StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIVAMO

Prvi potezi Enija Meštrovića: evo zbog čega želi mijenjati Prostorni plan, što bi nametnuo graditeljima stanova, kako bi kontrolirao javni novac...

Piše Predrag Opačić
10. srpnja 2021. - 21:32

Točan datum se još ne zna, ali prva sjednica novog saziva zadarskog Gradskog vijeća trebala bi biti održana do kraja ovog mjeseca. U sklopu priprema za prvu radnu sjednicu, već je između HDZ-ove i koalicije „Srcem za Zadar”, te Nezavisne liste Enija Meštrovića, Akcije mladih i Domovinskog pokreta postignut dogovor oko sastava odbora Gradskog vijeća i njihovih predsjednika.

Taj dogovor treba biti potvrđen na prvoj sljedećoj sjednici, ali još nije poznato što bi se osim toga moglo naći na dnevnom redu Gradskog vijeća. Iz nedavnog javnog istupa gradonačelnika Branka Dukića dalo bi se zaključiti da bi novi gradski vijećnici vrlo brzo mogli raspravljati o financijskim izvještajima, te „općem stanju” Košarkaškog kluba Zadar i HNK. Oba su gradska kluba završili sezonu, ali zbog priprema sljedeće natjecateljske godine neke će poteze morati povući i gradonačelnik i Gradsko vijeće.

Objava po kojoj je Marko Popović odustao od direktorskog mjesta u KK Zadru pokazuje da su razgovori o novoj kadrovskoj križaljci unutar HDZ-a već vođeni i da je prvi potez bio na stolu. Neslužbeno, Popović je kao kadrovsko rješenje bio prihvatljiv i dijelu vijećnika izvan HDZ-a, ali se povukao jer je pred KK Zadrom još ostao niz neriješenih pitanja, među kojima su financije najvažnije.

Uglavnom, rasprave o stanju u dva gradska kluba sigurno će biti praćene makar pokušajima da se u uprave na Stanove i na Višnjik dovedu „neki novi ljudi”. Koji, otkrit će se nakon što bude poznato tko sve iz aktualnih garnitura neće zadržati svoje mjesto.

Polako se otkriva i na čemu će to inzistirati sedam vijećnika okupljenih oko Enija Meštrovića i što će biti njihovi prvi potezi.

-Namjeravamo pokrenuti izmjene i dopune Prostornog plana, to je sigurno. Želimo da za sve investitore na području grada bude obvezna izgradnja dva parkirna mjesta po stambenoj jedinici, a ne jednoga kao dosada, ali i obveza o 30 posto zelenila na prostoru obuhvaćenom gradnjom, kaže Meštrović.

Kako su neki gradovi u Hrvatskoj svojim građanima već omogućili da s nekoliko klikova prate potrošnju svake proračunske kune, Meštrović smatra da nema nikakvog razloga da se ta razina transparentnosti u potrošnji javnog novca ne dogodi i u Zadru. Među prioritetima naći će se i popis svih dužnika Gradu Zadru s iznosima dugovanja, te revizija gradske blagajne i precizan popis kompletne gradske imovine.

Meštrović i njegovi ljudi žele i zaustaviti zapošljavanje bez javnih natječaja i „po stranačkoj iskaznici” u gradskoj upravi, gradskim poduzećima i ustanovama, omogućiti mjesnim odborima participaciju kod predlaganja i izbora projekata koje bi na njihovom području trebalo realizirati, te „prostorno i financijski jako podržati kulturnu scenu mladih”.

Nema sumnje, pokazat će se to već kod pretresanja stanja u KK i HNK Zadru, da će sve biti praćeno paralelnim nastojanjem da se promijeni kadrovska slika u gradskoj upravi, među pročelnicima i direktorima čije imenovanje je u ingerenciji gradonačelnika Branka Dukića. S kakvim konačnim uspjehom, tek će se vidjeti, ali ta je priča već krenula.

-Još jednom: nas sedam ništa ne želi za sebe, mi ćemo do kraja biti samo i jedino glas naroda. Razumijem da neke druge političke opcije to ne razumiju, jer oni su imali i još imaju ambicije i snove o političkim karijerama, ali naše će mjesto ostati nepromijenjeno – uz narod, kaže Enio Meštrović.

HDZ vodi Odbor za nacionalne manjine

Predsjednici klubova vijećnika dogovorili su sastav i paritet u svim odborima Gradskog vijeća. Enio Meštrović se nalazi na čelu odbora za odgoj, obrazovanje, kulturu i sport, te odbora za poticanje i razvitak gospodarstva i gospodarenje gradskom imovinom.

Konačan sastav odbora potvrdit će vijećnici na prvoj sljedećoj sjednici. Koliko je poznato, netko od HDZ-ovih vijećnika bit će izabran za predsjednika odbora za nacionalne manjine.

25. travanj 2024 20:01