oko statusa predmeta K -144/21 koji se na ovom sudu vodi protiv okrivljenika Branka Katića obavještavam Vas da je presudom Općinskog suda u Zadru broj K-542/19 okrivljenik Branko Katić oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona. Optužnicom se okrivljenik Branko Katić teretio da je 18. srpnja 2017. u 11,14 sati za vrijeme dok se oštećeni Ž.V. nalazio na svom radnom mjestu u uredu Općine Galovac istoga u cilju da ga zastraši nazvao na njegov mobilni telefon sa svog mobilnog telefona, te ga najprije izvrijeđao, a potom mu uputio riječi da će mu jebati unuku, da će je zapaliti, da će mu uništiti kompletnu obitelj, te da će doći kod njega u ured u Općinu Galovac i tamo ga srediti, a sve iz razloga što je oštećeni Ž.V. prije toga kontaktirao njegovu odvjetnicu koja ga zastupa u ovršnom postupku nad njegovim stanom, što je kod oštećenika izazvalo osjećaj straha i bojazni kako za vlastiti život tako i za živote članova njegove obitelji.

Navedenu presudu je po žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, ukinuo dana 4. 3. 2021. Županijski sud u Osijeku i vratio na ponovni postupak. Rasprava u ponovljenom postupku nije zakazana.”

---

---

Katić u dopisu Škari: 'Vi mene zajebavate i prijetite'

Svoj „odgovor na dopis” upućeno ODO-u u Zadru Katić počinje ovako: „U dopisu kojeg sam poslao 26. kolovoza 2021., zapitao sam se je li Vi to mene zajebavate, a nakon Vašeg ponovnog obraćanja od 3. rujna pod gornjim brojem, nedvojbeno zaključujem da Vi mene doista zajebavate, ali ne samo to. Vi meni i prijetite.”

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUTNA POSLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MUTNA POSLA 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-26 15:44:03 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => L. Burčul, I. Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-26 19:58:50 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2021-11-26 15:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 100 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/26\/20135778.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zadarski.hr"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Branko Kati\u0107 ispred zgrade Op\u0107inskog i Trgova\u010dkog suda u Tu\u0111manovoj ulici"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"864x399","hd_20135778_1920.jpg":"1920x1080","k_20135778_1280.jpg":"1280x1280","k_20135778_1024.jpg":"1024x1024","k_20135778_640.jpg":"640x640","k_20135778_480.jpg":"480x480","k_20135778_340.jpg":"340x340","k_20135778_220.jpg":"220x220","o_20135778_1280.jpg":"1280x591","o_20135778_1024.jpg":"1024x472","o_20135778_640.jpg":"640x295","o_20135778_480.jpg":"480x221","o_20135778_340.jpg":"340x157","o_20135778_220.jpg":"220x101","h_20135778_1280.jpg":"1280x854","h_20135778_1024.jpg":"1024x683","h_20135778_640.jpg":"640x427","h_20135778_480.jpg":"480x320","h_20135778_340.jpg":"340x227","h_20135778_220.jpg":"220x147","pp_20135778_1280.jpg":"1006x1280","pp_20135778_1024.jpg":"805x1024","pp_20135778_640.jpg":"503x640","pp_20135778_480.jpg":"377x480","pp_20135778_340.jpg":"267x340","pp_20135778_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6221765 Threads: 82 Questions: 1131043914 Slow queries: 0 Opens: 212049 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.788 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10172334 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/napada-li-branko-katic-drzavno-odvjetnistvo-u-zadru-zbog-kaznenog-postupka-za-prijetnju-jeb-cu-ti-unuku-i-zapaliti-unistit-cu-ti-obitelj-1146362 [printLink] => /zadar/4-kantuna/napada-li-branko-katic-drzavno-odvjetnistvo-u-zadru-zbog-kaznenog-postupka-za-prijetnju-jeb-cu-ti-unuku-i-zapaliti-unistit-cu-ti-obitelj-1146362?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640214 [name] => branko katić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-02 20:51:21 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-katic [link] => /tag/branko-katic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399868 [name] => ivica škara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-skara [link] => /tag/ivica-skara ) [2] => stdClass Object ( [id] => 657838 [name] => Državno odvjetništvo Zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-26 16:53:26 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavno-odvjetnistvo-zadar [link] => /tag/drzavno-odvjetnistvo-zadar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUTNA POSLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Napada li Branko Katić državno odvjetništvo u Zadru zbog optužnice za prijetnju? „Jeb** ću ti unuku i zapaliti, uništit ću ti obitelj...” [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/26/20135778.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zadarski.hr [mainImageDesc] => Branko Katić ispred zgrade Općinskog i Trgovačkog suda u Tuđmanovoj ulici [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/26/20135778.jpg [title] => Branko Katić ispred zgrade Općinskog i Trgovačkog suda u Tuđmanovoj ulici Zadarski.hr ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Današnju konferenciju za novinare sazvao sam zbog uznapredovanog institucionalnog kriminala koji je već duže vrijeme prisutan u Zadru i Zadarskoj županiji. Zbog institucionalnih kriminalaca koji vrše svojevrsni teror nad građanima više ne možemo govoriti o pravosudnoj hobotnici, već pravom krakenu koji je začet, sad već daleke 1997. godine neviđenom krađom izbora na policijskom brodu „Brzi“ i nastavio se i na izborima iz svibnja ove godine. Baš zato sam kao županijski vijećnik pokrenuo inicijativu i objasnio zašto bi notorni Ivica Škara, u najmanju ruku, trebao podnijeti ostavku na mjesto glavnog općinskog državnog odvjetnika u Zadru – rekao je u petak Branko Katić, vijećnik zadarske Županijske skupštine (nezavisni na listi MOST-a).

