StoryEditorOCM
4 kantunaIZBORI U NIŠTA

Zadarski pomorci u Norveškoj: Zašto mi ne možemo glasati? Veleposlanstvo: Niste se prijavili do 6. travnja. Pomorci: Nisam ja vidoviti Milan!

Piše Ivica Nevešćanin
15. travnja 2024. - 18:39

- Mi, hrvatski građani, želimo glasati na izborima u srijedu, ali nam to država nije omogućila, tvrdi Antonio Jurišić, zadarski pomorac koji nam se javio iz Norveške.

Antonio je jedan od ukupno šest hrvatskih pomoraca u posadi tankera pod zastavom Bahama koji ne mogu pristupiti glasanju iako žele iskoristiti svoje građansko i biračko pravo.

- Čim smo doznali datum izbora obratio sam se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). Oni su nam rekli da kao pomorci pod stranom zastavom nemamo pravo glasovati na brodu, nego samo u hrvatskom konzulatu ili ambasadi. Nazvao sam Ministarstvo vanjskih poslova koje nam je to potvrdilo. U norveškom Bergenu, koji je 40 kilometara od naše luke ukrcaja, nalazi se hrvatski konzulat. Mislio sam obavijestiti našeg konzula da dođe do broda kako bi mogli glasati, ali na stranicama konzulata stoji da smo prijave za glasovanje trebali dostaviti do 6. travnja. Nama je to bilo nemoguće napraviti jer nismo znali kada ćemo pristati u Norveškoj – priča nam Antonio Jurišić, koji se pita zašto na izborima nije moguće glasovanje elektronskim putem. Ovako se osjećaju diskriminirano samo zato što rade posao izvan Hrvatske.

Odgovor smo pokušali dobiti od Jadranke Nižić-Peroš, zamjenice predsjednika izbornog povjerenstva za 9. Izbornu jedinicu.

- Bojim se da se takve situacije ne mogu više riješiti – kaže sutkinja Nižić-Peroš.

- Svi naši sugrađani s pravom glasa koji su se našli u inozemstvu, odnosno koji na dan glasanja neće biti u mjestu prebivališta, mogli su se ispisati, dobiti tzv. žutu potvrdu, i s njom se prijaviti na privremeno biračko mjesto, odnosno u mjestu gdje će biti na dan glasanja. U svakoj izbornoj jedinici postoje takva mjesta. Ako se naši pomorci koje spominjete nisu prijavili do isteka roka 6. travnja, bojim se da neće moći glasati, jer su birački popisi na takvim mjestima već zaključeni – kaže zamjenica predsjednika Izbornog povjerenstva za 9. Izbornu jedinicu.

Povjerenstvo 9. Izborne jedinice zaprimilo je biračke popise sa sedam brodova Tankerske plovidbe na kojima će glasovati pomorci koju pripadaju različitim izbornim jedinicama. No hrvatskim pomorcima pod stranim zastavama glasanje je značajno otežano pa se s razlogom pitaju zašto ne mogu glasovati elektronskim putem.

- Nažalost, takve stvari kod nas još nisu moguće, iako bi značajno olakšale organizaciju izbornog procesa. Oko toga pitanja se obratite DIP-u – kaže Jadranka Nižić-Peroš.

Na području 9. Izborne jedinice su inače 642 biračka odbora u kojima je angažirano 6420 ljudi. 

Veleposlanstvo: Možete glasovati ako imate prebivalište u Norveškoj!

Antonio Jurišić se zbog glasanja obratio i hrvatskom veleposlanstvu u Oslu, prenosimo odgovor kojeg je dobio:

„S obzirom da se do 6. travnja 2024., Vi i hrvatski članovi posade niste (prema navodima) prethodno registrirali za glasovanje u inozemstvu odnosno u Veleposlanstvu RH u Oslu, kao jedinom biračkom mjestu, na žalost Vam neće biti omogućeno glasovanje 16. i 17. travnja 2024. Ukoliko netko od hrvatskih članova posade eventualno ima prijavljeno prebivalište u Norveškoj (što možemo vidjeti po OIB broju) tada isti može doći glasovati u Oslo.

Isto tako, ako je netko od vas ishodio Potvrdu o glasovanju u inozemstvu (koju je mogao dobiti u Hrvatskoj) tada isto možemo odobriti glasovanje u Oslu.

Počasni konzul u Bergenu nema ovlasti za provođenje izbora, budući birački odbor u Bergenu (ili na brodu) imenuje izborno povjerenstvo na čijem području se nalazi sjedište trgovačkog društva koje je vlasnik brodova (brodar) na kojima se nalaze biračka mjesta, a na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Slijedom navedenog, ponavljamo, na biračko mjesto u Oslo može doći svaki birač koji se prethodno registrirao za izbore (do 6. travnja 2024) ili birač s prijavljenim prebivalištem u Norveškoj. Ukoliko želite provjere prebivališta, molimo dostavite OIB birača”.

- Uz sve moje kompetencije, ipak još nisam došao do statusa vidovitog Milana – sarkastično je komentirao odgovor iz hrvatskog veleposlanstva Antonio Juričić i činjenicu da je do 6. travnja morao prijaviti svoje mjesto za glasovanje. 

26. travanj 2024 15:16