StoryEditorOCM
4 kantunaDAN ŽUPANIJE

Svečana sjednicu iskoristili za predizborne govore. Fra Andrija: Zlo otimačine je danas ozakonjenjeno, pod krinkom našeg dobra rasprodaju zemlju!

Piše Iva Ivanac
15. travnja 2024. - 15:26

- Nakon teškog razaranja u Domovinskom ratu, kroz ova tri desetljeća Zadarska županija se izdignula poput Feniksa, i danas ponosno stoji među četiri najrazvijenije županije u Hrvatskoj, kazao je župan Božidar Longin povodom 31. obljetnice Zadarske županije.

Na Svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u ponedjeljak u HNK Zadar okupila se cijela svita političara i uglednika iz javnog života, izaslanica predsjednika hrvatskog Sabora Nikolina Baradić, izaslanik predsjednika Vlade ministar Šime Erlić, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, nadbiskup Zadarske nadbiskupije Milan Zgrablić, župani Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske i Šibensko- kninske županije, državni tajnik Josip Bilaver, gradonačelnik Branko Dukić i naravno župan Božidar Longin te predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić. Uz njih su na Svečanoj sjednici prisustvovali brojni načelnici s područja Zadarske županije, direktori gradskih i županijskih tvrtki, ravnatelji osnovnih i srednjih škola te brojni drugi. Svi osim oporbenih županijskih vijećnika.

Župan Longin je između ostalog istaknuo kako je "sinergija svih razina vlasti ključ uspjeha, kao i kvalitetna suradnja s gospodarstvenicima i našim Sveučilištem koji su generatori razvoja ovoga kraja". Istaknuo je niz projekata koji su se izgradili i koji se grade, ali i čestitao je i ovogodišnjim laureatima.

- Svi su oni tijekom protekle godine djelovali i poslovali s iznimnim uspjehom i pridonosili općem dobru. Učinili su više, bolje, kreativnije, uspješnije… I time zaslužili ovo priznanje. Upućujem vam stoga ne samo iskrenu čestitku, već i zahvalu jer svojim uspješnim djelovanjem ste najbolji primjer drugima. Na poseban način čestitam fra Andriji Bilokapiću, velikom čovjeku i duhovnom autoritetu, dobitniku nagrade za životno djelo i zahvaljujem mu što je danas predvodio misu u Sv. Frane povodom Dana županije. Naravno, s pijetetom se prisjećamo lika i djela pokojne Nives Kozulić s posthumnim priznanjem Zadarske županije, kojeg je svojim djelovanjem svakako zaslužila, kazao je župan Longin, a čestitkama laureatima pridružio se i predsjednik Županiske skupštine Zoran Šikić.

Kod svih govornika, među kojima su bili i ministar Šime Erlić te saborska zastupnica Nikolina Baradić, provukla se "kampanjska nota". Hvalila se vertikala vlasti, pozivalo na konstruktivnost, zazivalo da verbalno nasilje bude stavljeno u drugi plan, koristile se fraze iz preizbornih govora...

image
Luka Gerlanc/CROPIX

Publiku je između govora zabavljao zbor "Zoranić", jedan od brojnih dobitnika ovogodišnjih priznanja, te Nina Vujević, članica Glazbenog studija Libreto.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su: Udruga pomoraca "Sv. Nikola" Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad), Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura), Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (sport), Mateo Škara (sport), Ekonomsko - birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport), Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstava i svih aktivnosti vezano za more), Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka), Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo "Zoranić" Zadar (kultura), Rukometni klub Zadar 2013 (šport), Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad). Čast da govori u ime laureata pripala je fra Andriji Bilokapiću.

- Svi postojimo iz darivatelja i iz darovnosti, izrastamo iz korijena drugih, mnogi su utkani u naše živote a osobito u moj život. Nemam velike vjere da mogu mislit i ponašati se kao da je svaki od nas slučajni zgoditak kemijskih reakcija, da je ljepota koju živimo slučajni splet slijepih sila. Iza svega stoji mudrost, ljubav i stvoritelja. Dar nam je čudesni krajolik naše županije, kojeg li spoja kopna i mora, koje li velebnosti našeg Velebita. Mi jesmo i bivamo stvoreni iz tog ambijenta, iz te zemlje i iz tih izvora, izvađeni iz tog mora, kazao je fra Andrija dodajući kako su mnogi osvajači htjeli oteti ovaj teritorij i kako su mnogi prolijevali svoju krv braneći ga.

- Zlo otimačine ne prestaje, danas je najokrutnije jer je ozakonjenjeno, jer nam pod krinkom našeg dobra, rasprodaju, kažu to je vaše dobro, ali to je krinka. Mi smo ovdje i nitko ne može ovaj kraj tako voljeti i upravljati njime kao oni koji su tu stvoren, kazao je fra Andrija citirajući dio stihova pjesme Dobriše Cesarića "Taj san u slapu da bi mogo sjati, i moja kaplja pomaže ga tkati".

- Ne usuđujem se reći moja kaplja, naša kaplja dragi laureati, ali usuđujem se reći naša čestica pomaže tkati ljepotu postojanja i življenja i zato smo zahvalni. Hvala svima koji prepoznaju naš trud, kazao je fra Andrija dodajući kako nagrade i priznanja sve laureate obvezuju i kako je svi trebaju nastaviti opravdavati.

29. travanj 2024 18:09