StoryEditorOCM
4 kantunaNA UDARU ZRMANJE

Obrovac je prije godinu dana poharala strašna poplava, nećete vjerovati koliku će odštetu država isplatiti građanima

Piše Dalmacija SD
4. srpnja 2024. - 19:45

Grad Obrovac obratio se sugrađanima vezano uz naknadu štete od poplave koja je u svibnju prošle godine pogodila grad.

"Drage građanke i građani Grada Obrovca, ovim putem vas želimo informirati o situaciji vezanoj uz naknadu štete od poplave koja je u prošloj godini zadesila Grad Obrovac.

Sve vaše prijavljene štete su, po zakonom propisanoj proceduri registrirane i potvrđene u Registru šteta RH.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda pravo na naknadu štete nemaju poslovni subjekti. Pravo na naknadu ostvaruje fizička osoba, vlasnik objekta na kojem je visina štete iznad 60 posto vrijednosti objekta.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Po prijavljenim iznosima šteta naših sugrađana, samo jedna obitelj ostvaruje pravo na naknadu štete i to 5 posto vrijednosti te štete.

Unatoč navedenom, Grad Obrovac je svim vlasnicima oštećenih objekata koji služe za stanovanje dodijelio financijsku pomoć", izvijestili su iz Grada Obrovca, kojemu je godinama na čelu HDZ-ov gradonačelnik Ante Župan.

U svibnju prošle godine, podsjetimo, rijeka Zrmanja izlila se na grad Obrovac. Slike poharanog Obrovca obišle su zemlju, a zaboravljeni mali grad obilazili su političari.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Stožer civilne zaštite Grada Obrovca analizirao je tada posljedice poplave kad su utvrđene štete na 10 javnih objekata, 10 obiteljskih kuća, 7 stanova i 45 poslovnih objekata te štete na pojedinim prometnicama, mostovima i poljoprivrednim površinama. Obavljeno je mehaničko čišćenje poplavljenih objekata, organiziran je odvoz poplavom uništenog namještaja te je pristupljeno dezinsekciji i dezinfekciji poplavljenih prostora i obećana naknada stanovnicima koji su pretrpjeli štete.

 

04. srpanj 2024 19:46