StoryEditorOCM
4 kantunaOPET GA OSUDILO

U prijavi za posao izostavio kriminalni dosje: sada radi u Irskoj, a mora vratititi plaće koje je zaradio kao paški ‘komunalac!‘

Piše Božana Sviličić
1. listopada 2021. - 18:21

Još jednu kaznu dobio je 39-godišnji menadžer P.Č. iz Metkovića jer je u prijavi za posao komunalnog redara u Novalji na Pagu 2015. 'izostavio' da je u više navrata osuđen zbog kaznenih djela prijetnje, iznude u pokušaju, teške krađe, protupravne naplate u pokušaju, lažnog predstavljanja, razbojništva i prijevare, za što su mu izrečene uvjetne i bezuvjetne kazne zatvora.

Zbog toga je nepravomoćno osuđen za kazneno djelo prevare čime je svoj dosje, u kojem ima čak sedam pravomoćnih presuda s različitih sudova u Hrvatskoj, popunio i onom s Općinskog suda u Zadru. Sutkinja Mitra Meštrović dosudila mu je uvjetnu jednogodišnju kaznu zatvora s rokom kušnje od četiri godine smatrajući da će se svrha kažnjavanja ostvariti i izricanjem uvjetne osude. On je pak u međuvremenu otišao 'trbuhom za kruhom' iz Hrvatske u – Irsku gdje je dobio dijete.

Na Općinskom sudu u Zadru izrazio je žaljenje zbog počinjenja kaznenog djela tim više što je, kako je rekao, savjesno obavljao posao komunalnog redara u Novalji na otoku Pagu. Naglasio je kako smatra da mu je kazna previsoka, te je zamolio sud da uzme u obzir da živi u Irskoj, da ima obitelj, te da je nedavno dobio i dijete. Tome je pridodao da je zadnje kazneno djelo počinio 2008., te da misli da mu je zadnja osuda bila 2013. godine.

Službenicima Upravnog odjela za poslove lokalne samouprave i uprave Grada Novalje 2015.godine dostavio je prijavu za posao komunalnog redara iako u državnu službu ne može biti primljena osoba koja je pravomoćno osuđena. U prijavi je dostavio i vlastoručno potpisanu izjavu da za njegov prijam u državnu službu ne postoje zapreke.

U to nisu posumnjali službenici Povjerenstva za provođenje natječaja Grada Novalje, te su pročelnici Upravnog odjela za poslove lokalne samouprave i uprave dostavili izvješće u kojem se navodi kako 39-godišnjak ispunjava sve uvjete za prijem u službu na određeno vrijeme. Pročelnica je potom, prema optužnici, donijela rješenje o njegovom prijemu u službu za radno mjesto komunalnog redara na određeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca, temeljem kojeg je za period od lipnja do rujna 2015. primio plaću u visini od ukupno 21.945,66 kuna, čime se na štetu Državnog proračuna okoristio za naznačeni novčani iznos.
Kao olakotne okolnosti u izricanju presude sud je cijenio njegoovo priznanje, izraženo žaljenje, činjenicu što je otac maloljetnog djeteta, te da je od počinjenja posljednjeg kaznenog djela za koje je pravomoćno osuđen proteklo osam godina, što upućuje na zaključak da se okrivljenik duži period kloni činjenja takvih djela. Otegotna okolnost bila mu je dosadašnja višestruka kaznena osuđivanost.

Na sudu je utvrđeno da su plaće koje je zaradio kao osuđivani komunalni redar imovina Republike Hrvatske, zbog čega ih mora vratiti u državni proračun RH u roku od deset mjeseci od pravomoćnosti presude. U korist proračuna dužan je nadoknaditi i trošak provedenog postupka u iznosu od tisuću kuna.

24. travanj 2024 01:47