StoryEditorOCM
4 kantuna"TEATRALAN" ISTUP

Tko se odazvao na Kutlešin poziv? Ortopedskoj bolnici stiglo ukupno 200 tisuća kuna donacija

Piše Iva Ivanac
4. studenog 2020. - 21:04

Nakon što je Vlada prije desetak dana zatražila pomoć od građana i tvrtki da doniraju novac ili medicinsku opremu u borbi protiv širenja koronavirusa, tim su putem krenule i brojne hrvatske bolnice, pa se na taj se potez odlučio i Mate Kutleša, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru. Kutleša je pomoć zatražio 27. listopada.

No nije on jedini ravnatelj neke zdravstvene ustanove u Zadarskoj županiji koji je to učinio. I na službenim stranicama Opće bolnice Zadar stoji zamolba za donaciju. Ipak, u svojoj zamolbi biogradska bolnica pomalo odskače od drugih zdravstvenih ustanova koje u šturim crtama navode razlog prikupljanja donacija i broj računa. 

Podsjetimo kako je biogradska bolnica odlukom Ministarstva zdravstva postala bolnica u kojoj će se u Zadarskoj županiji liječiti oboljeli od koronavirusa koji imaju blage simptome bolesti. 

- S obzirom na djelatnost bolnice, kod nas se liječe većinom stariji pacijenti. Svjesni smo činjenice da neki naši mladi sugrađani ohrabreni činjenicom da umiru u većini stariji bolesnici, zanemaruju propisane epidemiološke mjere. Za nas zdravstvene djelatnike svaki je život vrijedan. Čovjek od sto godina želi živjeti i na život ima pravo kao i onaj od 20 godina, navodi se u zamolbi koja je napisana na pomalo neuobičajen način.

- Strah, bol i tuga u očima naših pacijenata ne znači samo strah od smrti već strah i tugu da više neće vidjeti svoju djecu i unuke, piše u zamolbi u kojoj na kraju stoji kako "neće odustati od skrbi i brige za pacijente pa imali oni i preko sto godina".

- Specijalna bolnica za ortopediju, kao i većina zdravstvenih ustanova u RH posluje s gubitkom. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, a budući da naša bolnica skrbi i o bolesnicima oboljelim od bolesti COVID-19, njena primarna djelatnost ortopedije i fizikalne medicine i rehabilitacije radi u smanjenom opsegu. Donacije u vidu financijske pomoći zatražili smo od općina i gradova Zadarske županije, tvrtki i firmi, navodi ravnatelj Kutleša razloge zbog kojeg je poslan ovako, pomalo teatralan, dopis. 

- Zamolba za pomoć u obliku donacija je uobičajena praksa zdravstvenih ustanova. Prikupljenu pomoć utrošit ćemo za nabavku zaštitne opreme, medicinskog potrošnog materijala i medicinskih aparata. Do sada nam je Grad Biograd donirao 150 tisuća kuna, a ostali subjekti oko 50 tisuća kuna, kazao je ravnatelj Kutleša dodajući kako za sada imaju dovoljno zaštitne opreme. 

Možda je ovako slikovita zamolba za pomoć novi način na koji će bolnica prikupiti što više novca, s obzirom na to da ukupni dug ortopedske bolnice iznosi 17,5 milijuna kuna, od čega 11,4 milijuna kuna otpada na veledrogerije?

image
Zadarski.hr
24. travanj 2024 08:46