StoryEditorOCM
4 kantuna‘OPET ZA KRAVE?‘

Novi ilegalni radovi u PP Velebit? Optuženik za bespravnu gradnju sada buši po planini i traži vodu: ‘Sve što je bilo srušeno ponovno diže!‘

Piše Božana Sviličić
28. srpnja 2023. - 18:13

Policija je ponovno intervenirala na posebnom zaštićenom području Parka prirode Velebit, naselju Veliko Rujno, nakon dojave kako vlasnik tvrtke ‘Alfa Koić‘, 60-godišnji Ante Koić, opet izvodi sumnjive radove na istom mjestu gdje mu je lani srušeno devet bespravno izgrađenih objekata.

Iako je zbog te bespravne gradnje Koiću na Općinskom sudu u Zadru u tijeku kazneni postupak u kojem su dosad održane dvije rasprave, ovih su dana na istom mjestu osvanuli Koićevi novi ‘uratci‘, strojevi, te građevinski materijal, što su mještani potkrijepili fotografijama. O svemu je i pokrenut postupak pred državnim odvjetništvom, no policija zasad još nije odgovorila jesu li na terenu ponovno počinjena kaznena djela bespravne gradnje.

- Stroj buši Velebit svaki dan. Svi to znaju i čuju. Podignut je i oko dva metra visok zid. Na terenu su zbog tih novih radova bili i policija, Hrvatske šume i nadzornici Parka Prirde Velebit – kaže Ante Milovac, mještanin Satrigrada Paklenice koji je prijavio prvi Koićev slučaj bespravne gradnje Općini Starigrad, Državnom inspektoratu, Državnom odvjetništvu, USKOK-u i drugim nadležnim institucijama zbog toga čega je jod Koića dobio prijetnje smrću.

- Od 2015. godine, kada je napravio prvi objekt, bilo je tu sigurno preko 30 prijava svim mogućim institucijama. Od USKOK-a, Državnog inspektorata, Državnog odvjetništva i Općine Starigrad do raznih inspekcija koje su nadležne za uzurpaciju privatnog zemljišta i zaštićene prirodne baštine. Odmah kad se počelo graditi, stavljena je žuta traka i pečat Državnog inspektorata. Međutim, to je skinuto i radovi su nastavljeni, a objekti su godinama samo nicali jedan za drugim – opisao je Milovac.

Bageri Građevinske inspekcije su tek prošle godine na gotovo tisuću metara nadmorske visine uklonili bespravnu gradnju. Građevinska inspekcija krenula je u postupak uklanjanju tih objekata nakon što je utvrđeno da Koić sam to nije učinio, pa ni nakon što su muizdane tri novčane kazne.

Vijećnik Općine Starigrad Višeslav Dokoza rekao je kako je sada u novom pokušaju gradnje Ante Koića riječ o najgorem obliku kršenja zakona u državi, te rušenju ugleda svih državnih institucija.

- Sve što je bilo srušeno ponovno diže. Miješalica ne staje, tko ne vjeruje neka dođe, a ja sam osobno bio tamo i to vidio. Po istim se gabaritima ‘šiba‘, a ima više strojeva nego prije, zapravo je dovezen cijeli korpus. Smatram da vijećnici Općine Starigrad koji to podržavaju i koji su za to suodgovorni moraju za to konačno odgovarati – kaže Dokoza, te navodi kako se Koić koji nakon brojnih prijava i kaznenog postupka nastavio se ponašati kao da se ništa događa.

- Čak 30 milijuna kvadrata dodijelio mu je prošle godine smijenjeni načelnik Općine Starigrad Krste Ramić, iako je ranije supervizija utvrdila da nema ni jedno zakonito grlo stoke, a on ih je prikazao 316. Ramić mu je, iako je za sve to znao,dodijelio 6,7 milijuna četvornih metara na području Općine Starigrad. Počinjena su tu brojna kaznena djela. Više puta sam kao vijećnik tražio da se raskinu sve odluke s Koićem i njegovom tvrtkom. Sve one koji su to odbili, odnosno pet vijećnika sam kazneno prijavio, kao i Marina Čavića koji je samo desna ruka Krste Ramića. Riječ je o interesnoj skupini koja još uvijek funkcionira. To je jedno neviđeno nepoštivanje koje nadilazi stranačke stvari. Volio bih da nisam u pravu, ali oni su nastavili još žešće – rekao je.

- Ta je tema bila i na Gradskom vijeću grada Zadra jer su takav način ponašanja prenijeli i u zaštićenu gradsku jezgru Zadra gdje je Koićeva supruga Valentina bespravno digla nadstrešnicu na Istarskoj obali – kaže Dokoza.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru optužilo je Koića 22. veljače prošle godine za kazneno djelo protiv okoliša protupravnom gradnjom.Na Velikom Rujnu, visoko na Velebitu, dozvoljena je tek obnova starih pastirskih stanova, a Koić je sagradio devet objekata navodno za stoku, iako je jedan od njih na krovu imao bazen.

Novi se radovi, kako doznajemo, također izvode pod tim obrazloženjem. Koić na tom mjestu pravi nadstrešnicu za stoku te buši jer traži vodu opet za stoku.

Bageri Građevinske inspekcije popeli su se na 900 metara nadmorske visine i u velebitskim vrletima na Velikom Rujnu krenuli uklanjati bespravnu gradnju. Koićeva obitelj je navodno na tom mjestu imala pastirski stan, te se ranije bavila stočarstvom.

- To nisu bili objekti za krave, to su objekti za apartmane - rekao je nakon prvog rušenja Dokoza.

HDZ-ov načelnik Općine Starigrad Krste Ramić smijenjen je pak s mjesta načelnika prošle godine nakon više dva deseteljeća vladavine. Smijenjen je nakon što je lani osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine zbog davanja lažnog iskaza.

U parničnom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Zadru zbog tužbe Višeslava Dokoze za nezakonitu odluku o otkazu, dao je lažan iskaz. Općinu prirvremeno vodi pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, Marin Čavić.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru optužilo je Koića 22. veljače prošle godine za kazneno djelo protiv okoliša protupravnom gradnjom.

Optužnicom se tereti da je od 1. prosinca 2013. do 18. prosinca 2019. godine u naselju Veliko Rujno, na posebnom zaštićenom području Parka prirode Velebit; protivno odredbama čl. 1. Zakona o proglašenju planine Velebit parkom prirode, čl. 111. st. 1. toč. 1. Zakona o zaštiti prirode, te čl. 106. Zakona o gradnji; kao investitor bez građevinske dozvole izgradio devet građevina različitih tlocrtnih dimenzija.

To je učinio iako je bio svjestan da je planina Velebit od Senjske drage do Zrmanje s pripadajućim obalnim pojasom u ukupnoj površini od 200 tisuća hektara proglašena parkom prirode, te da zaštićeni dijelovi prirode i park prirode spadaju u zaštićeno područje od državnog značaja i da se građenju građevine može pristupiti na temelju pravomoćne građevinske dozvole.

Protupravno građenje utvrđeno je inspekcijskim nadzorom građevinskog inspektora te je Državni inspektorat naredio Koiću kao investitoru uklanjanje tih građevina.

26. travanj 2024 23:22