StoryEditorOCM
4 kantunaUTRKA S VREMENOM

Vlada im je danas raspustila Općinsko vijeće i na Viru se upalio alarm: kako do kraja dana usvojiti proračun za 2025.? Evo kako...

Piše I. N.
10. listopada 2024. - 18:14

Čim je Vlada RH na sjednici u četvrtak 10. rujna donijela odluku o raspuštanju vijeća Općine Vir, u uredu načelnika Marina Radovića upalio se crveni alarm. Krenuli su u trku s vremenom sa samo jednim ciljem: kako do kraja dana održati izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj će biti usvojen proračun za 2025. godinu!

- Vladina odluka o raspuštanju Općinskog vijeća stupa na snagu objavom u Narodnim novinama, što znači sutra, u petak 11. listopada. Mi ćemo pokušati do kraja dana, odnosno do 23 sata 59 minuta i 59 sekundi, održati izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća  sa samo jednom točkom - usvajanje proračuna za iduću godinu. U Vijeću imamo većinu, odnosno sedam od 13 mogućih glasova, i ako pravne službe stignu sve pripremiti, u što ne sumnjam, mi ćemo do ponoći usvojiti novi proračun – kaže Radović.

Podsjetimo, nezavisna lista Marina Radovića izgubila je većinu u Vijeću kada je Veseljko Orlić u lipnju 2022. iz redova vlasti prešao u opoziciju koja je tako postala većina. Nju su činili Orlić, dva vijećnika Vira bez podjela, dva vijećnika Domovinskog pokreta te po jedan vijećnik HDZ-a i SDP-a. Početkom iduće godine novoformirana većina donosi proračun za 2023., ali ga načelnik Radović obustavlja zbog nezakonitih amandmana. Ministarstvo financija potvrđuje odluku Radovića, no većina se žali Visokom upravom sudu koje do danas o tome nije odlučio.  

U međuvremenu Jadranka Okreša iz opozicije pristupa Radovićevoj listi i sjednice vijeća se počinju održavati u redovnom ritmu, ali s novom-starom većinom. Krajem prošle godine Radović saziva sjednicu Vijeća na kojoj njegova većina usvaja proračun za 2023. i 2024. godinu. Opozicija se žali Ministarstvu upravu koje poništava spornu sjednicu, a time i proračun za 2024. godinu. Načelnik Radović se žali Viskom upravom sudu, ali bez uspjeha. Tako su od travnja ove godine, odnosno od odluke Visokog upravnog suda, praktički ispunjeni svi zakonski uvjeti za raspuštanje Vijeća i raspisivanje izvanrednih izbora. Ali to se događa tek pola godine kasnije, u vrijeme kada je Radović stavio proračun za 2025. na javno savjetovanje. 

Od travnja i odluke Visokog upravnog suda održane su četiri sjednice na kojima su vijećnici uredno donosili odluke. Zakon, naime, kaže da Vijeće može radit sve dok se ne raspusti.

Zašto na nekoj od tih sjednica, na kojoj su opet imali većinu, nije usvojen proračun za 2025., nego se čekao zadnji čas, pitali smo virskog načelnika.

- Ovo je najraniji mogući datum kada se može usvojiti proračun za iduću godinu. Prije toga naprosto nije bilo moguće kreirati prijedlog proračuna jer nemate financijske uvide u rashode i primitke općine, odnosno nemate osnovu na kojoj možete izraditi prijedlog proračuna. Osim toga, prijedlog proračuna mora proći fazu javnog savjetovanja od 30 dana. Mi smo proračun stavili na savjetovanje 13. rujna i do sada na njega nismo imali nijednu primjedbu – odgovara Radović koji smatra indikativnim trenutak kada Vlada raspušta vijeće. Točno na završetku isteka roka javnog savjetovanja. 

Na novinarsku primjedbu kako do usvajanjem proračuna u četvrtak do ponoć neće proći 30 nego 28 dana javnog savjetovanja, odnosno kako zakonski rok neće biti ispoštivan, što formalno može biti razlog za osporavanje zakonitosti proračuna ako se usvoji na izvanrednoj sjednici, Radović kaže da su i on i većina u Vijeću spremni preuzeti taj rizik.

- Točno, neće proći 30 dana savjetovanja nego 28. Nedostaje nam dva dana. Do danas nismo imali primjedbe na savjetovanje. Rezultati savjetovanja se ne usvajaju već se daju na uvid vijećnicima na sjednici Vijeća. Ako netko sutra bude smatrao da je to element zbog kojeg Ministarstvo financija može osporavati zakonitost usvojenog proračuna, neka ga osporava. Mi preuzimamo taj rizik jer smatramo da je za život općine i njenih stanovnika važnije usvojiti proračun nego formalno čekati još dva dana koja bi nas onemogućila da ova općina normalno funkcionira i izvršava svoje obveze prema svojim žiteljima, koji nas uostalom za to i plaćaju. Osim toga, rok za javno savjetovanje po zakonu se može skratiti u iznimnim situacijama. Mi smo svoj skratili i o tome smo obavijestili javnost, tako da smo zadovoljili zakonsku formu - tvrdi virski načelnik.

Dodajmo na kraju da je Vlada RH kao povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća Vira imenovala Juricu Vučetića, dakako, člana HDZ-a.

13. listopad 2024 08:35