StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: GAMMACHEF U ARSENALU

Stroj koji sve kuha sam, a naredbe mu možete davati sa drugog kraja grada – mobitelom!

Piše L.B.
26. kolovoza 2017. - 13:10
DSC_3178.JPG

Gastro program Taste and Travel festivala, koji se u Zadru održava od 24. do 31. kolovoza, u subotu je dobio neobičnu dimenziju: u Arsenalu je, u sklopu konferencije „Hrana u digitalno doba“, predstavljeno kuhinjsko pomagalo sutrašnjice.

Među njima je najveću pozornost privukao stroj koji u stanu doslovno sve sam skuha dok je stanar na poslu. Što je najbolje, vlasnik ovog aparata mobitelom u bilo koje doba i sa bilo kojeg mjesta „naredi“ stroju da počne kuhati ili mu napiše da želi da jelo za četiri osobe treba biti spremno u 17 sati.

- Ovo je prototip stroja kojeg smo nazvali Gammachef. Nadamo se njegovoj proizvodnji. Evo, ima indukcijsku ploču, na nju stavimo posudu za kuhanje, u gornje dijelove stavimo ono što želimo skuhati, primjerice meso i rižu, a desno su posude za začine i spremnik za vodu. Sve skupa uopće nije veliko. Možete ga programirati odmah, na njegovom ekranu, a možete i mobitelom izdaleka. On će sam uliti ulje, zažutiti kapulu, napraviti kompletan ručak. Programiran je za to – kaže nam Marko Kljaković Gašpić.  

Na otvorenju konferencije „Hrana u digitalno doba“ je i naglašeno da je cilj Taste and travel festivala spojiti mlade entuzijaste sa poduzetnicima i gospodarstvenicima, kako bi mogli nastati ovakvi proizvodi.

- Utjecaj na prehrambenu industriju na ovaj način može biti značajan. Potrebno je što više poticati mlade ljude da budu kreativni i inovativni – kazao je na otvorenju konferencije Josip Bilaver, izaslanik predsjednice RH. Dražen Grgurović je u ime Grada Zadra poručio da organizatori Taste and travel festivala mogu računati na daljnju potporu Grada, s obzirom na izvanredan napredak koji pokazuju posljednjih nekoliko godina.

Predavači su vrlo ambiciozno najavili velike, globalne promjene u prehrambenoj industriji. Uz pomoć novih tehnologija, sve može biti drugačije, od zbrinjavanja otpada i načina pripreme hrane, do prestanka bacanja enormnih količina hrane u razvijenim zemljama.

28. rujan 2024 00:15