StoryEditorOCM
4 kantunaPRIMIO IH ANTE

Zadarski vatrogasci vikali preko megafona ‘lopovi‘, pa izvojevali sastanak: ‘Nitko nas ništa ne pita, a morali su se zalijevati krumpiri nekih političara...‘

Piše Božana Sviličić
8. kolovoza 2023. - 17:02

- Nitko nas ništa ne pita, a radimo sve, a i ono što nam nije u opisu posla... spašavamo mačke, pomažemo uvijek kad treba, a da ne govorimo da su se morali zalijevati i krumpiri nekih političara. Kojih? E da... – rekli su ogorčeno zadarski vatrogasci u utorak ispred zgrade Gradske uprave na Narodnom trgu gdje su prosvjedovali kako bi im se plaća uskladila s minimalnim zakonskim pravima.

- Dukiću javi se! Lopovi, lopovi! Možete li barem reći gdje ide novac od države za naše plaće? Tko uređuje naše platne liste? Najplaćeniji gradonačelnik u Hrvatskoj ima najpotplaćenije vatrogasce u državi! - vikali su vatrogasci, no gradonačelnik Branko Dukić za to je vrijeme bio na godišnjem odmoru, a da to vatrogasci nisu znali.

Nakon višekratnog prozivanja gradonačelnika, vatrogasnih sirena, transparenata i uzvika ‘lopovi‘, među vatrogasce je došla glasnogovornica grada Zadra Ivana Dadić nakon čega ih je iza ‘zatvorenih vrata‘ primio zamjenik gradonačelnika Ante Babić. 

- Prvi put sam danas upoznat s ovom situacijom. Kako su vatrogasci došli ovdje na trg, odlučio sam ih primiti i saslušati njihovu stranu priče. Do kraja tjedna izvijestit ću gradonačelnika o svemu kako bi pronašli rješenje, jer nikome nije u interesu da se štrajk nastavi – izjavio je Babić nakon sastanka.

Povjerenik zadarske podružnice sindikata ‘Zajedno‘ Dino Lilić rekao je kako su dogovorili sastanak u gradu Zadru za ponedjeljak kada će vidjeti hoće li se uspjeti pronaći rješenje kako bi se ostvarila njihova prava.

Upravo zbog ignoriranja grada Zadra odlučili su se na javni prosvjed koji je počeo na Branimirovoj obali nakon čega je povorka s transparentima krenula preko mosta do Narodnog trga u organizaciji Sindikata ‘Zajedno‘, a uz podršku svih djelatnosti sindikata, te članova postrojbi Zagreba, Šibenika, Knina, te Vukovara.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zadar, 26 članova Sindikata “Zajedno”, u štrajku su od 24. srpnja nakon neuspjelog procesa mirenja. Odbijanje zadarskih vatrogasaca traje od svibnja, kada je donesen proračun. Prosvjeduju jer traže da se njihov kolektivni ugovor uskladi sa zakonima te da se poštuju njihova radnička prava. Žele i da se njihova plaća i prava izjednače s osnima ostalih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj.

- Mi nemamo ni minulog rada, ni dodatka na opasnost, nametnuli su nam nejednak raspored radnog vremena. Pokušali smo to riješiti mirnim putem prije štrajka međutim, grad nas je cijelo vrijeme ignorirao. Nama plaću daje država, a ne grad Zadar. Grad je manjinski vlasnik, a preko 90 posto financira država. Dakle manjinski dioničar nama određuje plaće i govori da mi njih ucjenjujemo, a mi pitamo samo za minimalna zakonska prava. Ovdje se ne radi o povišicama nego samo o našim pravima koje propisuje zakon. Zadnjih 15 godina samo nam se uzima. Radi se dvorana - uzmi vatrogascima, u koroni isto. Sve djelatnosti se nije smjelo dirati, samo se nama uzelo, a nije bilo bitno što smo stalno išli na intervencije kod zaraženih – izjavio je Lilić.

Najstariji vatrogasac u zadarskoj postrojbi Goran Mandić, koji je prvi je put u štrajku nakon 40 godina intervencija, naglašava kako samo traže ono što im zakonom pripada.

- Ujutro se pozdraviš sa ženom i dicom i ako dođeš doma dobro dođeš. Glava je u torbi, ali to je posao koji moraš voljeti. To je poziv. Volim ga, ali nikada nam nije bilo gore. Plaće nam se u zadnjih 16 godina nisu mijenjale, odnosno jesu išle su - dolje. I to zato što smu otplaćivali ‘Peku‘ i sve ostalo gradu Zadru – rekao je.

Njegov kolega Ivica Bacalja, koji je 30 godina u vatrogastvu, rekao je kako situacija u postrojbi od 2009. godine ide - nizbrdo!

- Naša je osnovica sada trenutno 540 eura. Ovo navodno povećanje od 20 posto grada Zadra nije istina, već su dali 12 posto na osnovicu koja je bila 400 i nešto eura i osam posto na koeficijent, a naš koeficijent ne prelazi osnovicu. Mi imamo naše savjesne intervencije i mi naravno cijelo vrijeme radimo jer ovo nije posao već poziv. Savjest nam ne dopušta da ne izlazimo na intervencije, ali prosvjedovati moramo – naglasio je dodajući kako u zadarskoj postrojbi ima 90- tak operativaca.

Do štrajka je došlo nakon neuspješnog pokušaja mirenja u kojem su sudjelovali Sindikat ‘Zajedno‘ i Gospodarsko-socijalno vijeće Grada Zadra.

- Problem je što se naša plaća trenutno ne može utvrditi. S tobožnjih 20 posto za koliko su povisili naše plaće, samo su osnovicu izjednačili s ostalim zaposlenicima Grada. Ona je sada 512 eura. Po plaći, profesionalni vatrogasac u Zadru ima istu plaću kao i komunalci, naveo je dio problema Lilić, te zaključio kako će se prosvjed nastaviti dok se njihova plaća ne uskladi s minimalnim zakonskim pravima koje je država propisala u svojim zakonima.

01. svibanj 2024 05:33