StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ JE SVE MOGUĆE

Nezavisni će za predsjednika Gradskog vijeća predložiti Enija Meštrovića. Je li moguće da bude izabran - jednoglasno?! I pada li sve na proračunu?

Piše Predrag Opačić
8. lipnja 2021. - 19:57

Konstituirajuća sjednica zadarskog Gradskog vijeća će biti održana do 25. lipnja, ali se još ne zna točan datum. Jednako tako, unatoč brojnim kuloarskim nagađanjima, ne zna se ni ishod sjednice koju zadarska javnost s nestrpljenjem očekuje jer je HDZ po prvi put u povijesti suočen s mogućnosti da ima izvršnu vlast, ali nema većinu u Gradskom vijeću, pa je otvorena i mogućnost kohabitacije.

Ali, svi ishodi su još uvijek mogući, a na konstituirajućoj sjednici teoretski je moguće da se dogodi nešto do jučer potpuno nezamislivo: da predsjednik Gradskog vijeća bude izabran – jednoglasno! Poslovnikom je predviđeno da pravo kandidiranja prvog čovjeka gradskog parlamenta imaju trećina vijećnika ( s tim što svaki vijećnik svoj potpis može dati samo jednom kandidatu), Odbor za izbor i imenovanje i klubovi vijećnika. U nekom ludom raspletu nije isključeno da sve tri grupacije u Gradskom vijeću (koalicije okupljene oko HDZ-a i SDP-a i nezavisni vijećnici Enija Meštrovića) predlože jednog te istog istog čovjeka, ali je Poslovnikom predviđeno da bi se ta tri prijedloga tretirala kao jedan i o njemu bi se glasalo. Pritom, u slučaju takvog SF scenarija, jedini „glumac” s realnim izgledima za dobivanje uloge glavnog junaka zove se Enio Meštrović.

Nakon nedavne javne polemike između Meštrovića i Marka Vučetića oko toga tko bi trebao postati predsjednik Gradskog vijeća, čini se da je ime ipak na pomolu.

-Što će se dogoditi, ovisi o Eniju Meštroviću. Mislim da od njegove odluke ovisi hoće li dokidanjem HDZ-ove monolitnosti postati politički heroj ili će, u slučaju da ode s HDZ-om, postati najveća tragična figura ovih hrvatskih izbora. To su njegove krajnosti, smatra Marko Vučetić.

Njegovo mišljenje u suštini dijeli i predsjednik zadarskog SDP-a Danijel Radeta:

-Postoje samo dva moguća raspleta: ili će Enio Meštrović ići s HDZ-om ili će opozicija preuzeti većinu u Gradskom vijeću. Šezdeset posto zadarskih birača je biralo promjenu, pa bi sve osim opozicijske većine u Gradskom vijeću bila politička prevara birača. Mi nikakve razgovore ni s kime nismo zaključili, čekat ćemo i vidjeti tko će biti predložen za predsjednika Gradskog vijeća, kaže Radeta.

-Što će se dogoditi ako i HDZ predloži ili prihvati Meštrovića za predsjednika Gradskog vijeća? Bi li ga u tom slučaju podržao i SDP?

-Ne mogu odgovoriti na pitanje „što bi bilo kad bi bilo”. Osim toga, još se ne zna hoće li Meštrović uopće biti predložen. A osim toga, za nas je puno važnije što će na konstituirajućoj sjednici biti jasno definiran odnos većine i manjine, vlasti i opozicije, jer se na temelju toga slaže sastav svih odbora Gradskog vijeća, kaže Radeta skrećući tako pažnju na prijedlog sastava Odbora za izbor i imenovanje koji prethodi izboru predsjednika Gradskog vijeća, pa bi se već tada moglo zaključiti tko ima većinu.

-Za predsjednika Gradskog vijeća sigurno ćemo predložiti nekoga s naše liste, jer time sebe dovodimo u poziciju kontrolora i korektora. Najvjerojatnije ću to biti ja! Unatoč tome što misli Marko Vučetić ili netko drugi, htio bih pokazati da je to moguće, kaže Enio Meštrović.

-Svi zajedno, i vlast i opozicija, od dana konstituiranja Gradskog vijeća do izglasavanja proračuna za sljedeću godinu, imat ćemo dovoljno vremena pokazati što želimo. Što se nas tiče, ne zanimaju nas novac, ustupci i fotelje, mi smo u aktivističkoj službi građana protiv čijih interesa niti možemo niti hoćemo. Što se proračuna tiče, očekujem da će amandmani letjeti sa svih strana, a zbog transparentnosti, unaprijed ćemo objaviti što amandmanima želimo i što predlažemo kroz amandmane o čijem sadržaju namjeravamo konzultirati i građane. Ako ide – ide, ako to ne bude išlo, ako se u Gradskom vijeću pojavi opstrukcija, izgledni su novi izbori, zaključuje Meštrović.

Šime Erlić (HDZ): Nismo za rušenje Gradskog vijeća!

-U svojim redovima imamo nekoliko ljudi s iskustvom, znanjem i integritetom za obavljanje dužnosti predsjednika Gradskog vijeća. Međutim, u novom odnosu političkih snaga ni jedna od tri grupacije ne može samostalno predložiti i izabrati predsjednika GV-a, nego se o tome mora razgovarati. Mi ćemo sigurno biti za konstruktivan prijedlog sa željom da se GV konstituira i normalno funkcionira umjesto da ga se ruši i ide na nove izbore. To bi bilo besmisleno jer su birači rekli svoje, a doveli bi se u pitanje i neki projekti i razvoj grada. Zato mislimo da treba iscrpiti sve pregovaračke mogućnosti i opcije oko konstituiranja Gradskog vijeća, a to ne znači da nakon toga neće biti međusobnog sukobljavanja u njegovom radu, kaže predsjednik zadarskog HDZ-a Šime Erlić.

18. travanj 2024 13:04