Katić je postao vijećnik nakon što se Frane Vučetić iz udruge Vir bez podjela odlučio povući, a Katić, koji je bio na zadnjem mjestu na listi Mosta, došao je na njegovo mjesto.

Katić u petak ispred Trgovačkog suda nije baš najjasnije objasnio svoje motive i razloge prozivanja općinskog državnog odvjetnika u Zadru i njegovih zamjenika. Novinarima je podijelio i dopis koji je 13. rujna uputio ODO-u u Zadru, ali se iz njega ne uspijeva razabrati zbog čega im Katić odgovara, odnosno zbog čega se uopće obraća. Na novinarska pitanja da to pojasni Katić je ostao zaključan. Na koncu je novinarima podijelio primjerke dopisa koji vrve vulgarnim rječnikom, ali ništa ne govore o razlozima i povodima za prozivanje ODO-a kriminalnom skupinom. 

Katić je na konferenciji nastavio iznositi uvrede i diskvalifikacije na rad Ivice Škare i njegovih zamjenika, a sve navodno zbog toga što mu ODO ne daje na uvid dokaze temeljem kojih je donesena odluka o izlučenju dokumentacije vezane uz kaznenu prijavu za navodnu krađu izbora u Zadru 1997. Ti su dokumenti, nastupom zastare, uništeni, no Katić insistira da Škara pokaže relevantnu dokumentaciju temeljem koje je proveden postupak njenog uništenja. 

- Pored Ivice Škare, tu su još i Branka Rukavina, Igor Vulić i Josip Pedišić koji institucionalno reketare, kradu dokumente, vrijeđaju, izmišljaju dokaze, a svi se kriju iza diskrecijske ocjene, tj. diskrecijskog prava, što predstavlja uzurpiranu povlasticu institucionalnog kriminala, a time i institucionalnih kriminalaca. Institucionalni kriminal je najgori i puno opasniji od izvaninstitucionalnog kriminala, za sustav i državu. Stoga ću i ja iskoristiti diskrecijsko pravo da ih sve skupa nazovem institucionalnim kriminalcima koji žele da postanu naša sudbina koja je svemoćna, a to ne želimo, i ovo je glas za dostojanstvo. Pored njih tu je još jedna banka kao njihov VIP pouzdanik i poneki odvjetnik, no o tome ću detaljno govoriti naknadno – zaključio je županijski vijećnik.

