StoryEditorOCM
4 kantunaKK KAO EKSPERIMENT

Priča o zeki i pretiloj kornjači: postaju li zadarska vlast i opozicija "dosljedno nedosljedni" i zašto se ne vjeruje lokalnim revizorskim kućama?

Piše Predrag Opačić
25. siječnja 2022. - 22:05

Nema tog zeca koji je u stanju u punoj brzini promijeniti pravac kretanja kao što to uspijevaju likovi sa zadarske političke scene, kako oni u izvršnoj vlasti, tako i oni drugi. Različiti načini za popunjavanje upražnjenih pozicija u Košarkaškom klubu Zadar pokazuju da je zeko za njih obična pretila kornjača.

Di van je sportski direktor?

Di van je javni natječaj?

Di van je transparentnost?

Takva je, otprilike, grmljavina stizala iz opozicije. Sve donedavno. A onda su u Nadzorni odbor KK ušli Ante Rubeša i Enio Meštrović. Odjednom – „zeko” je u trku drasično promijenio pravac kretanja. Pa je s jedne od sjednica novog Nadzornog odbora stigla informacija da sportski direktor neće u KK sletjeti javnim nego pozivnim natječajem!?

-U slučaju da smo se odlučili za raspisivanje javnog natječaja, budućeg sportskog direktora bismo morali uzeti u klasični radni odnos. A to onda znači da bismo ga, u slučaju da se pokaže kako nije odgovorio zadaćama i poslu kojega treba obavljati, mogli smijeniti, ali mu je teško raskinuti radni odnos i dati mu otkaz jer bi kasnije moglo doći do sudskih sporova i odšteta. A s pozivnim natječajem možemo izabrati direktora na ugovor s određenim rokom trajanja i, ovisno o uspješnosti, kasnije ga produžiti ili raskinuti, obrazlaže predsjednik NO KK Zadra Ante Rubeša.

I – to je to. Tako je dosljedno promijenjena ploča.

Očekivano, uslijedila je reakcija iz HDZ-a odakle su Rubešu oprali jer s nove funkcije najavljuje da će „prekinuti praksu petljanja politike u klub". A onda HDZ poentira:

-Može li notornija glupost biti izrečena od te, kada je samo prisustvo Rubeše kao gradskog vijećnika u Nadzornom odboru KK Zadar najizravniji oblik uplitanja politike u rad kluba?

Tome se nema što prigovoriti. Osim što primjedba dolazi iz stranke koja 30 godina najizravnije upliće politiku u rad Kluba. I osim činjenice da doživotna autorska prava na sličnu notornu glupost uživa i HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić. On je bio taj koji je, ne tako davno, već izabrao Nadzorni odbor sastavljen od ne-političara, a obrazloženje kao da mu je došapnuo Rubeša - treba maknuti politiku iz Kluba. Kojemu je Grad vlasnik! Pa je HDZ korigirao Dukića. A onda se sve preokrenulo, pa su stradali ligamenti i Dukiću i Rubeši, ali HDZ krckanje koljena čuje samo kod Rubeše i s razlogom postavlja pitanje:

-”Kako je moguće da sada odjednom više nije potreban JAVNI NATJEČAJ za izbor sportskog direktora kluba? Možda zato što ste nekome već namijenili to mjesto? Je li to ta iznimna TRANSPARENTNOST koju svojim referencama tako vjerno utjelovljujete i tražite?”

Postaviti to pitanje (kao da je i to napisao "bivši" Rubeša, a ne HDZ)  ne samo da je legitimno, nego je i logično.  Samo kada ono ne bi došlo od stranke koja je prethodno punih 30 godina taj isti Klub vodila bez javnih natječaja, netransparentno i – financijski i sportski neuspješno! Upravo je HDZ u Klubu instalirao sustav kojega neočekivano preuzima netko drugi, pa sada kenjka HDZ kao što je to desetljećima radila opozicija.

Urnebes je to u kojemu, ako žele, svi mogu ponešto naučiti. Prvi bi morali shvatiti da je prekomjerno granatiranje HDZ-a zbog upravljanja bilo kojim sustavom čije mehanizme i procedure u stvari uopće ne poznaješ, samo jalovo dizanje političke larme: sada su ušli iza „željezne zavjese” i uviđaju da je opozicijska paljba ponekad promašivala metu i odlazila u prazno. Opozicija trenutno uči staro pravilo: korupcije, javašluka i kriminala uvijek ima manje nego što opozicija viče, a puno više nego što je vlast spremna priznati.

U HDZ-u bi, s druge strane, morali definirati svoje poimanje „transparentnosti” i „javnog natječaja” kao principa koji bi trebali biti u punoj primjeni ne samo u KK, gdje je opozicija promolila nos, nego i svuda drugdje, gdje opozicijska noga još nije kročila. I je li poruka birača s prošlih izbora, u HDZ-u shvaćena samo na ograničenom području košarke ili svijest o "novim" izbornim rezultatima i promijenjenoj političkoj kemiji u gradu nadrasta gabarite košarkaškog igrališta?

Da je problem kudikamo opsežniji, svjedoči i neobjavljena vijest sa sjednice Nadzornog obora: ide se u potpuno novu i sveobuhvatnu reviziju „svega u Klubu”. I traži se potpuno nezavisna revizorska kuća – izvan Zadra! Neki zadarski revizori navodno su odbili ponudu, a ovakva odluka pokazuje da se lokalnim revizorima ionako ne vjeruje. Tko zna zašto?

16. travanj 2024 17:50