StoryEditorOCM
4 kantunaKK ZADAR U EPICENTRU

Po prvi put je propao rebalans gradskog proračuna: Meštrović traži ostavke, a Dukić kaže da nakon ovoga samo budala može htjeti u vodstvo Kluba

Piše Predrag Opačić
27. listopada 2021. - 17:24

Uz puno žuči i međusobnih optužbi, prijedlog rebalansa zadarskog proračuna gradonačelnika Branka Dukića nije prošao, jer ga je većina od 14 vijećnika odbila prihvatiti, deset ih je bilo za, a jedan suzdržan. Mada je Dukić inzistirao da se radi o rebalansu proračuna od kojeg mnogi proračunski korisnici očekuju sredstva i pozivao vijećnike da dobro razmisle, rasprava se pretvorila u „referendum” o dodjeli tri dodatna milijuna KK Zadru.

Mada amandman nije prošao, jer ga nisu podržali vijećnici Nezavisne liste Enija Meštrovića, ishod sjednice bio je jasan kada je Klub vijećnika SDP-a predložio amandman kojim se ta tri milijuna treba preusmjeriti u božićnice za umirovljenik4e i za djecu u riziku od siromaštva.

-Nismo protiv razvoja grada, pomažemo najpotrebitijim sugrađanima. Od izbora KK nije napravio korak naprijed u transparentnosti, nego se održavaju nekakvi sastanci u nekakvim hotelima na koje nismo ni pozvani i zato smo protiv dodjele ta tri milijuna, rekao je Daniel Radeta (SDP).

Damir Burčul (HDZ) misli da Grad vlasnik 85 posto Kluba i da je logično da ga financira.

-Trebali smo se davno sastati, ni ja ne znam ništa o sastanku u hotelu Kolovare jer nisam pozvan. U KK ima grešaka, ali ne žurimo se jer smo odgovorni za Klub. Ni meni nije jasno kako su dva mjesta u NO Kluba rezervirana za navijačku udrugu, a nemamo pojma tko je to! Inzistiram na tome da kao glavni financijeri Kluba imamo predstavnika u Nadzornom odboru, rekao je Burčul smatrajući da Klub treba financirati, a ne od njega dići ruke usred sezone.

Po Burčulu, oko KK se osjeća atmosfera „Našeg Hajduka” i „interesne sfere”, a podržao je i dogovor vijećnika oko sudbine Kluba.

Marko Pupić Bakrač je precizno opisao što se to događa na sjednici: Moramo se dogovoriti ili svi zajedno ići na nove izbore, rekao je Pupić Bakrač.

-Možemo se mi za pet ili deset dana dogovoriti, ne znači ovo uništenje Kluba, ali oko toga se moramo dogovoriti i toga vi iz HDZ-a morate postati svjesni jer nitko u Gradskom vijeću nema većinu, rekao je Pupić Bakrač.

Sjednica se prelomila nakon što je za govornicu izašao nezavisni Enio Meštrović.

-Da je Grad vlasnik, raspravljali bismo o novcu i rebalansu, ali nismo. Imamo nelegitiman NO kojeg je izabrao gradonačelnik, a mi ga nismo potvrdili. Dali smo im šansu, tražili smo uvidu u financije i dogovor svih vijećnika, ali ni to nije ispunjeno, a sada traže da podržimo rebalans. Dok se ne ispuni sve to, nećemo pristati na rebalans. A sada tražimo i da struka u KK odgovara i da ili Brane Longin ili Željko Žilavec podnesu ostavku! Da bi dobili novac za sljedeću sezonu, ako trener Anzulović ne uspije, onda će otići onaj drugi. Dovedeni smo pred svršen čin, nećemo mi „baciti Klub u stečaj„ nego, ako ovo ne ispunite, vi koji ste ga tu doveli, rekao je Meštrović u čijim su riječima HDZovi vijećnici prepoznali ultimatum.

Enio Meštrović je ipak podvukao i da Grad i KK i dalje odlučuju o svojoj sudbini jer još „mogu ostvariti ono što su obećali”.

-Da ste vi htjeli transparentnost i dijalog, sve biste nas pozvali da sjednemo za stol s gradonačelnikom, NO i ljudima iz Kluba. Nad KK je zločin napravio HDZ, smatra Ante Rubeša (Akcija mladih).

-Ja želim prihvatiti rebalans, ali ako je HDZ-ovcima već toliko stalo do gradskih projekata, hoće li zaista zbog ova 3 milijuna sve druge korisnike proračuna ostaviti bez sredstava?! Glasat ću za za ako tri milijuna odu djeci i starcima! Možemo i svi dati ostavke, ali pod uvjetom da se nitko od nas više ne kandidira, jer bismo u protivnom bili humanoidne gnjide nedorasle funkcijama na koje smo izabrani, rekao je Marko Vučetić pitajući se kome bi novac dali i zaposleni u Klubu, sebi ili svojim sugrađanima.

Na primjedbe vijećnika HDZ-ove koalicije kako nema emocija prema gradu i košarci, Vučetić je uzvratio:

-Odlučite je li Zadar grad prijatelj djece ili košarkaša i u što ćete ulagati. A možete spojiti svoje teze pa ovo nazvati „socijalnom pomoći za košarkaše”. Emocionalni bogalj je svatko tko će prije pustiti suzu nad košarkom, a ne nad djetetom. Odlučujemo o tome jesmo li, hoćemo li biti i koliki emocionalni bogalji, odgovorio je Vučetić.

Gradonačelnik Branko Dukić je gradskim vijećnicima poručio:

-Slobodno se nađite s ljudima iz NO KK Zadra, pa ako svi želite biti u NO, nemam ništa protiv. Nakon svega što ste izgovorili, samo budala može doći u vodstvo KK jer vama nitko neće valjati, vi oko svega politizirate, a realno, ova su sredstva potrebna da bi Klub preživio ovu sezonu. Ako to ne želite, u redu, ali vi ovdje samo politizirate i postavljate ultimatume, svi su ovdje izgleda propovjednici. Amandman je čisti populizam. Klubu treba tri milijuna, imate NO i predsjednike klubova vijećnika, pa neka se dogovore za sljedeću sezonu. Ali, nema ultimatuma, rekao je gradonačelnik Branko Dukić.

Nakon što je po prvi put većina u Gradskom vijeću odbila rebalans proračuna, tek će se pokazati postoji li uopće mogućnost da između HDZ-ove koalicije, izvršne vlasti i ljudi iz KK Zadra dođe do dogovora kojim bi se naknadno Klubu pružila kakva-takva financijska injekcija.

03. lipanj 2024 02:41