U Zadarskoj županiji od 1573 ugostiteljska objekta trenutno radi njih 413. Radi se o objektima ugostiteljske namjene, restoranima, pizzerijama, fastfood restoranima, koji udovoljavaju propisima za rad putem dostave hrane prema propisanim odlukama zbog pandemije koronavirusa – kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević.
- To su najnoviji podaci koje smo zatražili danas, kako bi vidjeli kakvo je trenutačno stanje u našoj županiji – dodao je Knežević.
Komentirajući navode šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka koji je u ponedjeljak otkrio kako bi se ovoga ljeta mogla odvijati vjenčanja, te kako bi mogli raditi i kafići, pa čak i frizeri, ali prema posebnim uvjetima, Knežević je kazao kako će to u praksi biti vrlo teško organizirati.
Capak je rekao za kafiće kako neće moći ljudi sjediti jedan do drugoga, morat će se sve dezinficirati nakon odlaska gosta, dok će na pirevima morati biti osigurane mjere socijalne distance i neće moći biti 10 ljudi za istim stolom. Također, za restorane je rekao da trenutačno mogu raditi, ali da to bude dostava hrane ili drive-in.
- Postoje objekti koji u jednom prostoru imaju dvije firme. Jedna je pekara, druga fast food, u mnogim pimjerima nema tu nekog velikog reda. Što se tiče uvjeta za rad, oni su postavljeni, mi smo ih dobili i proslijedili. Trebamo vidjeti tko će ispunjavati te uvjete i kome se to uopće isplati. Mislim da se to nikome neće isplatiti po tim uvjetima. Nama ugostiteljima postavili su enormne uvjete, a pekarama minimalne, s jednim rukaviucama daje se kruh i naplaćuje. Nama traže posebnu osobu koja će naplaćivati, druga koja će izdavati hranu... Trebalo bi dati svima jednake uvjete. Mi bi trebali nakon svakog gosta dezifincirati, ali za pekare to opet nije tako... Puno je stvari ostalo nejasno, nedorečeno. Ja se nadam da bi u sezoni i ostali ugostitelji mogli početi raditi, ali sve ovisi od situacije. Kad bi počeli raditi 1. lipnja, da se to sve zahukta do 1. srpnja, još bi se nešto moglo izvući, ali ako ne bude, onda ne znam kako dalje. Međutim rad prema uvjetima distance o kojima se danas govorilo je nemoguće provesti u praksi, onda je bolje uopće ne počinjati raditi. Troškovi bi u tom slučaju bili veći od prometa i to se ne bi isplatilo – kazao je Knežević.
Restorani kojima je najmanje pao promet su oni koji su i prije imali mogućnost dostave, odnosno fast food restorani sa sustavom preuzimanja hrane neposredno iz automobila poput popularnog McDonaldsa. Iako je poznati američki lanac brze hrane zatvoren kao restoran, radi njegova dostava i naručivanje iz automobila (drive in). U večernjim satima kolona automobila ispred McDonaldsa kod autobusnog kolodvora u Zadru zna biti duga nekoliko stotina metara, a po gradu se može vidjeti i dosta automobila koje dostavljaju pizze po kućama, kao i sustavi dostave hrane "na pedale" kao što je Glovo i Pauza. Svi oni mogu raditi (i rade), a kad će i pod kojim uvjetima moći otvoriti i svi ostali restorani, za sad je ipak još uvijek u sferi (velikih) nepoznanica.