StoryEditorOCM
4 kantunaSOLIDARNOST

Prosvjed protiv femicida na Narodnom trgu: među sudionicima Tihana Lazović i Slavko Sobin, glumci iz filma koji je inspiriran slučajem Ane Magaš

Piše Zadarski.hr
21. kolovoza 2023. - 17:03

- Država je odgovorna za femicid - poručeno je sa skupa održanom na Narodnom trgu u Zadru u organizaciji Ad hoc ženske inicijative Zadar koja se ovim načinom solidarizira sa ženama Bosne i Hercegovine povodom nedavnog ubojstva Nezime Hećimović iskazujući jasan zahtjev za snažnijim i odlučnijim djelovanjem Republike Hrvatske protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Žene okupljene u Ad hoc žensku inicijativu Zadar nedvosmisleno su poručile da je sigurnost žena odgovornost države te da očekuju jasne i konkretne korake kojima će država uvesti i provoditi zakonske i konkretne mjere prema suzbijanju svih oblika nasilja prema ženama, a posebice femicida, u što je uključena i aktivna provedba Istambulske konvencije koju je Hrvatska potpisala prije pet godina, ali je još uvijek nije u potpunosti implementirala u praksi.

Na akciji Ad hoc ženske inicijative Zadar sudjelovali su među ostalima Tihana Lazović i Slavko Sobin, glumci iz filma “Samo kad se smijem” redateljice Vanje Juranić. Lazović, inače Zadranka, u filmu portretira ženu koja živi u nasilnome braku. Film je inspiriran slučajem Ane Magaš koji je podijelio kako hrvatsku, tako i zadarsku javnost. Lazović je za interpretaciju zlostavljane supruge dobila Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu. 

Profesorica Valerija Barada sa Zadarskog sveučilišta pročitala je zahtjev platforme Ujedinjene žene Hrvatske.

01. svibanj 2024 08:10