Nakon što je Katić krajem listopada na gotovo identičan način prozvao Škaru na sjednici županijske skupštine, Škara je reagirao izjavom u kojoj navodi sljedeće:

„Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 9. lipnja 2020. podnijelo je Prijedlog za izlučivanje arhivskog gradiva Državnom arhivu u Zadru na temelju čl. 14. st. 2. Pravilnika o vrednovanju te postupku odabira i izlučivanja arhivskog gradiva te čl. 21. Pravilnika o zaštiti i obradi arhivskog i dokumentiranog gradiva Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Prijedlog se odnosi na arhivsko gradivo Općinskog državnog odvjetništva u Zadru za razdoblje od 1994. do 2014., a sve sukladno člancima od 351. do 356. Poslovnika državnog odvjetništva.

Državni arhiv u Zadru je, povodom navedenog prijedloga, donio rješenje kojim se Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru odobrava izlučivanje i uništenje dokumentarnog gradiva čiji je rok čuvanja istekao i nema nikakve važnosti za daljnji rad pismohrane te povijesno i znanstveno-stručna istraživanja. 

Dakle, izlučivanje i uništavanje arhivske građe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru provedeno je u skladu sa Zakonom i uz odobrenje Državnog arhiva u Zadru.

Državno odvjetništvo ne komentira političke istupe i izjave političara. No, u konkretnom slučaju slobodni smo reći kako netočne i neprovjerene informacije, a ponajviše nepoznavanje postupanja državnog odvjetništva, pri čemu mislimo na nepoznavanje relevantnih zakona i podzakonskih akata, predstavlja ciljano političko djelovanje u čemu državno odvjetništvo neće sudjelovati jer nije vrijedno posvećivati vrijeme na uvrede i pravno neznanje pojedinaca” - izjavio je Škara.

Kaznenu prijavu za sumnju na krađu izbora u Zadru 1997. podnio je osobno Ivica Račan, bivši predsjednik SDP-a. Prijava se godinama razvlačila državnim odvjetništvom dok je njim žario i palio Ivan Galović, a današnji državni odvjetnik Ivica Škara u to je vrijeme još bio student. Zašto je Škara početkom 2020. tražio dozvolu za uništavanje tog, ali i drugih dokumenta iz svog arhiva, nije najjasnije, ali je činjenica da sporna dokumentacija o istrazi navodne krađe izbora nikada ne bi mogla biti arhivirana da nije pravomoćno okončana. I nije arhivirana u Državnom arhivu, nego u arhivu DORH-a. Prema Zakonu o arhivskoj građi, istekom 12 mjeseci od pravomoćnog zaključenja, takvi se predmeti mogu uništiti. Zašto to nije napravljeno prijašnjih godina, nije poznato, ali je činjenica da je istraga oko „krađe” izbora 1997. zatvorena prije desetak i više godina. Spis o tome stajao je pohranjen u arhivu državnog odvjetništva i godinama nitko nije pokazivao interes za njega, sve dok ga Škara prošle godine nije dao uništiti.

Zanimljivo je da u cijeloj ovoj halabuci koju je podigao, vijećnik Katić prešućuje jednu važnu činjenicu. Činjenicu da se protiv njega na Općinskom sudu vodi kazneni postupak za prijetnju. Katić je 2017. optužen za prijetnju prema Ž.V., a presuda u prvom stupnju, koja je bila oslobađajuća za Katića, donesena je 15. siječnja 2021.. Županijski sud u Osijeku, međutim, 4. ožujka 2021. ukida oslobađajuću presudu sutkinje Danijele Zubčić i predmet vraća na ponovno suđenje u Zadar. Novo suđenje još nije počelo, a vodit će ga sutkinja Ksenija Bratković.

