StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojene izmjene i dopune Prostornog plana, 40 posto turističkih zona je izmijenjeno; "Žalosno je da nam je strategija masovni turizam!"

Piše L.Burčul
30. ožujka 2023. - 14:13

Sa samo jednim glasom protiv i jednim suzdržanim, usvojene su u četvrtak na sjednici zadarske Županijske skupštine izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije, strateškog dokumenta na kojem se radilo pune četiri godine i koji uvelike određuje budućnost brojnih jedinica lokalne samouprave. Primjedbi vijećnika, osobito oporbenih, bilo je manje nego što se očekivalo, a rasprava je bila uglavnom konstruktivna.

Izmjene i dopune predstavili su resorni pročelnik Olivio Meštrović i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije Stjepan Gverić. Župan Božidar Longin prethodno je napomenuo da su ovo osme izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije.

- Postupak izrade je detaljno, u skladu s EU propisima, obuhvatio strateške procjene utjecaja na okoliš. Obradili smo više od 600 podnesenih zahtjeva vezanih za izradu Plana – istaknuo je Meštrović, dok je Gverić održao prezentaciju i naglasio da se ovim Planom otvaraju nove razvojne mogućnosti, i to osobito u segmentima turizma, energetike i prometa.

- Turističke zone su se, na prijedlog gradova i općina, povećavale, smanjivale ili ukidale. Generalno, turističke zone su smanjene za oko 81 hektar u odnosu na prethodni Plan, a oko 40 posto turističkih zona je doživjelo nekakvu izmjenu. Što se tiče sportsko-rekreacijskih zona, osam je novih, a u marikulturi su omogućeni uzgoji brojnih drugih morskih organizama nego što je to bilo do sada. Nautičkih luka je 11 manje, a za solarne elektrane su određeni posebni uvjeti – rekao je Gverić, istaknuvši da „revizija lokaliteta eksploatacije mineralnih sirovina nije bila predmet izmjena i dopuna Plana.“

Vijećnica SDP-a Vedrana Mišković u raspravi je kazala da se glavne promjene Plana odnose na energetiku i ugostiteljsko-turistički sektor.

- Očigledan je veliki pritisak distributera energije, naročito onih vezanih uz vjetroelektrane i solarne elektrane, na izrađivače Plana. Zaboravljamo, vidi se, koliko su za okoliš štetne fotonaponske solarne elektrane. Nadam se da u to nećemo srljati i misliti samo na profit. Male hidroelektrane su također jako veliki ekološki problem i ne znam zašto ovaj Plan to ne valorizira – rekla je Mišković, osvrnuvši se na „vrtoglavu apartmanizaciju i rast broja kreveta u apartmanima za 300 posto.“

Predsjednik kluba vijećnika MOST-a u Skupštini Zadarske županije Ivan Matić je kazao da je Prostorni plan koji predviđa izgradnju dvije hidroelektrane na Zrmanji, kamenolom od 50 hektara na kanjonu Zrmanje u Kruševu, te kamenolom podno Tulovih greda, apsolutno neprihvatljiv bez obzira na bilo kakve argumente.

Vijećnik Ivan Matić (MOST) prigovorio je zbog HE na Zrmanji, za koje je, tvrdi, i u Gradu Obrovcu postignut konsenzus koji je protiv izgradnje.

- U Prostornom planu HE su ipak ostale ucrtane na Zrmanji, a čak je i ostavljen prostor za izgradnju MHE na izvoru rijeke Krupe. Nadao sam se da će biti zdrave pameti, ali ostalo je ovako. U ovom trenu jako puno ljudi živi od rijeke Zrmanje, kako tu ulazi HE? Da li mi ovaj Plan samo amenujemo ili ga donosimo? A kamenolom na Tulovim gredama? Kao u Hitchcockovom filmu. Ili cementara u Kruševu. Ili, pak, rudnik gline kod Nina. Otvaramo prostor zagađivačima, i to na toliko atraktivnim lokacijama, umjesto da ih ograničimo – rekao je Matić.

Vijećnik Milan Stojanov (HNS) je istaknuo da svaki prostorni plan ima „dobre i loše mane“, te je pohvalio činjenicu da se sada može graditi i na poljoprivrednom zemljištu.

Davor Lončar (HDZ) je rekao da su jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji ovim izmjenama i dopunama dobile mogućnosti za značajan razvoj, a Jure Zubčić (SDP) je, uz opasku da njemu „ne smetaju solarne elektrane na poljoprivrednom zemljištu“, naglasak stavio na lošu stranu masovnog turizma, kojeg Plan potiče.

- Turističke zone su proširene, što znači da nam je strategija masovni turizam, a o njegovom lošim posljedicama ne razgovaramo, od nedovoljne komunalne infrastrukture do neodgovornog odlaganja otpada i zagađivanja – rekao je Zubčić.

26. svibanj 2024 20:50