StoryEditorOCM
4 kantunaNEVIĐENI PROTOKOL

Umjesto svečane sjednice, na Viru po prvi put održavaju svečanu akademiju: time je izvršna vlast "ugasila" govor predsjednika Općinskog vijeća!?

Piše P. O.
28. kolovoza 2023. - 20:26

U utorak 29. kolovoza na Viru će biti obilježen Dan Općine formirane prije trideset godina. Kroz tri protekla desetljeća u sklopu „rođendanskog slavlja” baš svaki put bi bila održana svečana sjednica Općinskog vijeća – svaki put, osim ove godine.

Po čemu je to ova godina iznimka? Najprije, nije godina nego dvije, koliko je prošlo od lokalnih izbora nakon kojih politička grupacija oko dugogodišnjeg načelnika Kristijana Kapovića ima izvršnu vlast, dok je većinu u Općinskom vijeću preuzela skupina vijećnika vezana uz udrugu „Vir bez podjela”. Kako imaju većinu, imaju i predsjednika, Josipa Bašića, a on bi, po tradicionalnom protokolu, na svečanoj sjednici trebao održati govor i voditi sjednicu. Ali neće, jer u tome je razlika između svečane sjednice i svečane akademije!

Dakako, Bašić je već reagirao.

- Niti jedan protokol ne poznaje taj termin za obilježavanje Dana Općine i radi se o novoj umotvorini posebnog savjetnika načelnika Općine Vir, Kristijana Kapovića, kako bi se Općinsko vijeće stavilo izvan protokola i kako bi se meni kao predsjedniku Općinskog vijeća onemogućilo da na svečanoj sjednici govorim i obratim se uzvanicima i to još na 30. godišnjicu osnutka Općine Vir. Ne samo da je ovo sramotno i ponižavajuće ponašanje od strane načelnika (formalnog) i njegovog posebnog savjetnika (načelnika iz sjene) kojim se na još jedan način ignorira i ponižava Općinsko vijeće, kao predstavničko tijelo, već su Dan Općine u potpunosti privatizirali i stavili u službu svog političkog PR-a, smatra Bašić.

„Preskočeni” predsjednik u svečanoj akademiji vidi i „privatne bakanalije i narušavanje digniteta Općine Vir”. Kako Vir još nema izglasan proračun za ovu godine, Bašić ima i pitanje:

- Iz kojih sredstava će se to sve skupa financirati i kako će se platiti kad je proračun blokiran? Zbog tog pitanja, ali i neprimjerenog ponašanja i obilježavanja ovog važnog Dana za Općinu Vir, kolege iz vijećničke većine i ja kao predsjednik OV-a nećemo sudjelovati na takozvanoj Svečanoj akademiji i podržavati privatiziranje i ponižavanje naše Općine. Svim „akademicima” koji će u tome sudjelovati želim ugodan boravak na Viru i dobar provod na račun Virana i svih onih koji nisu ostvarili svoja materijalna prava u ovoj godini, poručio je uzvanicima na kraju Bašić.

Pozivnice za svečanu akademiju potpisao je općinski načelnik Marino Radović.

image
Cropix

- To je Bašićevo viđenje. Pa on od 3. svibnja do 21. kolovoza kao predsjednik nije uspio sazvati OV. Nikad se nije dogodila stanka od sto dana! Osim toga, izjavio je da sa mnom kao načelnikom nema što ni razgovarati ni pregovarati. U takvoj situaciji jedino rješenje za obilježavanje Dana općine bila je svečana akademija. Poziv je upućen svim članovima Općinskog vijeća, a protokol svečena akademije je poznat, kaže načelnik Marino Radović.

Po tom protokolu, govor predsjednika Općinskog vijeća nije predviđen.

 

Tko su gosti?

Osim općinskih vijećnika, pozivi za svečanu akademiju upućeni su i Uredu Predsjednika odakle očekuju da će doći neki od Milanovićevih savjetnika, te predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji će na Vir poslati osobnog izaslanika, vjerojatno nekog od saborskih zastupnika iz Zadarske županije. Domaćini očekuju i predstavnike Zadarske županije, te županijskih jedinica lokalne samouprave i delegacija iz prijateljskih gradova i općina. Za razliku od Josipa Bašića, predsjednika Općinskog vijeća Vira, njihovi će predstavnici dobiti priliku obratiti se uzvanicima svečane akademije.

02. svibanj 2024 07:52