StoryEditorOCM
4 kantunaPRVAŠIĆI NA ČEKANJU

Za desetak dana, početkom svibnja, Grad raspisuje natječaj za upis u vrtiće "Radost" i "Sunce". Evo gdje i kako roditelji mogu prijaviti djecu...

Piše A. Vučetić Škrbić
21. travnja 2020. - 15:54

Za desetak dana, početkom svibnja, Grad Zadar objavit će ovogodišnji natječaj za upis u gradske dječje vrtiće “Radost” i “Sunce”. Za roditelje i prijave bit će otvorene dvije posebne mail adrese, moći će se slati i poštom, a za one koji nemaju digitalnu mogućnost, prijavnice će se moći uzeti u upravnim zgradama oba vrtića gdje je uvijek netko dežuran. Nakon provedenog natječaja i bodovanja bit će poznata lista mališana koji su dobili svoje mjesto u zadarskim vrtićima za iduću akademsku godinu.

- Unatoč situaciji, očekujem kako će sve biti provedeno na vrijeme i kako će se do upisa djece stanje ipak donekle normalizirati. Roditelji će dobiti sve potrebne informacije oko prijava, važno je napomenuti da nije važno na koji od mailova će se prijaviti jer je natječaj za oba vrtića jedinstven- kazao nam je pročelnik gradskog odjela za školstvo Joso Nekić.

Iako su vrtići i škole prije mjesec dana zatvoreni kako bi se spriječilo širenje korona virusa, oba gradska vrtića, “Sunce” i “Radost” za to vrijeme imaju organizirano dežurtvo za mališane čiji roditelji imaju radnu obavezu I nema ih tko čuvati.

- U dežurstvu su dječji vrtići Vruljica i Ciciban, gdje su ujedno smještene i centralne kuhinje, tako da nema previše kretanja. Za sada imamo nekoliko djece, ali očekujemo da bi se i taj broj mogao povećati s otpuštanjem mjera jer se sve više roditelja vraća na posao. Ukoliko se uskoro donese odluka o normalizaciji rada u vrtićima, i za to smo spremni- kaže Nekić.

Za razliku od vrtića, situacija s budućim prvašićima puno je neizvjesnija. U trenutku kada su zatvoreni vrtići i škole, u tijeku je bio predupis, međutim, 90 posto djece predškolaca nije obavilo sistematske preglede niti testiranja što znači da bi u svibnju, ukoliko se ponovno krene s njihovim provođenjem, mogao nastati kaos. Iako Grad nema organizacijskih ingerencija u ovom slučaju, Nekić kaže kako se takva situacija ipak može izbjeći jer do početka školske godine ima dovoljno vremena da sva djeca prođu potrebna testiranja, bez obzira što su upisi u lipnju.

- Treba se dobro organizirati i problema u tom slučaju ne bi trebalo biti. U gradskim školama svake godine imamo između 850 i 900 prvašića. Upravo ovog tjedna imamo sastanak sa svim školskim ravnateljima , da na vrijeme riješimo neke problematične situacije ukoliko ih ima- kaže Nekić.

01. srpanj 2024 09:31