StoryEditorOCM
4 kantunaŽALIO SE NA PRESUDU

Osuđen je zbog hladnokrvnog ubojstva na Zrću, no tvrdi da ga je zadarski sud osudio bez utvrđenog motiva. Evo što je odlučeno...

Piše Božana Sviličić
11. listopada 2024. - 09:52

Visoki kazneni sud RH potvrdio je kaznu od 19 godina zatvora Dušku Tanaskoviću (30) iz Kragujevca za ubojstvo Gorana Vlaovića (39) ispred noćnog kluba na plaži Katarelac na otoku Pagu. Tanaskovićeva žalba preko odvjetnika Vinka Gulišije, kojom je osporavao presudu Županijskog suda u Zadru, odbačena je kao neosnovana. Sud je zaključio da je izravna namjera ubojstva bila očita iz načina na koji je kazneno djelo počinjeno, te je potvrđena njegova ubrojivost u trenutku zločina.

Tanasković je čekao žrtvu ispred kluba, pratio je i hladnokrvno ispalio hitac u glavu s leđa, nakon čega je pokušao pobjeći. Sud je ocijenio da izrečena kazna odgovara težini djela, uzimajući u obzir otegotne okolnosti, uključujući izostanak žaljenja i njegovo nasilno ponašanje u prošlosti.

Neposredno prije nego je uhvaćen pokušao je razbiti i uništiti mobilni telefon koji je imao kod sebe.

- Protivno daljnjim žalbenim prigovorima prvostupanjski je sud pravilno utvrdio da je optuženik u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv. Motiv kod kaznenog djela ubojstva nije relevantan, kraj objektivno utvrđenih okolnosti, jer ne predstavlja bitno obilježje kaznenog djela ubojstva za koje je optuženik osuđen.

Izrečena kazna je adekvatna. Ispravno je prvostupanjski sud verbalno izražavanje žaljenja na raspravi ocijenio kao pokušaj umanjenja kaznene odgovornosti, što je i valjano obrazložio - navodi se u obrazloženju Visokog kaznenog suda RH koji navodi kako je prvostupanjski sud ispravno cijenio otegotnim odnos optuženika prema kaznenom djelu koje se ogleda u izostanku žaljenja i kajanja prema učinjenom i prema članovima njegove obitelji, njegovu raniju osuđivanost zbog kaznenih djela s elementima nasilja, kao i da je kazneno djelo počinio nedugo nakon što je izašao s izdržavanja kazne zatvora, na javnom mjestu, pred većim brojem ljudi. Naveli su kako je pravilno prvostupanjski sud utvrdio i kako su olakotne okolnosti izostale.

Daljnji navodi u žalbi koji sugeriraju da nije bio svjestan što čini, da zbog glasova koje čuje i strahova koje ima, stalno nosi uz sebe nož ili pištolj, otklonjeni su, kao što je već navedeno provedenim kombiniranim psihijatrijskopsihološkim vještačenjem, iz kojeg jasno proizlazi da je Tanasković u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv.

Vezano za daljnje navode, da svjedoci A. B. i M. B. prilikom radnje prepoznavanja nisu prepoznali optuženika, nisu od značaja, budući sam optuženik u obrani navodi da mu je žao zbog puno loših stvari koje je napravio, pa tako i ove, ali da je sve to učinio zbog bolesti, iz čega proizlazi da ne poriče da bi pucao inkriminiranog da na već takav postupak opravdava navodnom bolešću. Osim toga, provedenim biološkim i daktiloskopskim vještačenjem na stvarima koje je putem odbacivao utvrđeni su DNA profili identični DNA profilu optuženika, balističkim i mehanoskopskim vještačenjem, utvrđeno je na temelju pronađene čahure na licu mjesta i deformiranog zrna streljiva koje je pronađeno u glavi pokojnog oštećenika, da su isti ispaljeni upravo iz poluautomatskog pištolja marke i modela na kojem je pronađen DNA profil optuženika.

Također da je upravo Tanasković pucao inkriminirane zgode, proizlazi i iz provedenog vještačenja na silikonskim odljevcima šaka desne i lijeve ruke optuženika, kao i iz GSR analize.

- Zbog svega navedenog niti žalbeni navodi vezani za svjedoke i provedeno prepoznavanje nisu od značaja na pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja. 6.6. Kao što je već ranije navedeno, insinuacije obrane o upitnoj ubrojivosti optuženika, mogućoj psihičkoj bolesti optuženika, povezanoj s njegovim ponašanjem u zatvoru kada je gutao žilete, otklonjene su u cijelosti detaljnim očitovanjem vještaka na raspravi gdje su isti odgovorili na sva pitanja postavljena od strane obrane i ostali kod svog zaključka o ubrojivosti optuženika - navodi se u obrazloženju predsjednika vijeća Visokog kaznenog suda v.r Željka Horvatovića.

Tanasković se teretio da je 25. kolovoza 2022. godine u 6:01 sati, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac ubio 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića.

Suđenje mu je počelo u travnju prošle godine, a ključni dokaz je bila snimka likvidacije koju je zabilježila jedna od nadzornih kamera. Kod Tanaskovića je s njegovim otiscima pronađeno i oružje koje je koristio u ubojstvu Glock 77 i prigušivač, a na mjestu zločina i čahura metka koji je ispaljen u Vlaovića. Na mjestu zločina poronađeni su i opušci s Tanaskovićebim otiscima, a u odbačenoj torbi novac i ostatak streljiva.

Tanasković se ranije u istrazi branio šutnjom i nikada nije otkrio motiv za ubojstvo Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu je ubijeno više od deset osoba.

Nakon ubojstva razbio je mobitel, a novi dokazi do kojih je zadarsko tužiteljstvo došlo prisluškivanjem njegove ćelije u Zadru Visoki kazneni sud RH nije uvažio navodeći ih kao nezakonite jer su prikupljeni nakon što je Tanaskoviću suđenje već bilo odmaklo. Iako je iz tih tonskih zapisa i transkripata postalo jasno da je u planiranje ubojstva na paškom Zrću bilo uključeno više sudionika i pomagača, a Tanasković je za likvidaciju trebao dobiti novčanu nagradu, dokazi su proglašeni nezakonitima. Time je i odbačen zahtjev tužiteljstva da se optužnica iz ubojstva, odnosno kazne do 15 godina, prekvalificira u kazneno djelo teškog ubojstva iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna i do 40 godina. 

11. listopad 2024 10:23