StoryEditorOCM
4 kantunaGDJE JE ZAPELO OBJEDINJAVANJE VODOVODA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI?

U strahu od gubitaka Zadar ne želi Gračac, a Biograd zbog dugova neće Benkovac! Ivan Knez: Pružit ćemo politički otpor, pišemo pismo premijeru Andreju Plenkoviću!

3. listopada 2019. - 00:29
gastro_stol_biograd11-03061

Zahtjevi iz Europske unije su jedno, hrvatska je stvarnost prečesto nešto sasvim drugo. Pokazuje to i provođenje projekta okrupnjavanja poduzeća zaduženih za distribuciju i prodaju vode koji je još u začetku, ali u Zadru već stvara poprilične glavobolje. Razlog je jednostavan: želi se više od jednog poduzeća, a pritom se nastoji izbjeći "objedinjavanje" s vodovodima iz Benkovca i Gračaca.

Na početku ove priče govorilo se o jednom jedinom velikom poduzeću, iz čega je bilo logično zaključiti da bi zadarski Vodovod postao ogromna tvrtka s nadležnostima u gotovo cijeloj Zadarskoj županiji. Ali, onda su se pojavile neke druge ideje, pa je vlast u Biogradu iskazala svoju želju da i oni imaju svoje poduzeće. Nakon što su u Zagrebu nekako i pristali na to, Biograđanima je predloženo spajanje s benkovačkim Vodovodom, a to je upravo ono što Biograd pod svaku cijenu želi izbjeći.

Nakon što se biogradski gradonačelnik Ivan Knez usprotivio, iz Zagreba je stigla nova obavijest koja je sve vratila na početak: nema više dva, nego samo jedno poduzeće!

- Po prvotnom prijedlogu Gračac je trebao potpasti pod ingerenciju Vodovoda u Gospiću, a izvan našeg sustava su trebali biti i Pag i dio benkovačkog zaleđa koji je spojen na šibenski cjevovod. Međutim, po posljednjem radnom prijedlogu mi bismo preuzeli i Gračac. Moram kazati da je zadarski Vodovod poduzeće koje pozitivno posluje, a strah me je da bismo s ovim pripajanjem Gračaca i Benkovca od uspješnog poduzeća postali gubitaš, kaže direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek.

Matek precizira da dug benkovačkog prema zadarskom Vodovodu iznosi oko 25 milijuna kuna, u što nisu uračunate kamate koje su jednim dijelom već otpisane.

U Zadru se još uzdaju u najavu iz ministarstva po kojoj se granice vodno uslužnih područja neće crtati i definitivno utvrditi bez suglasnosti jedinica lokalne samouprave i njihovih komunalnih poduzeća. Nada se tome i gradonačelnik Biograda Ivan Knez.

- U prvim razgovorima na tu temu dokazali smo da ispunjavamo sve tražene uvjete da ostanemo samostalno vodno uslužno područje. Ali, naknadno nam je rečeno da ne možemo sami. Bili smo spremni preuzeti i benkovački Vodovod, ali bismo najradije ipak imali svoje samostalno poduzeće, kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

Ono što Kneza svrbi i zbog čega ga je bio strah preuzeti benkovački Vodovod jeste dug tog poduzeća prema zadarskom Vodovodu od više desetaka milijuna kuna.

S kamatama njihov dug je oko 40 milijuna kuna. Iz toga je jasno zašto je teško preuzeti to poduzeće i sanirati ga, mislim da bi to prije objedinjavanja trebao riješiti Grad Benkovac, priznaje Knez.

Ma što god on želio, posljednji radni prijedlog je formiranje samo jednog poduzeća na području cijele Zadarske županije čime bi zadarski Vodovod postao mega poduzeće.

- Bunili smo se i bunit ćemo se protiv takve odluke! Ali, nećemo samo ostati na iskazivanju protivljenja, pripremamo pismo premijeru Andreju Plenkoviću. Pružit ćemo i politički otpor! Ovo je jedan od primjera besmislene centralizacije, prijedlog bez ikakvog utemeljenja. Dosta nam je da uhljebi u Zagrebu i trećerazredni činovnici po ministarstvima "crtkaju" nekakve granice vodno uslužnih područja i donose odluke od životne važnosti za naše građane. Oni niti ne znaju što se događa na terenu i kako izgleda stvarnost, a mi smo osigurali milijardu i 200 milijuna europskih sredstava za razvoj naše aglomeracije od čega je 600 milijuna namijenjeno za otočni i isto toliko za kopneni dio biogradskog područja. Mi već radimo na tom projektu i zato bi ovo bio korak nazad za Biograd i cijelo biogradsko područje, uvjeren je Ivan Knez.

 

ZAŠTO NITKO NE ŽELI GRAČAC?

- Vodovodni sustav na području Gračaca nije sastavni dio našeg sustava. Radi se o ogromnom području do Donjeg Lapca, s lošim cijevima i cijelim sustavom. Nije se ulagalo u mrežu, cjevovodi su neobnovljeni, a u Gračacu nemaju ni kadrove ni znanje za privlačenje europskih sredstava bez kojih su bilo kakve značajnije investicije postale nemoguće. Problem je i u tome što Gračac nema svoje vodocrpilište već kupuje vodu sa Štikade, od Lovinca. Naime, početna ideja je bila da kontrolu od izvora do konačnog potrošača ima jedno poduzeće, izjavio je direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek.

18. lipanj 2024 14:13