StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKI POSAO

Tehnički pregled Dnevnih bolnica izvršen, ishođena je uporabna dozvola. Krajem mjeseca započet će se s postupnim preseljenjem

Piše Opća bolnica
16. prosinca 2023. - 15:24

Tehnički pregled Dnevnih bolnica je izvršen te je ishođena uporabna dozvola. Krajem tekućega mjeseca započet će se s postupnim preseljenjem kako bi se omogućio nesmetani rad odjela. Ključno je da pacijenti cijelo vrijeme imaju pristup najvišoj razini zdravstvene zaštite radi čega će se preseljenje odvijati u etapama, odnosno po katovima.

Kroz dnevne bolnice unaprijedit će se pružanje zdravstvene zaštite te će se kroz kvalitetan i unaprijeđen način liječenja najsuvremenijim metodama ujedno i rasteretiti broj prijema pacijenata na akutne bolničke odjele budući da bi se u dnevnim bolnicama trebao rješavati najveći dio zdravstvenih problema pacijenata što će u konačnici utjecati na smanjenje listi čekanja i povećanje dostupnosti bolničkog liječenja.

Bunker namijenjen smještaju linearnog akceleratora u posljednjoj je fazi realizacije projekta. Naime, kompleksni armiranobetonski radovi završeni su dok je proces javne nabave izvedbenog projekta uređenja u tijeku te se nakon odabira ponude kreće s realizacijom kako bi prostor bio spreman za opremanje te instalaciju uređaja. Uređenje prostora mora odgovarati specifikacijama uređaja radi čega je projektno-tehnička dokumentacija izrađena tako da mogućnost sudjelovanja u nabavi imaju svi ponuđači opreme.

Budući da je natječaj za opremanje prostora u tijeku, konačan iznos će se znati nakon završnog obračuna, ali napominjemo kako će uređenje prostora zajedno sa popratnim instalacijama biti financirano sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Bitno je istaknuti kako će konačna realizacija projekta značajno utjecati na povećanje dostupnosti usluga zdravstvene zaštite onkološkim pacijentima ne samo Zadarske, već i susjednih županija koji u budućnosti na liječenje neće morati putovati u druge gradove - ističu u Općoj bolnici.

Konačno preseljenje u novi prostor Dnevnih bolnica te opremanje bunkera za smještaj linearnog akceleratora i CT simulatora predstavlja završetak projekata ”Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju” te ”C5.1. R2-I1 Nabava opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka.” Provedba projekata koji se odnose na ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu  pridonosi regionalnom razvoju, ali i smanjenju socijalne i zdravstvene nejednakosti što bi trebalo predstavljati imperativ prilikom pružanja zdravstvene zaštite, a upravo je to jedan od primarnih ciljeva Opće bolnice Zadar.

- Ističemo, kako je prilikom rušenja nekadašnje zgrade Odjela za infektologiju, skinuti kamen sačuvan i zbrinut te će se planski iskoristiti za uređenje bolničkog kruga kako bismo kroz simbiozu suvremenog i tradicionalnog eksterijera podsjetili na važnost Opće bolnice Zadar u skrbi pacijenata kroz brojna desetljeća.

Ugovoreni iznos za projekt ”Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju” od 49.998.615,00 HRK, odnosno 6.635.956,60 EUR financiran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.” dok su dodatna sredstva u iznosu od 20.570.904,70 HRK osigurana iz sredstava bankarske garancije naplaćene zbog nepoštivanja ugovornih obveza od strane prvog izvođača radova u iznosu od 3.762.445,65 HRK/ 499.362,35 EUR, decentraliziranih sredstava u iznosu od 7.349.696,00 HRK/ 975.472,29 EUR te sredstava Opće bolnice Zadar u iznosu od 9.458.763,05 HRK/ 1.255.393,60 EUR.

Sredstvima projekta izrađena je sva projektno tehnička dokumentacija za adaptaciju i uređenje, nabavljena  medicinska, nemedicinska i tehnička oprema za dnevne bolnice, educirano medicinsko osoblje, uređena i adaptirana je dnevna kirurgija, izgrađena je zgrada dnevnih bolnica, plaćeni su usluge projektantskog nadzora, nadzora gradnje, koordinatora zaštite na radu, voditelja projekta gradnje, stručnjaka za upravljanje projektom i javnom nabavom kao i financijska revizija.

Nakon realizacije projekta održat će se i završna konferencija koja se također financira iz projekta o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni - poručuju iz Opće bolnice.

02. svibanj 2024 15:43