StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA VRIJEDNOSNICE

Oglasila se i Grozdana Perić: evo što je HDZ-ova predsjednica saborskog Odbora za financije i proračun zatražila od guvernera Vujčića

Piše Zadarski.hr
12. siječnja 2022. - 11:21

Nakon afere sa spornim trgovanjem vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen HNB, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je očitovanje od guvernera Borisa Vujčića.

U pozivu na očitovanje navodi kako će sa situacijom povratno upoznati članove saborskog Odbora za financije koji je zadužen za praćenje provođenja politike u područjima koja se odnose, između ostalog, i na HNB.

Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

'Poštovani guverneru Hrvatske narodne banke, tijekom 10. i 11. siječnja 2022. više medija prenijelo je navode o tome kako je u posljednjih 20 godina više od 40 zaposlenika i dužnosnika Hrvatske narodne banke, trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužena Hrvatska narodna banka, pri čemu se ističe kako je izvršeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna. S obzirom na spomenute navode, a imajući u vidu kako je člankom 62. stavkom 3. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci propisana ovlast Hrvatske narodne banke za objavljivanje financijskih i drugih izvješća te analiza vezanih uz financijska i gospodarska pitanja, molim Vaše očitovanje sa svim relevantnim činjenicama u vezi sa spomenutim medijskim navodima. Predmetno očitovanje potrebno je kako bih s njime mogla upoznati članove Odbora za financije i državni proračun, s obzirom na to da navedeni Odbor obavlja poslove utvrđivanja i praćenja provođenja politike te ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela Hrvatskoga sabora u područjima koja se odnose, između ostalog, na Hrvatsku narodnu banku, u skladu s člankom 73. stavkom 1. podstavkom 13. Poslovnika Hrvatskoga sabora, stoji u priopćenju kojeg je Grozdana Perić posala Vujčiću.'

Podsjetimo, portal Index objavio je kako je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a pritom je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

25. travanj 2024 04:45