StoryEditorOCM
4 kantunaPREBLAGE KAZNE

Zadarski tužitelj traži strože mjere za "dilere": "Neshvatljivo je da priznanje za 133 grama kokaina rezultira uvjetnom kaznom"

Piše B. S.
30. rujna 2024. - 22:06

Zadarsko tužiteljstvo podnijelo je žalbu na presudu Općinskog suda koja je zadarskom "dileru", izreklo uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine. U svojoj žalbi, zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Zadru Igor Vulić naglašava kako uvjetna osuda za teška kaznena djela vezana uz trgovinu drogom ne može ostvariti željene ciljeve kaznenog postupka, ni na individualnoj ni na općoj razini.

Prema Vuliću, sustav kaznenopravnih sankcija već duže vrijeme gubi bitku protiv trgovine drogom, čemu svjedoči i kašnjenje vještačenja od strane Centra za vještačenja "Ivan Vučetić".

- Ranije smo vještačenja dobivali unutar 20 do 30 dana, dok danas čekamo više od 90 dana, što je dokaz naglog porasta predmeta vezanih uz droge - navodi Vulić u žalbi, te dodaje da ovakav porast samo potvrđuje da naš sustav nema adekvatnu kontrolu nad ovim problemom. Tužitelj argumentira da uvjetne kazne, poput ove izrečene u ovom slučaju, ne odražavaju ozbiljnost trgovine drogom u društvu.

Posebno je problematično što je Zadranin P. S., iako formalno neosuđivan, ranije služio zatvorsku kaznu zbog sličnih prekršaja. Unatoč skromnim prihodima u 2023. godini od 1.777,37 eura, nije htio odgovarati na pitanja o svojoj financijskoj situaciji, iako mu je zaplijenjeno više od 133 grama kokaina.

- Zaista je neshvatljivo kako njegovo priznanje, koje je učinjeno iz praktičnih razloga jer nije imao kud, od njega je zakonito oduzeto znatnih 133,41 grama kokaina, uz strašno kajanje o sramoti koju je ovim činom nanio obitelji i zaručnici, te formalnu neosuđivanost (znamo da je već služio zatvorsku kaznu također zbog trgovine drogom), može imati takvu težinu da ga Sud sankcionira samo uvjetom za ovo teško kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora od 1 do 12 godina?, a za koje djelo se kolokvijalno svi i u sustavu "kunu" da ga treba suzbiti - pita se Vulić.

image

Zgrada suda u Zadru

Jure Miskovic/Cropix

Temeljem razgovora sa odvjetnicima i starim ponavljačima ovog kaznenog djela koje je njima neodoljivo izazovno sa svojim visokim profitima, a pogotovo osobama bez prihoda, smatra da je vrijeme da sustav razmisli o vraćanju trgovine drogom na Županijske sudove, jer su mahom svi rekli da je ovo djelo "gore" bilo puno ozbiljnije.

Inzistira da se ova presuda preinači u primjerenu zatvorsku kaznu, jer samo strože sankcije mogu poslužiti kao stvarna prepreka u borbi protiv trgovine drogom. Trenutno ublažavanje kazni, šalje opasnu poruku da se čak i teška kaznena djela, poput trgovine kokainom, mogu proći s minimalnim kaznama, što je neprihvatljivo u kontekstu sve većeg broja droga na ulicama.

Samo tijekom 2023. godine, na zadarskom području evidentirana su 134 kaznena djela vezana uz zlouporabu droga, od čega se 128 odnosi na neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, dok je 6 kaznenih djela zabilježeno u vezi s omogućavanjem trošenja droga. Ovi podaci odražavaju stalni porast povezanih kaznenih djela, što dodatno naglašava složenost i opasnost problema.

Zaplijenjene količine droga tijekom 2023. godine također ukazuju na razmjere trgovine. Uspješno je zaplijenjeno: 21.331,9 grama marihuane, 3.221,94 grama heroina, 2.797,56 grama amfetamina, 1.275,9 grama kokaina, 145,6 grama hašiša, 768 tableta MDMA ecstasyja, 145,6 grama kanabis smole, 19 ml kanabis ulja, 6 doza LSD-a, i 102,98 grama gljiva Psilocybin.

Izmjene Kaznenog zakona također su promijenile način na koji se pristupa manjim prekršajima vezanim uz droge. Posjedovanje minimalnih količina droge za vlastitu uporabu prebačeno je iz kaznene sfere u prekršajnu odgovornost, dok se proizvodnja malih količina droge za osobne potrebe više ne procesuira na županijskim sudovima. Umjesto toga, ovi slučajevi su pod nadležnošću općinskih sudova. Ovaj prijelaz smanjio je opterećenje županijskih sudova, ali je, prema kritičarim,a doprinio blažem pristupu kod manjih slučajeva, dok se ozbiljniji slučajevi, uključujući trgovinu drogom u većim razmjerima, i dalje procesuiraju na višim sudovima.

Međutim, rastući problem droga u društvu, uz visoke profite trgovine narkoticima, potiče raspravu o potrebi vraćanja nadležnosti za kaznena djela trgovine drogom natrag na županijske sudove, gdje bi kazne bile strože i imale jači preventivni učinak. 

30. rujan 2024 22:10