StoryEditorOCM
4 kantunaGRAD MIJENJA PRAVILA

"Riskiramo suživot građana s turizmom na Poluotoku: Ne možemo više dopuštati oduzimanje javne površine, došli smo do maksimuma!"

Piše PROMO/ I.I.
3. studenog 2023. - 21:02

Nastavimo li ovim tempom, riskiramo suživot građana s turizmom u staroj gradskoj jezgri, govori nam gradski pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislav Korona, čiji je odjel pripremio nacrt izmjena i dopuna Odluke o zakupu javnih površina. Nacrt izmjena i dopuna ove odluke se od 18. listopada nalazi na javnom savjetovanju, a glavna značajka koja bi se, naravno uz suglasnost Gradskog vijeća, trebala promijeniti jest dvogodišnji moratorij na zakup javnih površina.

- Cilj je da se od 1. siječnja 2024. godine do 31. prosinca 2025. godine stavi moratorij na zakup javnih površina za ugostiteljske djelatnosti koje se nalaze na području Mjesnog odbora Poluotok, ističe pročelnik Korona najavljujući i nove ovlasti koje bi se trebale implementirati u Odluku.

U izmjenama i dopunama stoji kako gradonačelnik može ugostiteljskom objektu svojom odlukom umanjiti zakupljenu javnu površinu kao i uskratiti izdavanje novih ugovora o zakupu javne površine zbog potreba javnog interesa, zaštite stare gradske jezgre kao i u drugim potrebnim slučajevima u kojima je takvo postupanje nužno.

Isto tako gradonačelnik može, a i ne mora dosadašnjem zakupcu javne površine ponuditi sklapanje novog ugovora te može i ne mora raspisati javni natječaj za zakup površine ako dosadašnji zakupnik ne prihvati njegovu ponudu u roku od 30 dana.

Stvari se mijenjaju i kada je u pitanju vremensko razdoblje zakupa površina. Naime, dosadašnji sezonski zakup javne površine iznosio je sedam mjeseci. On se sada smanjuje na rok od šest mjeseci to za razdoblje od 1. travnja do 30 rujna tekuće kalendarske godine.

Mijenja se i višegodišnji zakup na način da se s dvije godine, maksimalni zakup javne površine povećava na tri godine.

- Ovakve izmjene imaju za cilj smanjenje ugovora o zakupu javne površine sezonskog karaktera u korist cjelogodišnje i višegodišnjeg zakupa te revitalizacije strare gradske jezgre, ističe pročelnik Korona.

S ciljem poticanja višegodišnjeg zakupa javne površine, zakupcima javne površine koji zaključuju ugovore o zakupu na tri godine, a zakupninu žele platiti unaprijed, iznos zakupnine će se umanjiti za deset posto od ugovorenoga iznosa, što je još jedan oblik privlačenja višegodišnjih zakupaca.

Sve izmjene i dopune odluke o zakupu javne površine nisu donesene slučajno. Pročelnik Korona ističe kako su one rezultat višemjesečnih sastanaka predstavnika Grada s Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskim udruženjem obrtnika, Udruženjem obrtnika Zadar i predstavnika ceha ugostitelja.

- imali smo niz sastanaka s ljudima iz realnog sektora i s njima smo brusili odluku do u detalje. Odluka se sada nalazi na javnom savjetovanju, a nakon završetka javnog savjetovanja razmotrit ćemo sve pristigle komentare, kritike i ideje i vidjeti što možemo implementirati u nove izmjene i dopune Odluke o zakupu javnih površina. Čim taj proces završimo, izmjene i dopune Odluke ćemo poslati na Gradsko vijeće, istaknuo je pročelnik Korona dodajući kako je pritisak ugostitelja na javnu površinu u starom dijelu grada od pandemije korona virusa postao velik. Zbog toga je grad pribjegao ideji moratorija.

- Ne možemo više dopuštati oduzimanje javne površine, došli smo do maksimuma. Uz to svi moramo imati na umu da se zadarska kulturna baština nalazi pod zaštitom UNESCO-a i da moramo paziti kako upravljamo tim prostorom, zaključuje pročelnik Korona.

Izmjene i dopune Odluke o zakupu javnih površina nalaze se na javnom savjetovanju do 17. listopada, nakon čega će se naći pred gradskim vijećnicima koji će odlučiti hoće li uvesti dvogodišnji moratorij i niz drugih odluka u svrhu oslobađanja javnih površina stare jezgre od dodatnih ugostiteljskih sadržaja.

28. rujan 2024 18:21