StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVOR RAVNATELJICE

One su zabrinute?! Štrajkašice me u niti jednom trenutku nisu zapitale kako se osjećaju djeca u cijeloj ovoj situaciji kao i njihovi roditelji!

Piše Zadarski.hr
21. svibnja 2024. - 15:45

Paola Jurić, ravnateljica Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu, dostavila nam je svoj odgovor na optužbe koje su protiv nje u javnom apelu iznijele odgojiteljice u štrajku od 13. svibnja ove godine. Njezin odgovor prenosimo u cijelosti.

Poštovani, 

ovim putem šaljem komentar o situaciji u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u kojem je trenutno u tijeku štrajk.

Dakle činjenica je da je nakon najave SOMK-a dana 13. svibnja u 7.00 sati započeo štrajk u kojem u prostoru vrtića sudjeluje 19 djelatnica. Točnije 17 odgojiteljica 1 spremačica i 1 pomoćna kuharica. U štrajku je također edukacijski rehabilitator koji je od 9. svibnja 2024. otvorio bolovanje. To je njihovo legitimno pravo i u niti jednom trenutku ga nitko nije doveo u pitanje.

Osoblju koje štrajka je osigurana prostorija u kojoj mogu boraviti, a inače se koristi kao pedagoški kabinet, u kojem su se prethodno održavali sastanci sa sindikatom. Obzirom da vrtić radi, nismo mogli omogućiti drugi prostor. Također im je omogućen boravak na vanjskom dijelu dvorišta koje se nalazi na samom ulazu u vrtić.

Nakon neugodnosti koje su roditelji doživjeli od pojedinih odgojiteljica u štrajku, zamoljene su boraviti u stražnjem dijelu dvorišta, dok na prednjem također mogu biti ali ne tako svih 19 odjednom jer je tako zapriječen put roditeljima.

Bitno je spomenuti da je utjecaj na roditelje u početku smanjio broj djece, ali sad nam u vrtić dolazi otprilike broj djece kao i prije štrajka.

Kako je vrtić odgojno-obrazovna ustanova ulazak u nju zbog sigurnosti djece dozvoljen je samo osobama koje dovode i odvode djecu, te osobama koje se najave, te im se ulazak odobri. To je inače praksa.

Ne vidim problem u dijelu kad se predstavnica sindikata gđa. Božica Žilić najavila za sastanak, međutim došla je s određenim brojem suradnika koji nisu bili najavljeni i naravno da nisu ušli u vrtić. Uopće nije bio problem što se nas tiče, jer je ona ušla a ostali ne, a razlog zbog kojeg je ona pozvala policiju nije mi poznat.

Također joj je predloženo da se za vrijeme trajanja sastanka može konzultirati s kolegicama ako bude htjela. Bitno je naglasiti da vrtić cijelo vrijeme radi u sva tri objekta.

Prvi dan štrajka prema prethodnom dogovoru s predstavnicom sindikata, četiri odgojiteljice koje štrajkaju su radile. Međutim sutradan je gđa. Božica Žilić odlučila povući iste te odgojitelje iz procesa, tako da je dogovor, odnosno prijedlog sindikata prekršen s njihove strane.

Kako sam inače svakodnevno po skupinama, jer je to primarno moj poziv i ljubav prema djeci, nije ništa novo da i u ovoj situaciji boravim i krećem se po svim prostorima vrtića, ali ne u svojstvu kontrolora kako se to prezentira. Od samog početka njegujem kulturu komunikacije i spremna sam na razgovor, što djelatnice u štrajku znaju i do sada nisu imale nikakve primjedbe, međutim izgleda da ih je ova situacija na koju su se odlučile iznenadila, točnije nisu bile dovoljno upućene u to da kako one imaju modele organiziranja i donošenja odluka isto tako ima i poslodavac i osnivač.

Sve informacije i odluke koje se donose su pravovremeno priopćene usmeno kao i na oglasnoj ploči, tako da je sve transparentno, a druga je stvar što su odluke njima drage ili ne.

U niti jednom trenutku nikome nije ništa zabranjeno, što se vidi iz fotografija koje su same priložile u dopisu. Roditelji su prvih par dana dovodeći djecu od pojedinih odgojiteljica bili upućeni na vraćanje djece kući u znak podrške, što je teže kršenje radne obveze. Zamoljene su da to ne rade, jer tako dovode roditelje u neugodnu situaciju, zbog čega su mi se isti i obraćali.

Također je prekršeno pravilo obveze odrađivanja nužnih poslova u vrtiću što podrazumijeva boravak odgojitelja u skupini u vrijeme štrajka, bez provođenja odgojno-obrazovnog rada. Kako je dio odgojiteljica u štrajku, jasno je da nam je bio nedostatak djelatnica, te smo uspjeli reorganizacijom i novim djelatnicima koji su svi iz struke, odnosno djelatnika koji rade prekovremeno, na što su pristali, održati vrtić otvorenim za svu djecu.

Roditelji izražavaju odgojiteljicama zahvalnost što su ostale raditi i što su tu za njihovu djecu, što nam je pokazatelj kome su oni podrška.

Zanimljiva mi je konstatacija da su ZABRINUTE za svoj odgojno-obrazovni rad jer u niti jednom trenutku niti jedna od njih nije mi spomenula niti me zapitala kako se osjećaju djeca u cijeloj ovoj situaciji kao i njihovi roditelji.

S poštovanjem

Paola Jurić, mag.praesc.educ.

14. lipanj 2024 14:56