StoryEditorOCM
4 kantuna‘SLUČAJ KOIĆ‘

Bespravnom graditelju uvjetna kazna za 9 objekata u Parku prirode Velebit i 100 eura za troškove suđenja jer je umirovljenik lošeg imovnog stanja!

Piše B.S.
20. studenog 2023. - 15:03

Vlasnik tvrtke ‘Alfa Koić‘, 60-godišnji Ante Koić koji je u naselju Veliko Rujno na posebnom zaštićenom području Parka prirode Velebit ilegalno podigao devet objekata, u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Zadru proglašen krivim i osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. 

Sutkinja Ivana Parać Krišto odredila mu je kaznu od jedne godine zatvora s rokom kušnje od pet godina, a Koić, koji se nije pojavio na izricanju, po pravomoćnosti presude mora ukloniti ilegalne objekte po rješenju Državnog inspektorata od 15. listopada 2021.godine.

- Ukoliko ne postupi po tom rješenju, aktivirat će se izvršenje kazne zatvora - naglasila je sutkinja.

Uz uvjetnu kaznu zatvora Koić mora platiti i 100 eura za troškove suđenja jer je riječ o‘ umirovljeniku lošeg imovnog stanja‘. 

Suđenje za besparavnu gradnju Koiću je počelo u srpnju a tijekom suđenja na kojem je Koić opovrgnuo krivnju, kao svjedok saslušan je Ante Milovac. 

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) optužilo ga je 22. veljače prošle godine za kazneno djelo protiv okoliša protupravnom gradnjom koje je počinio od 1. prosinca 2013. do 18. prosinca 2019. godine u naselju Veliko Rujno, zaseoku Koići, na posebnom zaštićenom području Parka prirode Velebit.

Kao investitor bez građevinske dozvole izgradio je devet građevina različitih tlocrtnih dimenzija iako je bio svjestan da je planina Velebit od Senjske drage do Zrmanje s pripadajućim obalnim pojasom u ukupnoj površini od 200 tisuća hektara proglašena parkom prirode. Znao je da zaštićeni dijelovi prirode i park prirode spadaju u zaštićeno područje od državnog značaja i da se građenju građevine može pristupiti na temelju pravomoćne građevinske dozvole. Njegovo protupravno građenje utvrđeno je inspekcijskim nadzorom nakon čega je Državni inspektorat naredio Koiću kao investitoru uklanjanje objekata.

Bageri Građevinske inspekcije su prošle godine na tisuću metara nadmorske visine uklonili bespravnu gradnju nakon što je utvrđeno da Koić sam to nije učinio, pa ni nakon što su mu izdane tri novčane kazne. Slučaj bespravne gradnje i uzurpacije privatnog zemljišta, ali i zaštićene prirodne baštine, Općini Starigrad, Državnom inspektoratu, Državnom odvjetništvu, USKOK-u i drugim nadležnim institucijama prijavio je mještanin Starigrada Paklenice Ante Milovac koji je o tome svjedočio na sudu.

- Od 2015. godine, kada je napravio prvi objekt, bilo je tu sigurno preko 30 prijava svim mogućim institucijama. Odmah kad se počelo graditi, stavljena je žuta traka i pečat Državnog inspektorata. Međutim, to je skinuto i radovi su nastavljeni, a objekti su godinama samo nicali jedan za drugim. Meni je prvom tamo uzurpirana zemlja, godinama se bagerima devastirao Velebit, gradili se objekti veličine 1200 kvadrata, tobože za čuvanje životinja iako je bilo sasvim jasno kako se radi o višekatnicama za stanovanje i iznajmljivanje koje se u budućnosti namjerava legalizirati. Tek kad su se mediji toga uhvatili, došlo je do konkretne reakcije pravne države – izjavio je Milovac koji je zbog svojih prijava primao i prijetnje smrću.

Štoviše, Koić je zbog tih prijetnji Milovcu i pravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

Iako mu je već bilo u tijeku suđenje na Općinskom sudu u Zadru krajem srpnja su na istom mjestu ponovno osvanuli strojevi, te građevinski materijal, što su mještani potkrijepili fotografijama. O svemu je i pokrenut postupak pred državnim odvjetništvom.

Vijećnik Općine Starigrad Višeslav Dokoza rekao je kako je riječ o najgorem obliku kršenja zakona u državi, te rušenju ugleda svih državnih institucija.

- Kao općinski vijećnik i žitelj Općine Starigrad, kao čovjek kojem je najvažnije poštivanje zakona, ali i zaštita svih ljudi, dobara, kako žitelja, tako i svih koji su povezani s općinom, kao sin utemeljitelja Općine Starigrad, izražavam zadovoljstvo da je na ovakav način Općinski sud u Zadru osudio bespravnog graditelja kojem je Državni inspektorat u listopadu 2022. godine srušio osam bespravnih objekata. Kazna je realno mogla biti puno veća, ali izražavam zadovoljstvo što je osuđujuća i žao mi je mnogih ljudi koji su u tome propatili, a među njima sam ja i moja obitelj - rekao je Dokoza nakon presude, te dodao kako ‘priča‘ s time nije gotova, jer za nju moraju odgovarati i vijećnici Općine Starigrad koji to podržavaju i koji su za to suodgovorni.

- Čak 30 milijuna kvadrata dodijelio mu je prošle godine smijenjeni načelnik Općine Starigrad Krste Ramić, iako je ranije supervizija utvrdila da nema ni jedno zakonito grlo stoke, a on ih je prikazao 316. Ramić mu je, iako je za sve to znao,dodijelio 6,7 milijuna četvornih metara na području Općine Starigrad. Pronevjereni su brojni milijuni poticaja i povrat sredstava koja su otuđena iz europskih fondova. Počinjena su tu brojna kaznena djela. Više puta sam kao vijećnik tražio da se raskinu sve odluke s Koićem i njegovom tvrtkom. Sve one koji su to odbili, odnosno pet vijećnika sam kazneno prijavio. Riječ je o interesnoj skupini koja još uvijek funkcionira  – rekao je Dokoza.

27. travanj 2024 21:35