StoryEditorOCM
4 kantunaBOKANJAC DOBIO VODU

Stavljena nova pumpa za više gradske zone, ali... "Agregat sad troši 1.600 kuna dnevno, plus 20 litara dizela svaki dan. Za Vodovod je to neodrživo!"

Piše L.B.
25. srpnja 2022. - 12:34

Od nedjelje stanovnici Novog Bokanjca opet imaju vodu, koju nisu imali od petka zbog lošeg pritiska u visokoj zoni, a vodu su, na ovim „pasjim“ vrućinama i nakon devet dana čekanja, dobili i stanovnici starog dijela Bokanjca.

Situacija je, međutim, ipak izvanredna, jer je pitanje hoće li „Vodovod“ moći podnijeti tolike izdatke koji su se, rješenjem vodoopskrbe za visoku zonu u Zadru, pojavili.

- Postavili smo novu, jaču pumpu koja puni vodospremu Ćubrijan i problem vodoopskrbe je riješen, sustav stabiliziran. Međutim, rad agregata pomoću kojeg nova pumpa radi HEP-u plaćamo 1.600 kuna dnevno, toliko se potroši struje. Uz 1.600 kuna svaki dan za struju, imamo i trošak od 20 litara dizela dnevno. Pa sad računajte… To je strašan financijski pritisak na „Vodovod“ – kaže nam u ponedjeljak direktor ove gradske tvrtke Tomislav Matek.

Drugog rješenja da stanovnici viših zona dobiju vodu nije bilo.

- Stara pumpa, iz 2012. godine, nije prenosila dovoljno vode, potrošnja je bila puno veća. Zamijenili smo je, ali nova treba više snage i napona, pa smo agregat unajmili. U pregovorima smo s HEP-om, s drugim stručnjacima da vidimo što se s naponom može napraviti, jer je ovakav dnevni izdatak neodrživ – kazao je direktor Matek.

image

Tomislav Matek

Luka Gerlanc/Cropix

Stanovnici Novog Bokanjca, koji su bez vode ostali prošlog petka ujutro, zadovoljni su. Predsjednik MO Novi Bokanjac Šime Rušin (HSP) je kazao da se pet tisuća stanovnika te gradske četvrti mučilo s vodoopskrbom dvije godine, zbog radova na aglomeraciji, a i ljeti uvijek imaju problem s dotokom vode.

- Naravno da smo zadovoljni, na ovim vrućinama tko može biti bez vode? Suvišno je naglašavati da je „Vodovod“ napravio što je morao, to im je posao – kazao je Rušin.

Nakon više od tjedan dana vodoopskrba se normalizirala i na Bokanjcu, u zoni jvišoj od Novog Bokanjca.

Vodoopskrba se normalizirala i u mjestima Visočane i Lovinac, mjestima koja su imala isti problem s dotokom vode kao i zadarske četvrti u visokoj zoni.

07. srpanj 2024 11:03