StoryEditorOCM
4 kantunaOPET POLITIKA?

Tko stoji iza nove udruge navijača KK Zadar ‘Grad košarke‘? Nitko ne želi otkriti, ali se već zna da će ona dati dva člana u Nadzorni odbor kluba!

Piše Iva Ivanac
24. listopada 2021. - 10:01
Zadar, 081021 Dvorana Kresimir Cosic. Utakmica regionalne kosarkaske ABA lige izmedju KK Zadar i KK Cibona. Na fotografiji: Tornado.Luka Gerlanc/Cropix

”Grad košarke” naziv je nove udruge navijača košarkaškog kluba Zadar u osnivanju čija će dva člana popuniti upražnjena mjesta u novom Nadzornom odboru KK Zadar, iz kojeg je gradonačelnik Branko Dukić, po prvi puta otkad klub postoji, isključio predstavnike vlasnika, odnosno Grada Zadra. Iako je nekoliko naših sugovornika - iz NO i uprave kuba te gradskih struktura i Tornada – potvrdilo da su upoznati s činjenicom da je u tijeku formiranje novog kluba navijača koji nema veze s Tornadom, nitko ne želi otkriti čija je to inicijativa i tko stoji iza nje.

S obzirom da je gradonačelnik Dukić svoj potez već odavno kuvertirao, najavivši da će preostala dva od devet mjesta u NO pripasti navijačima, odnosno Tornadu, nije teško pretpostaviti da iza svega opet stoji politika. Teško je, naime, vjerovati da će HDZ dozvoliti stvaranje „Našeg Hajduka” u omiljenom košarkaškom klubu. Izglednije je da se kroz osnivanje „svenavijačke udruge”, stvara privid kako se politika odmiče od kluba, a zapravo će se samo ”promijeniti baterije u daljinskom upravljaču”. Naime, smjer kluba odavno ”zna se”, ali transmisija sad ne bi više išla preko predstavnika gradske uprave, što je bilo potpuno logično i legitimno, nego preko članova nove navijačke udruge koji će imati „posebne zadatke”. Tako smo vrlo blizu da i model sociosa, navijača koji sudjeluju u upravljanju klubom, dobije svoju zadarsku inačicu, već dobro poznatu kod većine upravnih struktura lokalnih javnih tvrtki i ustanova, gdje tobože „nezavisni” i „nestranački” kadrovi, odrađuju političke zadatke, uz naknadu za odgovarajuće statuse i privilegije.

Vrijeme će vrlo brzo pokazati, već početkom iduće godine, kada se održava iduća skupština kluba i očekuje popunjavanje preostala dva mjesta, jesmo li puhali na hladno.

Prema dostupnim informacijama, nova udruga ”Grad košarke”, okupljat će sve ljubitelje KK Zadar, a osnivači će joj biti zadarski navijači, malo vjerojatno članovi Tornada. Upravo zbog toga se, izgleda, udruga i osniva, za sve one koji se ne žele povezivati s Tornadom, a ipak žele pokazati svoju predanost voljenom klubu. Tornado je očito zbog svoj navijačkog stila postao preveliko opterećenje za upravu kluba, poglavito u financijskom smislu, i ne trebaju im još dva njihova predstavnika u Nadzornom odboru. Iako nitko od naših sugovornika ne želi otkriti tko točno stoji iza osnivanja Grada košarke, javnost će, kažu, uskoro o svemu biti obaviještena na službenom predstavljanju udruge koje bi se trebalo održati kroz nekih mjesec dana.

Predsjednik NO KK Zadar, Luka Kolanović, kaže kako se ideja za osnivanjem udruge pojavila prije nekoliko godina, no formalno još uvijek nije osnovana jer se još uvijek raspravlja o pojedinim stvarima.

- Prema statutu NO treba imati devet članova, a udruga Grad košarke će dati dva člana. Oni će sami, demokratskim putem, izabrati koja će to biti dva člana, po principu jedan član jedan glas. U udrugu će se moći učlaniti svatko i bit će namijenjena svakome kome je KK Zadar u srcu, ističe Kolanović dodajući kako je osnivanje udruge pametan potez.

- Kao predsjednik NO predložit ću da u Statut uđe poseban članak u kojem će stajati da dva člana NO uvijek budu iz udruge Grad košarke, naglašava Kolanović.

Što o tome misli misli Marin Gulan, također član NO-a, koji je u prošlom sazivu bio predstavnik navijača.

- Stvari se neće puno mijenjati. NO će i dalje imati jednak broj članova kao i u prošlom sazivu. Do sada je Tornado imao svoje predstavnike navijača u NO-u, a sada će ta dva člana dolaziti iz udruge Grad košarke, navodi Gulan.

Njemu se ideja osnivanja nove udruge navijača dopada jer će na taj način, kaže, svi navijači, a ne samo članovi Tornada, imati pravo na jednako sudjelovanje u vođenju kluba. I Kolanović i Gulan prokomentirali su činjenicu da Grad nema svoje predstavnike unutar NO-a kazavši kako je ovo prvi put u povijesti da se takvo nešto dogodilo. Ni jedan ni drugi ne znaju zašto je gradonačelnik Dukić, odnosno Grad Zadar, odustao od takvog ”modela poslovanja", ali ne misle da je takva praksa nužno loša.

- Politika se odmiče od kluba. Sada je na svim ljudima iz NO-a da daju sve od sebe i doprinesu klubu, zaključuje Kolanović. Iz udruge navijača Tornado potvrdili su nam da su upoznati sa činjenicom da je u tijeku osnivanje nove navijačke udruge koja će participirati u NO kluba, ali više od toga nisu željeli komentirati, što za njih nije neuobičajeno.

Više informacija o svemu izgleda nemaju ni zadarski gradski vijećnici. Enio Meštrović je upoznat s osnivanjem udruge ljubitelja košarke, ali ističe da vijećnici s KK Zadrom trenutno imaju dobru suradnju i "zdrav pristup". Vijećnik Mate Lukić (HSP) je na nedavnom sastanku s predstavnicima KK Zadar i nezavisnim gradskim vijećnicima pitao okupljene zbog čega se udruga Grad košarke uopće osniva kad već postoji udruga navijača, ali odgovor nije dobio, dok njegov kolega, Nino Mrčela (SDP), uopće ne zna da se osniva nova navijačka udruga Grad košarke.

Žilavec: „Hoće li nova udruga odgovarati i za incidente navijača?”

Direktor KK Zadar Željko Žilavec je podržava osnivanje udruge svih ljubitelja košarke:

- Ako će ta udruga imati dva člana Nadzornog odbora onda očekujem od njih da surađujemo i komuniciramo i da upravo oni budu karika u lancu između navijača i NO-a. No, ako se već osniva zasebna udruga koja će dobiti svoje mjesto unutar NO, zanima i pitanje odgovornosti te udruge ako njihovi navijači budu štetili ugledu kluba i izazvali nerede zbog kojih klub može biti kažnjen. Samo za sezonu 2019./2020. imamo pola milijuna kuna kazni koje čekaju na naplatu, ističe Žilavec i dodaje kako svi oni koji postaju članovi NO trebaju skinuti navijačke naočale.

- Od svakog člana NO-a očekujem nekakvu korist za klub. Tamo trebaju sjediti ozbiljni poslovni ljudi koji će čitav klub gurati naprijed, zaključuje Žilavec.

20. travanj 2024 16:11