StoryEditorOCM
4 kantunaEDI TOKIĆ IZ KOŽINA "NA MUKAMA"

Tražili smo na sve strane malu pomoć za 14. malonogometni turnir Naša dica, nitko nam nije odgovorio!

28. svibnja 2017. - 12:08
20160920_115839

Edi Tokić iz Kožina poznat je kao strastveni zaljubljenik u mali nogomet i član je veteranske „reprezentacije“ Kožina, ali i utemeljitelj malonogometnog turnira "Naša dica", tradicionalnog nadmetanja mladih nogometaša koji svake godine okuplja predstavnike raznih klubova u kategoriji pionira, mlađih pionira i tića.

Najviše sudionika bude iz Zadarske županije, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske, a za međunarodni karakter turnira pobrinu se momčadi iz Mađarske, Slovačke...

Tako je bilo sve do ove godine kada je održavanje 14. međunarodnog turnira, inače zasnovanog na dobrovoljnoj bazi i volonterstvu, zapeo zbog - financija.

Gdje je kod Edi pokucao i zamolio za pomoć, od odgovora niti „o“. Sad kad su izbori završili, situacija je još bezizglednija, a za minimalne troškove održavanja turnira potrebno je svega 5 – 6 tisuća kuna.

Ali svi se oglušili, žali se Edi ne znajući što napraviti.

- Ovo je 14. godina kako se neprekidno održava turnir Naša dica. Ooslali smo zahtjeve mnogima, ali nitko se nije odazvao da to malo pomogne. Ne treba nama ništa posebno, samo ono bez čega se ne može. Mene zovu ekipe i pitaju kad je turnir, a ja ne znam što im reći. Ove je godine održavanje bilo planirano od 16. do 18. lipnja, a mi još nismo ništa definirali, niti možemo platiti pehare, niti medalje... Ja mogu dati nekome da prespava kod mene i osigurati mu marendu i ručak o svom trošku, ali ne mogu sve podmiriti ostalo. Mi bi s pet tisuća kuna sve pokrili, da to podijele Turistička zajednica, Grad Zadar i Zadarska županija, nama bi to bilo dosta. Ove je godine međutim izostalo sa svih strana, a mi ne bi željeli prekinuti tradiciju, pa makar to organizirali i krajem kolovoza – kaže Edi.

On je već dao napraviti nagrade u obliku latinskog idra od maslinovog drveta, ali ne može još staviti natpise jer ne zna hoće li se to realizirati ili ne.

U zadnjih 13 godina bilo je najmanje 5 tisuća sudionika-djece, a dolazili su iz čitave Zadarske županije, od Paga, Gračaca, Biograda do ostalih krajeva, zatim iz Siska i Galdova, iz Bošnjaka, iz Slovačke, Mađarske... NK Osijek dolazio je četiri godine, NK Dinamo također, zvali su svojevremeno čak i Olympic Marseille, ali to je bio malo veći financijski zalogaj.

- Nije to samo sport i briga za mlade što je i najvažanije, već sve skupa ima i konkretnu pozadinu jer je manifestacija Naša dica okupljala na zadarskom području velik broj sudionika i gostiju koji su tu ostvarivali i turistička noćenja. Nadam se da će netko ipak prepoznati naše napore i pomoći nam da ne prekinemo tradiciju koja je vrijedna za našu dicu i valjalo bi je svakako održati, pogotovo jer se ne radi o nekim velikim novcima – zaključuje Edi Tokić.

Izbori su uostalom prošli, pa bi s obećanja valjalo krenuti i na - (konkretna) djela...

21. lipanj 2024 08:57