StoryEditorOCM
4 kantunaPIŠI PROPALO...

U četvrtak se otvaraju ponude u Posedarju. Klanac: "Sve je spremno, samo se nitko neće javiti". Nasljednici Ivandića podnijeli tužbu!

Piše Ivica Nevešćanin
10. travnja 2024. - 19:15

- Sve je spremno, samo se nitko neće javiti – rezigniranim glasom kaže Ivan Klanac, načelnik Općine Posedarje, dan uoči otvaranja ponuda za prodaju 17 hektara atraktivnog zemljišta u zoni Svrdlac Ivandići, na samom ulazu u Novsko ždrilo, po početnoj cijeni od 7 milijuna eura, namijenjenog za izgradnju turističkog naselja visoke kategorije do 1800 kreveta.

U četvrtak točno u podne Klanac treba otvoriti ponude i proglasiti kupca, no boji se da neće imati koga, jer ponuda neće biti, a razlog za to je Roko Brala, poznati poduzetnik koji već mjesecima vodi kampanju protiv načelnika i prodaje općinskog zemljišta. Baš kao što je i najavio, Brala je poduzeo sve moguće korake da bi javnost i mještane uvjerio kako se radi o, kako tvrdi, bagatelnoj prodaji najvrjednijeg što općina ima. Uz istupe kroz medije, Brala je mobilizirao mještane na potpisivanje peticije, da bi na koncu, samo dva dana prije isteka roka natječaja, pomogao i da nasljednici obitelji Ivandić podnesu tužbu za povrat zemljišta, o čemu su odmah obaviješteni i Općinski sudu u Zadru i Općina Posedarje. A tko će htjeti kupiti zemljište sa sudskom plombom?!

image

Zona Svrdlac Ivandići u Posedarju

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Uspjeli su u naumu. Strašenjem i zastrašivanjem mještana, krivim informacijama i manipulacijama. Ali i sama cijena zemljišta je bila prevelika – racionalizira situaciju načelnik Klanac, podsjećajući na činjenicu da je sudski vještak zemljište procijenio na 22 eura po kvadratu, a većina u Općinskom vijeću je taj iznos podigla na 41 euro. 

- Cijene određuje tržište, a cijena je previsoka, kao i neki uvjeti natječaja koji su prestrogi – tvrdi načelnik.

Zašto mislite da je cijena previsoka?

- Ako se nitko ne javi, znači da je previše. Mnogi misle da je realna cijena kod takvih investicija oko 30 eura. Naime, na pojasu uz more ne može se graditi, a u natječaj su ugrađena i druga ograničenja koja investitore odbijaju.

Što će se dogoditi ako ne bude ponuda? Hoćete li odustati?

- Odustati nećemo, ali vidjet ćemo. Još ćemo jednom procijeniti uvjete, možda ih ublažimo i raspišemo novi natječaj. Blaži u smislu niže cijene četvornog metra, ali i nekih drugih elemenata koji bi privukli investitore, vidjet ćemo.

Kakva je atmosfera u Posedarju?

- Brala je zatrovao sredinu neistinama da će se zemljište parcelirati i da ga treba ostaviti mladima. To su gluposti. Ovdje nije riječ o stambenoj, nego turističkoj zoni i ona nikad neće biti prenamijenjena. Nijedan stanovnik Općine Posedarje tamo nikad neće moći napraviti kuću, kao ni netko izvana, jer je to nemoguće u turističkoj zoni. Tamo može biti isključivo turističko naselje koje se po zakonu ne može parcelirati.

Kolika je cijena realna ako je 41 euro previše?

- Cijena od 22 eura je realna. Imam informaciju da će i neke druge općine u našem okruženju ići u prodaju turističkog zemljišta, no njihova će cijena biti niža, pa je moguće da ga prije prodaju nego mi.

I dalje imate podršku Općinskog vijeća?

- Imam, i oni su suglasni za prodaju, ali ne mogu utjecati na ponašanje investitora. 

image

Roko Brala 

Nikola Vilic/Cropix

Nakon razgovora s načelnikom nazvao nas je predstavnik privatnih tužitelja koji su u utorak, dva dana prije otvaranja ponuda, obavijestili Općinu Posedarje o podnošenju tužbe za povrat zemljišta na području zone Svrdlac Ivandići. Riječ je o nasljednicima obitelji Ivandić koji potražuju oko deset tisuća četvornih metara zemljišta na mjestu današnje turističke zone. Općina se vlasnički upisala na taj teren prije više desetaka godina, a tužba je stigla kao naručena, pet minuta prije otvaranja ponuda...

- Točno je, i mi se zalažemo da se zaustavi prodaja tog zemljišta. Zato smo i pokrenuli spor za povrat imovine koji se odnosi na dijelove parcela 143/125 i 143/236 koje su predmet prodaje. Naši su preci tu zemlju godinama koristili, ali ih je država nasilno izvlastila i zemlju oduzela. Pozivamo se na odluku Europske komisije koja je donije uredbu da se imovina oduzeta nakon 1955. godine može vratiti prijašnjim vlasnicima ako za to postoji pravna osnova – kazao nam je predstavnik Ivandića ističući da su o pokretanju tužbe obavijestili Općinu Posedarje kako bi u četvrtak, na otvaranju ponuda, potencijalnog investitora odmah informirali da se za dio zemljišta kojeg žele kupiti vodi sudski spor.

Roko Brala će izgleda tako po drugi put zaustaviti prodaju velike turističke zone Svrdlac Ivandić. Prvi put mu je to pošlo za rukom prije petnaest godina kada je bivši načelnik Ivica Juričević (HDZ) namjeravao zagrebačkoj INGR-i prodati 430.000 kvadrata na istoj lokaciji za projekt Posedarje Rivijera. Sada je svojim ”intervencijama” najprije natjerao načelnika da poništi dva natječaja za prodaju da bi prije završetka trećeg poduzeo čitav spektar ”mjera” kako bi obeshrabrio svakog potencijalnog ulagača.

No načelnik Klanac ne namjerava odustati. Ako u četvrtak i ne dobije nijednu ponudu, spreman je sastaviti novu, po drugim, povoljnijim uvjetima za investitore, ali od razvoja općine, zbog pojedinca koji, kako kaže, brine samo o svojim interesima, sigurno nema namjeru odustati.

image

Područje Svrdlac Ivandići koje se prodaje

Geoportal/
28. travanj 2024 04:02