Ako se zna da je početkom prošle godine došlo do izmjene Zakona o lokalnim izborima prema kojoj nitko s pravomoćnom presudom u kaznenim predmetima ne može sudjelovati na izborima, možda postaje jasnija žestina s kojom Katić nastupa prema Škari, što se može iščitati i u dopisu kojeg je predao novinarima. U njemu Katić na nekoliko mjesta zahtijeva od Škare da „konačno konkretno odgovorite po mojim zahtjevima”, odnosno „da odustanete od daljnjeg progona obzirom da ne postoje ni dokazi, ni vjerodostojni svjedoci”.

„Ukoliko budete motivirani da formalizirate svoju prijetnju, sam ću prikupiti predmete u kojima ste usred sudskih postupaka odustajali od daljnjih pravnih radnji, žalbi i sl., a poglavito kada nakon prvostupanjskih oslobađajućih presuda niste ulagali žalbu što kod mene nije slučaj. Čak naprotiv, dva puta nakon dvije oslobađajuće prvostupanjske presude ulažete žalbu” piše Katić u svom dopisu. 

Škara, naime, nakon ukidanja oslobađajuće presude nije htio odustati, naprotiv, upravo je njegova žalba srušila oslobađajuću presudu za Katića koji se sad nalazi pred novim, izgleda trećim, suđenjem u kaznenom postupku za prijetnju. 

Na koncu ostaje pitanje, istupa li Katić uistinu u javnom interesu ili samo koristi političku ulogu u privatnom obračunu jer se boji da bi mogao biti pravomoćno osuđen u kaznenom postupku i tako zauvijek izbačen iz politike?

---

Katiću se sudi zbog prijetnje: „Jebat ću ti unuku i zapaliti, uništit ću ti kompletnu obitelj”

Od Općinskog suda zatražili smo podatke o kaznenom postupku koji se vodi protiv Branka Katića, evo što su nam odgovorili:

„U svezi Vašeg upita oko statusa predmeta K -144/21 koji se na ovom sudu vodi protiv okrivljenika Branka Katića obavještavam Vas da je presudom Općinskog suda u Zadru broj K-542/19 okrivljenik Branko Katić oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona. Optužnicom se okrivljenik Branko Katić teretio da je 18. srpnja 2017. u 11,14 sati za vrijeme dok se oštećeni Ž.V. nalazio na svom radnom mjestu u uredu Općine Galovac istoga u cilju da ga zastraši nazvao na njegov mobilni telefon sa svog mobilnog telefona, te ga najprije izvrijeđao, a potom mu uputio riječi da će mu jebati unuku, da će je zapaliti, da će mu uništiti kompletnu obitelj, te da će doći kod njega u ured u Općinu Galovac i tamo ga srediti, a sve iz razloga što je oštećeni Ž.V. prije toga kontaktirao njegovu odvjetnicu koja ga zastupa u ovršnom postupku nad njegovim stanom, što je kod oštećenika izazvalo osjećaj straha i bojazni kako za vlastiti život tako i za živote članova njegove obitelji.

Navedenu presudu je po žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, ukinuo dana 4. 3. 2021. Županijski sud u Osijeku i vratio na ponovni postupak. Rasprava u ponovljenom postupku nije zakazana.”

---

---

Katić u dopisu Škari: 'Vi mene zajebavate i prijetite'

Svoj „odgovor na dopis” upućeno ODO-u u Zadru Katić počinje ovako: „U dopisu kojeg sam poslao 26. kolovoza 2021., zapitao sam se je li Vi to mene zajebavate, a nakon Vašeg ponovnog obraćanja od 3. rujna pod gornjim brojem, nedvojbeno zaključujem da Vi mene doista zajebavate, ali ne samo to. Vi meni i prijetite.”

