StoryEditorOCM
4 kantunaISTRAGA TRAJE

Zadarskom nastavniku osumnjičenom za pedofiliju produžen istražni zatvor. Zašto je kazneni progon iz Zadra prebačen u Šibenik?

Piše Ivica Nevešćanin
10. travnja 2024. - 11:19

Produžen je istražni zatvor 50-godišnjem nastavniku iz Zadra koji je osumnjičen za pedofiliju.

- Istraga još nije završena. Sudac istrage je 27. ožujka produžio osumnjičeniku istražni zatvor za još mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke - potvrdila nam je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru, sutkinja Sandra Radanović.

Kazneni progon 50-godišnjaka, koji je u pritvoru od 27. veljače, više se ne vodi u Zadru. Naime, nadležnost za provođenje istrage u ovom slučaju preuzelo je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku. 

- U svezi s Vašim upitom vezanim uz procesuiranje 50-godišnjaka zbog učina više kaznenih djela na štetu djece u sferi spolnih zlouporaba, kazneni postupak provodi se u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku jer za to postoje zakonski razlozi. Što se tiče eventualnih procesnih podataka koje bi mogli dobiti vezanih uz završetak istrage i razloge za određivanje i produljenje istražnog zatvora trebate se obratiti Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku - odgovorio nam je Denis Sokol, županijski državni odvjetnik u Zadru.

Podsjetimo, 50-godišnji nastavnik sumnjiči se za nekoliko kaznenih djela protiv spolne slobode djeteta u pokušaju. U pitanju su njegovi učenici, jedna djevojčica i jedan dječak, kojima je navodno slao neprimjerene poruke. Kriminalističko istraživanje zbog sumnje na kaznena djela zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, provela je zadarska krim policija u suradnji s kolegama iz PU šibensko-kninske.

Osumnjičeni profesor uhvaćen je nakon što je stavljen pod posebne mjere praćenja u sklopu kojih mu je nadzirana telefonska komunikacija. Prema informacijama Zadarskog.hr, pod mjere je stavljen na prijedlog zadarskog ŽDO-a nakon što su roditelji djevojčice prijavili moguće nezakonito postupanje nastavnika prema njihovom djetetu. Dok je bio pod mjerama, nastavnik je putem mobitela komunicirao s jednim učenikom, nešto starijim od djevojčice, kojem je navodno uputio nekoliko inkriminirajućih poruka. Istražiteljima je to bilo okidač da smjesta zatraže njegovo privođenje.

28. travanj 2024 15:27