StoryEditorOCM
4 kantunaLJETNE RADOSTI

USKOK u akciji: u tijeku su uhićenja na zagrebačkom i zadarskom području, među osumnjičenima za korupciju i jedan policajac

Piše Zadarski.hr
20. srpnja 2023. - 15:23

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om, objavio je USKOK na svojim stranicama.

"Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba i Zadarske županije, a odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. U ovom trenutku može se potvrditi da je među tim osobama i jedan policijski službenik.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost" navodi se u obavijesti.

Telegram javlja da su policija i USKOK finalizirali akciju što je krenula prije točno godinu dana, te uhitili petoricu osumnjičenih, među kojima je i jedan visokopozicionirani policijski službenik. Riječ je o akterima afere s curenjem povjerljivih policijskih informacija, te pokušajem namještanja natječaja za sofisticirani softver za MUP o kojoj smo pisali prije točno godinu dana. Tada su istražitelji upali u domove osumnjičenih i pokupili im dokumentaciju.

Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo da su sada privedeni Damir Osterman, visokopozicionirani policajac, vlasnik detektivske agencije Siniša Patačko, bivši obavještajac Mario Frlan, te privatni poduzetnik Dinko Palac. Privedena je još jedna osoba koju su istražitelji u međuvremenu povezali s ovim malverzacijama, navodi Telegram.

Osterman je bio dugogodišnji inspektor uključen u međunarodnu policijsku suradnju, te voditelj projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sustava policije. S te je pozicije, sumnja se, mogao pristupiti brojnim tajnim podacima, te ih je, prema za sada dostupnim informacijama, odavao trojici svojih poznanika.

Jedan od ljudi za koje se sumnja da su preko Ostermana dobili povjerljive policijske podatke je upravo Frlan, bivši šef zagrebačkog centra Protuobavještajne agencije (POA), koja je kasnije preimenovana u Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA). On je, nakon što je otišao iz sigurnosnog sustava, prešao u privatni biznis.

Druga točka optužbi odnosi se na sumnje u moguće namještanje natječaja za posao s državom, donosi Telegram. Naime, istražitelji vjeruju da imaju dokaze da je Osterman u zamjenu za oko 200 tisuća kuna mita obećao Siniši Patačku, dugogodišnjem privatnom istražitelju i predsjedniku Udruge privatnih detektiva, da će mu srediti posao s MUP-om.

Sumnja se da je Osterman trebao natječaj za informacijsku opremu prilagoditi upravo Patačkovoj tvrtki. Radilo se o opremi koja je trebala služiti MUP-u u protuobavještajnoj zaštiti policijskih službenika.

Neki od osumnjičenika u trenutku akcije boravili su na području Zadarske županije, no iz PU zadarske nam tvrde da oni nisu bili uključeni u akciju PNUSKOK-a.

06. listopad 2024 03:52