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zadarski.hr
Zadarski.hr
Branko Katić ispred zgrade Općinskog i Trgovačkog suda u Tuđmanovoj ulici
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/napada-li-branko-katic-drzavno-odvjetnistvo-u-zadru-zbog-kaznenog-postupka-za-prijetnju-jeb-cu-ti-unuku-i-zapaliti-unistit-cu-ti-obitelj-1146362 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=434c14a366b9311f497fd92b18df37ab2faeaf0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Napada+li+Branko+Kati%C4%87+dr%C5%BEavno+odvjetni%C5%A1tvo+u+Zadru+zbog+optu%C5%BEnice+za+prijetnju%3F+%E2%80%9EJeb%2A%2A+%C4%87u+ti+unuku+i+zapaliti%2C+uni%C5%A1tit+%C4%87u+ti+obitelj...%E2%80%9D&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fnapada-li-branko-katic-drzavno-odvjetnistvo-u-zadru-zbog-kaznenog-postupka-za-prijetnju-jeb-cu-ti-unuku-i-zapaliti-unistit-cu-ti-obitelj-1146362 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fnapada-li-branko-katic-drzavno-odvjetnistvo-u-zadru-zbog-kaznenog-postupka-za-prijetnju-jeb-cu-ti-unuku-i-zapaliti-unistit-cu-ti-obitelj-1146362 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUTNA POSLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaMUTNA POSLA

Napada li Branko Katić državno odvjetništvo u Zadru zbog optužnice za prijetnju? „Jeb** ću ti unuku i zapaliti, uništit ću ti obitelj...”

Piše L. Burčul, I. Nevešćanin
26. studenog 2021. - 16:53

- Današnju konferenciju za novinare sazvao sam zbog uznapredovanog institucionalnog kriminala koji je već duže vrijeme prisutan u Zadru i Zadarskoj županiji. Zbog institucionalnih kriminalaca koji vrše svojevrsni teror nad građanima više ne možemo govoriti o pravosudnoj hobotnici, već pravom krakenu koji je začet, sad već daleke 1997. godine neviđenom krađom izbora na policijskom brodu „Brzi“ i nastavio se i na izborima iz svibnja ove godine. Baš zato sam kao županijski vijećnik pokrenuo inicijativu i objasnio zašto bi notorni Ivica Škara, u najmanju ruku, trebao podnijeti ostavku na mjesto glavnog općinskog državnog odvjetnika u Zadru – rekao je u petak Branko Katić, vijećnik zadarske Županijske skupštine (nezavisni na listi MOST-a).

Katić je postao vijećnik nakon što se Frane Vučetić iz udruge Vir bez podjela odlučio povući, a Katić, koji je bio na zadnjem mjestu na listi Mosta, došao je na njegovo mjesto.

Katić u petak ispred Trgovačkog suda nije baš najjasnije objasnio svoje motive i razloge prozivanja općinskog državnog odvjetnika u Zadru i njegovih zamjenika. Novinarima je podijelio i dopis koji je 13. rujna uputio ODO-u u Zadru, ali se iz njega ne uspijeva razabrati zbog čega im Katić odgovara, odnosno zbog čega se uopće obraća. Na novinarska pitanja da to pojasni Katić je ostao zaključan. Na koncu je novinarima podijelio primjerke dopisa koji vrve vulgarnim rječnikom, ali ništa ne govore o razlozima i povodima za prozivanje ODO-a kriminalnom skupinom. 

Katić je na konferenciji nastavio iznositi uvrede i diskvalifikacije na rad Ivice Škare i njegovih zamjenika, a sve navodno zbog toga što mu ODO ne daje na uvid dokaze temeljem kojih je donesena odluka o izlučenju dokumentacije vezane uz kaznenu prijavu za navodnu krađu izbora u Zadru 1997. Ti su dokumenti, nastupom zastare, uništeni, no Katić insistira da Škara pokaže relevantnu dokumentaciju temeljem koje je proveden postupak njenog uništenja. 

