StoryEditorOCM
4 kantunaSTRUKOVNE ŠKOLE

Preko videa učili šišati, popravljati automobile, njegovati pacijente... „Učenici će ostati zakinuti, to je nemoguće nadoknaditi!“

Piše Lada Burčul
21. travnja 2020. - 21:31

- Vježbe su zabranjene. Naši učenici ne mogu obavljati praksu u bolnicama i domovima za stare, te po drugim ustanovama kako je biolo prije epidemije. Učenici će ostati zakinuti i to je činjenica – kazao je prof. Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru.

- Naglašavam da su naši nastavnici dali sve od sebe u osmišljavanju on-line vježbi, oni od 16. ožujka rade dvostruko više nego kada se nastava odvijala u školi, ali u virtualnoj formi nemoguće je nadoknaditi ono što naše medicinske sestre i tehničari nauče u bolničkim odjelima. Digitalnu tehnologiju iskoristili smo maksimalno za prezentacijske forme praktičnog rada, satnica će biti zadovoljena, ali ne možemo reći da se u virtualnoj formi može nadoknaditi ono što se radi manualno – istaknuo je Vidaković.

Medicinske sestre i tehničari tijekom tri godine u ovoj školi imaju 2.300 sati praktičnog rada, a dentalni tehničari tek nešto manje.

Kako mnogi učenici nakon strukovnih škola polažu državnu maturu i upisuju se na sveučilišta, u utorak je dobro primljena vijest ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da se gradivo drugog polugodišta 4. razreda za obavezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature.

- Datumi održavanja državne mature su poznati i mislim da se škole pripremaju za taj scenarij, da se osiguraju svi potrebni uvjeti koje će propisati epidemiološka struka – kazao je Vidaković.

Praksu su učenici ipak dijelom obavili do 16. ožujka, no veliki dio sati ipak će ostati upisan kao on-line obavljena praktična nastava, pa tako i za frizere, pedikere, kozmetičare...

- Kako naučiti šišati preko videa? Naši učenici nemaju drugog izbora, to vrijedi i za masere, pedikere... U salone ne možemo, sve je zatvoreno i mnoge brinu završni radovi, kao i strukovna matura – kaže Silvana Ujdur Bilan, ravnateljica zadarske Obrtničke škole Gojka Matuline.

- Matura se približava, a naši strukovnjaci, koji imaju trogodišnje školovanje, u završnom ispitu imaju i praktičan rad. Kako to riješiti? Dio njih neće moći to obaviti u školskim radionicama, pa će tehnološke procese jednostavno morati opisati i na taj način 'obaviti' praktični dio završnog ispita – kaže Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, koji planira dio praktičnih radova učenicima omogućiti i u školi.

- Soboslikarima ćemo dati zidove, imat će dovoljno socijalne distance. I automehatroničari mogu u radionice, jedan po jedan. Problem su autolimari, elektroinstalateri, instalateri kućnih instalacija... Do sada su praktični dio završnog rada oni obavljali u radionicama ili kod obrtnika gdje su tijekom godine bili na praksi, no sada to neće moći – kazao je Tomčić, u čijoj školi učenici trogodišnjih programa imaju čak 900 sati prakse godišnje. Kako se praksa obavlja najvećim dijelom kod obrtnika ili u raznim tvrtkama, ravnatelj Tomčić, inače poznat po agilnosti, je za vrijeme štrajka prosvjetnih djelatnika prošle godine u listopadu i studenom svoje učenike „potjerao“ na praksu svih pet dana u tjednu, umjesto dva puta, koliko se inače ide. Tako je štrajkom ravnatelj Tomčić spasio veliki broj sati prakse učenicima ove strukovne škole. No, Tomčić se ne zadovoljava ni on-line odrađivanjem prakse kod svih zanimanja, pa je upravo u utorak pravio plan kako će na jesen sadašnji „prvaši“ nadoknađivati praksu koju ovog proljeća kod poslodavaca nisu mogli odraditi.   

02. lipanj 2024 05:32