StoryEditorOCM
4 kantunaBLAGDANI

Što će biti s blagoslovom obitelji u pandemijskom vrijeme? Zadarska nadbiskupija još se nije službeno oglasila, dio svećenika ima drugačije mišljenje

Piše AVŠ
24. studenog 2020. - 09:26

Zadarska nadbiskupija poslala je zadnjeg dana listopada svojim župama prigodne obavijesti gdje se, uz mjere za nastupajuće blagdane te obavijesti oko blagdana Svih svetih, u zadnjoj točki daju i upute za predblagdanski blagoslov obitelji.

„U svezi blagoslova obitelji i njihovih domova, neka se svećenici i vjernici pridržavaju propisanih mjera. Vjernici drže mnogo do blagoslova obitelji i njihovih domova. Stoga, to bi trebalo učiniti tako da svećenik i pratitelj ne ulaze u kuću ili stan, već s vrata uz kratku molitvu blagoslove članove obitelji i njihov dom, održavajući potrebnu distancu, dezinfekciju i nošenje maski. Neka svakako pozovu obitelji da zajedno mole, čitaju Sveto pismo i duhovnu literaturu, te posebice osobno ili zajedno preporuče zagovoru naše Gospe i svetaca, posebice Svetog Rok, zaštitnika od zaraznih bolesti- stoji u obavijestima koje potpisuje nadbiskup Puljić.

No, odluku da se u ovim okolnostima ipak ide u blagoslov domova, dio svećenika nije dočekao s odobravanjem, unatoč naputku nadbiskupije kako taj čin vjernicima puno znači. Štoviše, smatraju je neprimjenom pandemijskim okolnostima u kojima trenutno živimo.

- Ako za Uskrs, najveći kršćanski blagdan, nismo imali mise iako su pandemijske okolnosti bile prihvatljivije nego sada, s manjim brojem zaraženih, onda bi se i sada moglo bez blagoslova obitelji. U ovoj situaciji, kada je puno ljudi u strahu, bolesnih, na raznim terapijama, mi ćemo hodati od vrata do vrata, od stana do stana. Ne vidim potrebe da u ovim trenucima ispada da ne poštujemo tuđi strah i trenutak u kojemu živimo- rekao nam je jedan od svećenika.

Mišljenje o tome tražili smo i u Zadarskoj nadbiskupiji, no, tamo nam je rečeno kako još ništa nije odlučeno.

- Za sada se još uvijek razmatra način kako će se održati blagoslov. Kada službeno bude odlučeno, javnost će biti upoznata sa tim smjernicama- odgovorili su nam kratko iz Nadbiskupije zadarske.

05. listopad 2024 18:35