- Pored Ivice Škare, tu su još i Branka Rukavina, Igor Vulić i Josip Pedišić koji institucionalno reketare, kradu dokumente, vrijeđaju, izmišljaju dokaze, a svi se kriju iza diskrecijske ocjene, tj. diskrecijskog prava, što predstavlja uzurpiranu povlasticu institucionalnog kriminala, a time i institucionalnih kriminalaca. Institucionalni kriminal je najgori i puno opasniji od izvaninstitucionalnog kriminala, za sustav i državu. Stoga ću i ja iskoristiti diskrecijsko pravo da ih sve skupa nazovem institucionalnim kriminalcima koji žele da postanu naša sudbina koja je svemoćna, a to ne želimo, i ovo je glas za dostojanstvo. Pored njih tu je još jedna banka kao njihov VIP pouzdanik i poneki odvjetnik, no o tome ću detaljno govoriti naknadno – zaključio je županijski vijećnik.

Nakon što je Katić krajem listopada na gotovo identičan način prozvao Škaru na sjednici županijske skupštine, Škara je reagirao izjavom u kojoj navodi sljedeće:

„Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 9. lipnja 2020. podnijelo je Prijedlog za izlučivanje arhivskog gradiva Državnom arhivu u Zadru na temelju čl. 14. st. 2. Pravilnika o vrednovanju te postupku odabira i izlučivanja arhivskog gradiva te čl. 21. Pravilnika o zaštiti i obradi arhivskog i dokumentiranog gradiva Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Prijedlog se odnosi na arhivsko gradivo Općinskog državnog odvjetništva u Zadru za razdoblje od 1994. do 2014., a sve sukladno člancima od 351. do 356. Poslovnika državnog odvjetništva.

Državni arhiv u Zadru je, povodom navedenog prijedloga, donio rješenje kojim se Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru odobrava izlučivanje i uništenje dokumentarnog gradiva čiji je rok čuvanja istekao i nema nikakve važnosti za daljnji rad pismohrane te povijesno i znanstveno-stručna istraživanja. 

Dakle, izlučivanje i uništavanje arhivske građe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru provedeno je u skladu sa Zakonom i uz odobrenje Državnog arhiva u Zadru.

Državno odvjetništvo ne komentira političke istupe i izjave političara. No, u konkretnom slučaju slobodni smo reći kako netočne i neprovjerene informacije, a ponajviše nepoznavanje postupanja državnog odvjetništva, pri čemu mislimo na nepoznavanje relevantnih zakona i podzakonskih akata, predstavlja ciljano političko djelovanje u čemu državno odvjetništvo neće sudjelovati jer nije vrijedno posvećivati vrijeme na uvrede i pravno neznanje pojedinaca” - izjavio je Škara.

Kaznenu prijavu za sumnju na krađu izbora u Zadru 1997. podnio je osobno Ivica Račan, bivši predsjednik SDP-a. Prijava se godinama razvlačila državnim odvjetništvom dok je njim žario i palio Ivan Galović, a današnji državni odvjetnik Ivica Škara u to je vrijeme još bio student. Zašto je Škara početkom 2020. tražio dozvolu za uništavanje tog, ali i drugih dokumenta iz svog arhiva, nije najjasnije, ali je činjenica da sporna dokumentacija o istrazi navodne krađe izbora nikada ne bi mogla biti arhivirana da nije pravomoćno okončana. I nije arhivirana u Državnom arhivu, nego u arhivu DORH-a. Prema Zakonu o arhivskoj građi, istekom 12 mjeseci od pravomoćnog zaključenja, takvi se predmeti mogu uništiti. Zašto to nije napravljeno prijašnjih godina, nije poznato, ali je činjenica da je istraga oko „krađe” izbora 1997. zatvorena prije desetak i više godina. Spis o tome stajao je pohranjen u arhivu državnog odvjetništva i godinama nitko nije pokazivao interes za njega, sve dok ga Škara prošle godine nije dao uništiti.

Zanimljivo je da u cijeloj ovoj halabuci koju je podigao, vijećnik Katić prešućuje jednu važnu činjenicu. Činjenicu da se protiv njega na Općinskom sudu vodi kazneni postupak za prijetnju. Katić je 2017. optužen za prijetnju prema Ž.V., a presuda u prvom stupnju, koja je bila oslobađajuća za Katića, donesena je 15. siječnja 2021.. Županijski sud u Osijeku, međutim, 4. ožujka 2021. ukida oslobađajuću presudu sutkinje Danijele Zubčić i predmet vraća na ponovno suđenje u Zadar. Novo suđenje još nije počelo, a vodit će ga sutkinja Ksenija Bratković.

