StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJNOST ILI...

Tko je objesio vuka u Gračacu i lisicu u Ninu? Stočari: "Dok nam vukovi ubijaju stada, država okreće glavu i ne želi nam pomoći! Do kad tako?"

Piše Matea Gugić Magaš
26. travnja 2021. - 15:38

Nakon što je u subotu hrvatska javnosti ostala zgrožena lešinom obješenog vuka na tabli na ulazu u Gračac, u ponedjeljak ujutro Ninjane je šokirao sličan prizor: lešina lisice na stablu iza poznate solane. Tko se i iz kojih na ovaj način želio riješiti jadne životinje, je li možda sama „zapela” pa uginula, ne zna se. Poznato je samo da one već neko vrijeme ”teroriziraju” mještane Nina i okolnih mjesta jer im ulaze u dvorišta i ubijaju kokoši.

Lešinu lisice pronašao je slučajni prolaznik koji je sunčanu nedjelju odlučio provesti u prirodi, te je nakon razgledavanja grada, prošetao uz tzv. Jarugu.

- Riječ je o stvarno lijepom primjerku zdrave životinje. Tužno je to... Prijatelj mi kaže da ovdje, u Ninu, često ima slučajeva gdje lisica ulijeće u dvorišta i ubija kokoši. Nekome je vjerojatno dozlogrdilo.... Ali ovo stvarno nije način - komentirao je prolaznik koji nam je ustupio i fotografije životinje koja visi sa stabla. Prema njegovim pretpostavkama, lisica je vjerojatno propucana.

Komunalno redarstvo grada Nina urgiralo je nakon naše dojave te je promptno izašlo na teren. Kako su nam pojasnili u slučajevima lešina raznih životinja zove se privatna firma s kojom Grad Nin ima ugovor. Ipak, zbog načina na koji je lisica odbačena, pozvat će i policiju.

- Policija je zajedno s komunalnim redarima izašla na teren i utvrdila da na obješenoj životinj, lisici, nije bilo tragova nasilja. Obdukciju lešine životnje nećemo provoditi na okolnosti mogućeg trovanja, jer pretpostavljamo da je sama zapela za grane stabla i tako uginula - kazali su nam iz komunalnse službe Grada Nina.

image
obješena lešina lisice u Ninu 
I.petani

Prošlog tjedna na području Štikade kod Gračaca vukovi su ušli u staju i poklali 87 ovaca i janjaca. krajem tjedna, točnije u subotu, nepoznati je počinitelj na prometnom znaku na ulazu u Gračac objesio lešinu ubijenog vuka. neki su to odmah protumačili kao odmazdu lokalnih stočara koji ne mogu izaći na kraj sa s većom populacijom vukova koji su zakonski zaštićeni.  

Zbog toga smo nazvali Ivana Tešiju, predsjednika Udruge Hrvatski krški pašnjaci, koji je prvi objavio fotografiju vuka iz Gračaca. On nam je otkrio kako je policija, odmah nakon pronalaska vuka, otišla u pretres kuća stočara čije su ovce nedavno masakrirane od strane vukova, sumnjajući kako su baš oni krivi za ovaj nemili događaj.

- Stočari su marljivi, vrijedni i dobronamjerni ljudi, a što je najvažnije nisu naoružani. Većina njih je starije životne dobi i ja zaista mogu garantirati da oni nisu skloni ovakvim stvarima. Najlakše je okriviti seljaka i trenirati strogoću – rekao je Tešija referirajući se i na najnoviji, ninski slučaj.

- Poljoprivrednici i stočari su prepušteni sami sebi. Konstantno traže pomoć i razumijevanje od države, koja se, vjerujte mi, maćehinski ponaša prema svima nama. Situacija stvarno nije dobra, osobito kod nas u Gračacu. Vukova je sve više, puno su veći nego prije, a država već devet godina nije dozvolila njihov odstrel. Neka se država odluči hoćemo li uzgajati vuka ili ćemo razvijati stočarstvo. Sada su poljoprivrednici i domaće životinje ugroženi, a vuk je privilegiran. Ako država želi da zaista budemo samodostatni u proizvodnji hrane onda pravilnike, uredbe i zakone treba prilagoditi i usmjeriti ka tome, a ne u smjeru opstrukcije i zaštite vuka kao štetočine. Da, vuk je zaštićen, no ne bi li trebali biti i stočari – pita se Tešija te dodaje kako vuk u Hrvatskoj obitava na 20.000 kilometara kvadratnih, a na 10.000 ovaca dozvoljeno je imati jednog vuka.

image
masakr ovaca kod Gračaca
Fb
image
Netko je u subotu objesio vuka na tablu 
Fb

- Na krškim područjima imamo 401.172 ovaca, pa bi po tom omjeru bilo dozvoljeno 40 vučjih jedinki. Sada smo u situaciji da u Gračacu i okolnim selima imamo više od 40 vukova – pojašnjava te nastavlja:

- Problem vuka postoji i on je prevelik. Štete od njega su česte i sve veće, a država nudi jako malo odštete. Kad na teren stigne njihov vještak prvo što pita je koliko zaštitnih ograda imate na pašnjaku? Što ih jedan stočar manje ima, to manje odštete dobije. I sad slijedi pravi birokratski apsurd: žica zvana električni pastir idealna je zaštita od vukova i država na njoj inzistira, ali kako naše ovce pasu i na državnim zemljištima, Hrvatske šume ne dozvoljavaju postavljanje te žice. Što da vam dalje govorim... – ljuti se Tešija koji gotovo 15 godina vodi stado na ispašu u okolici Gračaca te je dobro upoznat sa situacijom na terenu.

- Vukovi su sve češće počeli napadati po danu, kad je i stočar s njima. Tko će njega zaštiti? Država treba biti servis nas građana, a postala je represivni aparat! Ako smo ravnopravna članica EU, a kao, jesmo, onda bi trebali primjenjivati ista pravila kao i druge zemlje. Imate primjer iz Njemačke gdje je jedan vuk u jednom selu konstantno radio velike štete stočarima te su oni poslali apel državi za ”interventni odstrel” i bez problema ga dobili. Ja kad sam to tražio, nisu mi ni odgovorili – uz podsmijeh nam govori Tešija te ističe kako i ovim putem on i njegova Udruga apeliraju na državu da zaštiti stočare od učestalih napada vuka na njihova stada.

- Ako država dobije pozamašne iznose od EU kako bi se brinula za vuka onda neka to i radi. Tražimo od države da se konačno krenu poštivati europski kriteriji o vučjoj populaciji na određenom području – zaključio je Tešija.

24. travanj 2024 01:07