StoryEditorOCM
4 kantunaPRALI NOVAC

Paški hotelijer Neven Badurina i pijanist Dražen Domjanić pod istragom zbog sumnje na pranje novca na štetu Ostree!

Piše B.S.
3. rujna 2021. - 20:11

Poznati paški hotelijer i bivši direktor tvornice za preradu ribe "Ostrea", 51-godišnji Neven Badurina i 56-godišnji Dražen Domjanić, pijanist i menadžer koji živi u Lihtenštajnu, a ljetuje na Pagu, pod istragom su zbog sumnje na pranje novca stečenog kaznenim djelom zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na štetu Trgovačkog društva Ostrea d.o.o

Na temelju podataka prikupljenih od inozemnih bankarskih institucija postoji osnovana sumnja da je Badurina iz sredstava pribavljenih počinjenjem kaznenih djela na području Republike Hrvatske koja su mu stavljena na teret u postupku pred Županijskim sudom u Zadru iznio dio sredstava iz države i proslijedio ih Domjaniću radi prikrivanja pravog porijekla novca.

Kako se sumnja Badurina bi Domjaniću predao novac da ga uplati na svoj bankovni račun u Lihtenštajnu i nakon toga pod prividom isplate kupoprodajne cijene za nekretninu doznači na njegov bankovni račun u Austriji od čega bi Badurina u gotovini s računa podigao iznos od 30.000,00 EUR-a dok je preostali iznos od 104.503,39 EUR-a zaplijenjen odlukom austrijskog suda uz zabranu daljnjeg raspolaganja, prodaje, davanja u zalog i slično.

U nastavku istrage Općinsko državno odvjetništvo je ovih dana zatražilo od suca istrage privremenu mjeru blokade Badurininog računa u austrijskoj banci sa sjedištem u Grazu što je odobrio sudac istrage Ivan Marković. U obrazloženju se navodi kako je Badurini u interesu osujetiti oduzimanje imovinske koristi, zbog čega je i otvorio bankovni račun u stranoj državi, te da postoji opasnost da bi bez privremene mjere Badurina ili treća osoba po njegovom nalogu raspolagala iznosom od 21.977,39 EUR-a koliko se trenutno nalazi na predmetnom računu, pored iznosa od 82.526,00 EUR-a koji je već blokiran privremenom mjerom u siječnju 2019.

Badurina se tereti za više kaznenih djela, a zbog gospodarskog kriminala teškog više desetaka milijuna kuna uhićen je u akciji specijalne policije u listopadu 2018. godine.S njim su uhićeni i za više djela gospodarskog kriminala prijavljeni i Mladen Jurlina (62) iz Zadra te Valentino Lukinec (28) i Hrvoje Butković (44) iz Zagreba. Sumnja se da su u razdoblju od 2003. do 2018. preko Ostree i tvrtki iz Zagreba i Samobora u vlasništvu Lukineca i Butkovića izvukli ukupno oko 68 milijuna kuna, a cijela je "operacija" završila u policiji kad je Badurina počeo izbjegavati plaćanje poreza. Iz tvrtke su izvukli 48.173.266,70 kuna, a državni proračun RH oštećen je za dodatnih 18.917.227,98 kuna.

Spomenuti novac čine poticaji isplaćeni od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ti su poticaji bili namijenjeni za unaprijeđenje proizvodnje, razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta, te generiranje ukupnog razvoja.

image
Rješenje Županijskog suda u Zadru
image
Rješenje Županijskog suda u Zadru
Zadarski.hr
image
Rješenje Županijskog suda u Zadru
Zadarski.hr
01. srpanj 2024 11:58