StoryEditorOCM
4 kantunaJE LI DIREKTOR GRADSKOG KOMUNALCA SMIJENJEN ZBOG OPTUŽNICE ILI RADNIČKOG ŠTRAJKA?

Župan: Karamarko je umirovljenik, a nama treba dugoročnije rješenje! Radnici podsjećaju da mu to sedam godina uopće nije smetalo

1. kolovoza 2019. - 21:28
sabor_sjednica11-120516

Zašto je gradonačelnik Obrovca Ante Župan odlučio smijeniti Matu Karamarka, dosadašnjeg direktora komunalnog poduzeća "Infra-grad" čiji su radnici nedavno štrajkali tražeći bolje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora? Nadzorni odbor je na Karamarkovo mjesto imenovao Ingrid Prelas, dosadašnju zaposlenicu gradske uprave, ali se Karamarkova smjena sada različito interpretira.
Radnici su štrajkom i neodvoženjem komunalnog otpada usred turističke sezone podigli popriličnu prašinu u gradu u kojemu štrajk komunalaca ne spada u uobičajene metode borbe za radnička pravca. Usput su podsjetili na višegodišnje pravosudno otezanje oko podignute optužnice protiv direktora Mate Karamarka protiv kojega su zbog zloporabe položaja podnijeli još jednu kaznenu prijavu sumnjajući da svojim odlukama nanosi štetu poduzeću.
Zbog štrajka. gradonačelnik Župan je za odvoz otpada angažirao privatnu tvrtku "Loši", a Županijski sud je radnički štrajk ocijenio nezakonitim. Istog je dana štrajk prekinut, ali je Župan nekoliko dana prije toga već donio odluku i neočekivano smijenio direktora Karamarka.
-Karamarko je na mjestu direktora bio kao umirovljenik, što je bilo neko privremeno rješenje, a ja sam ocijenio da nam u "Infra-gradu" treba konstantnije i dugoročnije kadrovsko rješenje. U poduzeću smo imali malo drame, sve je izgledalo kao "škovacinska revolucija". Nisam mogao dopustiti da se smeće gomila na ulicama u sezoni i zato sam reagirao angažmanom privatne tvrtke, a nezakonitost tog štrajka potvrdio je i Vrhovni sud, objašnjava gradonačelnik Ante Župan po kojemu se iza nereda u "Infra-gradu" nalaze političke ambicije sindikalnog povjerenika Marka Klanca koji je ujedno i opozicijski vijećnik u Gradskom vijeću Obrovca.
Župan tvrdi da smjena direktora nema nikakve veze sa štrajkom ni s optužnicom protiv direktora Karamarka, a od nove direktorice očekuje da "sredi situaciju u poduzeću u kojemu se događalo svašta".
-Gospođa Prelas je zaposlenica gradske uprave i vrlo ozbiljna osoba koja će do daljnjega djelomično nastaviti i s poslom u Komunalnom odjelu, najavljuje Župan.
-Znači li sve ovo da po isteku ugovora privatna tvrtka više neće odvoziti otpad?
-Rano je o tome govoriti, to tek treba vidjeti. Ako procijenim da još uvijek postoji rizik da, zbog nekakvog novog štrajka ili bilo čega drugoga, "Infra-grad" opet obustavi rad, naravno da ću produžiti ugovor s privatnom tvrtkom, jer je to moja odgovornost i jer područje Grada Obrovca ne smije opet biti zatrpano smećem, kaže gradonačelnik Župan.

Među radnicima, međutim, i dalje postoji uvjerenje da je Županov potez bio iznuđen njihovim neočekivanim otporom i podsjećaju na činjenicu da je Karamarko sedam godina kao umirovljenik radio direktorski posao, a Župan ga smjenjuje baš i tek sada kada se, u kontekstu općeg nereda u "Infra-gradu", u javnosti opet počelo govoriti o optužnici protiv direktora Karamarka.

 

MARKO KLANAC: Pravosuđe nama gleda "svaki zarez", a optužnice čekaju u ladici!


 

-Puno toga u funkcioniranju ne samo "Infra-grada" nego i Grada Obrovca, ne štima, jer sav nered u poduzeću dolazi iz gradske uprave. Dogodio se štrajk, optužnice su tu, pa je direktor postao preveliki teret gradonačelniku Županu koji je godinama tvrdo stajao iza Karamarka i sada odjednom od njega odustao. Mislim da je prevelika sujeta gradske vlasti da bi priznali kako su ih radnici natjerali na smjenu direktora, kaše Marko Klanac, sindikalni povjerenik "Infra-grada".

Klanac je prokomentirao i presudu Vrhovnog suda kojom je potvrđena nezakonitost štrajka:

-Presuda je tu, ali imam dojam da se nama gledao svaki zarez, pa je suština zaobiđena. Postalo je važnije jesmo li imali jedan krug mirenja više ili manje, a ne radnički zahtjevi za pristojne plaće i bolje materijalne uvjete rada. Uz to, naše prijave i podignute optužnice godinama čekaju u ladicama, kaže Klanac.

 

20. travanj 2024 15:23