StoryEditorOCM
4 kantunaDR. ALAN MEDIĆ

Nisam zabrinut. Bilo je za očekivati ovakav događaj. Spustili smo granice predostrožnosti, samo ih trebamo opet malo podići

Piše IN
22. lipnja 2020. - 13:33

Od objave informacije da je bugarski tenisač Grigora Dimitrova na Adria Touru zaražen COVID-19 zadarski epidemiolozi primili su veliki broj poziva i još uvijek im telefoni ne prestaju zvoniti. Trenutačno je u službi angažirano sedam epidemiologa koji rade na terenu i javljaju se na nekoliko telefonskih linija kako bi građanima pružili kvalitetnu i točno informaciju.

- Od vas medija očekujemo da nam pomognete u ovakvim situacijama. Ovakve stvari su bile očekivane jer mi smo ipak turistička zemlja i morali smo otvoriti svoje granice. Morali smo nastaviti ekonomski život zemlje, a od turizma mnogi žive. Sada smo puno spremniji nego na početku izbijanja pandemije, sustav pravodobno reagira. Mislim da smo u prvom naletu svi skupa odlično odradili posao. Na nama epidemiolozima je da što prije detektiramo zaražene osobe i otkrijemo njihove kontakte kako bi ograničili transmisiju zaraze. Od svih protuepidemijskih mjera najvažnije je održavanje socijalne distance na razmak od najmanje 1,5 metra i prestanak rukovanja. Sada smo malo spustili te granice predostrožnosti, dovoljno je da ih opet podignemo i imamo više discipline kako bi se vratili na stanje kao prije – poručio je Medić.

29. lipanj 2024 07:26