Ako se zna da je početkom prošle godine došlo do izmjene Zakona o lokalnim izborima prema kojoj nitko s pravomoćnom presudom u kaznenim predmetima ne može sudjelovati na izborima, možda postaje jasnija žestina s kojom Katić nastupa prema Škari, što se može iščitati i u dopisu kojeg je predao novinarima. U njemu Katić na nekoliko mjesta zahtijeva od Škare da „konačno konkretno odgovorite po mojim zahtjevima”, odnosno „da odustanete od daljnjeg progona obzirom da ne postoje ni dokazi, ni vjerodostojni svjedoci”.

„Ukoliko budete motivirani da formalizirate svoju prijetnju, sam ću prikupiti predmete u kojima ste usred sudskih postupaka odustajali od daljnjih pravnih radnji, žalbi i sl., a poglavito kada nakon prvostupanjskih oslobađajućih presuda niste ulagali žalbu što kod mene nije slučaj. Čak naprotiv, dva puta nakon dvije oslobađajuće prvostupanjske presude ulažete žalbu” piše Katić u svom dopisu. 

Škara, naime, nakon ukidanja oslobađajuće presude nije htio odustati, naprotiv, upravo je njegova žalba srušila oslobađajuću presudu za Katića koji se sad nalazi pred novim, izgleda trećim, suđenjem u kaznenom postupku za prijetnju. 

Na koncu ostaje pitanje, istupa li Katić uistinu u javnom interesu ili samo koristi političku ulogu u privatnom obračunu jer se boji da bi mogao biti pravomoćno osuđen u kaznenom postupku i tako zauvijek izbačen iz politike?

Katiću se sudi zbog prijetnje: „Jebat ću ti unuku i zapaliti, uništit ću ti kompletnu obitelj”

Od Općinskog suda zatražili smo podatke o kaznenom postupku koji se vodi protiv Branka Katića, evo što su nam odgovorili:

„U svezi Vašeg upita oko statusa predmeta K -144/21 koji se na ovom sudu vodi protiv okrivljenika Branka Katića obavještavam Vas da je presudom Općinskog suda u Zadru broj K-542/19 okrivljenik Branko Katić oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona. Optužnicom se okrivljenik Branko Katić teretio da je 18. srpnja 2017. u 11,14 sati za vrijeme dok se oštećeni Ž.V. nalazio na svom radnom mjestu u uredu Općine Galovac istoga u cilju da ga zastraši nazvao na njegov mobilni telefon sa svog mobilnog telefona, te ga najprije izvrijeđao, a potom mu uputio riječi da će mu jebati unuku, da će je zapaliti, da će mu uništiti kompletnu obitelj, te da će doći kod njega u ured u Općinu Galovac i tamo ga srediti, a sve iz razloga što je oštećeni Ž.V. prije toga kontaktirao njegovu odvjetnicu koja ga zastupa u ovršnom postupku nad njegovim stanom, što je kod oštećenika izazvalo osjećaj straha i bojazni kako za vlastiti život tako i za živote članova njegove obitelji.

Navedenu presudu je po žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, ukinuo dana 4. 3. 2021. Županijski sud u Osijeku i vratio na ponovni postupak. Rasprava u ponovljenom postupku nije zakazana.”

Katić u dopisu Škari: 'Vi mene zajebavate i prijetite'

Svoj „odgovor na dopis” upućeno ODO-u u Zadru Katić počinje ovako: „U dopisu kojeg sam poslao 26. kolovoza 2021., zapitao sam se je li Vi to mene zajebavate, a nakon Vašeg ponovnog obraćanja od 3. rujna pod gornjim brojem, nedvojbeno zaključujem da Vi mene doista zajebavate, ali ne samo to. Vi meni i prijetite.”

20. svibanj 2024 02:20