StoryEditorOCM
4 kantunaKAOS U ŠKOLAMA, RODITELJI BIJESNI:

Srednjoškolci u četvrtak neće na nastavu, dok je osnovnoškolcima dolazak strogo određen!

11. siječnja 2017. - 19:04
skola

U četvrtak, 12.siječnja, počinje kaos među učenicima u zadarskim školama: srednjoškolci uopće neće doći na nastavu iako je zakonski određeno da nastava u drugom polugodištu počinje 12.siječnja, osnovnoškolcima je određeno da moraju doći na nastavu jer se tako dogovorila Udruga ravnatelja osnovnih škola Zadarske županije, pa bi se na nastavi morali i pojaviti, no ogroman je broj onih koji neće doći. Roditelji su jako dobro upućeni u činjenicu da bez ikakvih problema svojoj djeci mogu opravdati dva dana nedolaska na nastavu, jer će ionako svi srednjoškolci u školu tek 16.siječnja i po čemu bi se onda osnovnoškolci od njih trebali razlikovati. Uz to, hladno je, i roditelji ne vide ni jedan razlog da svoje osnovnoškolce šalju u školu u četvrtak, 12. siječnja, iako je tako „rekao zakon“, a rekli su i zadarski osnovnoškolski ravnatelji.

- Samo i isključivo ministar može donositi odluku o početku nastave, to je učinjeno još u travnju 2016. i nije izmijenjeno. Po tome drugo polugodište počinje 12.siječnja, a to što je ministar Barišić davao nekakve preporuke o početku nastave 16.siječnja za one koji idu na skijanje, to nema sa zakonom nikakve veze. Kako bih ja mogao donijeti odluku da nastava počne 16.siječnja i izazvati bijes roditelja čija djeca nisu na skijanju? Uostalom, nema ni potrebe da takvu odluku donosim, to ne smijem niti ja niti školski odbori, već ministar, a odluka o početku nastave 12.siječnja nikada nije izmijenjena. Dakle, drugačije ne možemo postupiti, samo po zakonu, pa smo se tako i dogovorili svi mi ravnatelji osnovnih škola – kaže predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Zadarske županije Davor Barić, ravnatelj zadarske Osnovne škole „Zadarski otoci“.

Barić je uvjeren da će djeca u četvrtak doći na nastavu, iako kaže da „oni koji ne dođu neće imati posljedica“. Njihov izostanak opravdat će roditelji i upravo od velikog broja „umreženih“ roditelja doznajemo da ni u kom slučaju neće poslati djecu u četvrtak u školu.

- Za srednjoškolce zakon ne vrijedi, a mi ga se moramo slijepo držati? Za djecu na skijalištima zakon ne vrijedi, a mi koji smo doma moramo po ovakvoj zimi djecu slati u školu? E, neće ići – kazala nam je ogorčena majka čije dijete ide u OŠ Stanovi.

Predsjednik Udruge ravnatelja srednjih škola Zadarske županije Rade Šimičević potvrdio nam je da će srednjoškolci na nastavu krenuti 16.siječnja, temeljem preporuke ministra Pave Barišića. Imamo „na volju“ izabrati 12-ti ili 16-ti siječanj, prema tome mi smo se odlučili da će nastava u našim srednjim školama početi u ponedjeljak, 16.siječnja, zaključio je Šimičević.

 

03. srpanj 2024 09:50